"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Πορτρέτο

( «είδαν» τον τρίτο τενόρο! :: 04-02-2003) 

«Είδαν» τον Τρίτο Τενόρο!

Ο Μάριος Φραγκούλης παρουσιάζεται στο βρετανικό -και το διεθνές- κοινό. Το έγκυρο «Classic FΜ magazine» φροντίζει γι' αυτό με μια εκτενή συνέντευξή του

ΧΑΡΗ ΠΟΝΤΙΔΑ

Ο Μάριος Φραγκούλης, όπως φωτογραφήθηκε από τον Ντάνκαν Κένταλ, στο λονδρέζικο εστιατόριο «Quirinale» για το «Classic FM magazine»

Στο τελευταίο τεύχος του έγκυρου και ευρείας κυκλοφορίας αγγλικού περιοδικού «Classic FM magazine» (που ειδικεύεται στην κλασική μουσική) «συναντήσαμε» τον δικό μας Μάριο Φραγκούλη, που τελευταία, μέσω της Sony Classical, δοκιμάζει τον… πολυτάραχο (και γεμάτο ταξίδια) βίο των ανερχόμενων ονομάτων στο διεθνές στερέωμα. Αιτία; Το τελευταίο του CD «Some Times Ι Dream» που βγήκε τον Σεπτέμβριο και κυκλοφορεί ανά τον κόσμο.

«Είναι μια πολύ γρήγορη επίσκεψη για τον 34χρονο τενόρο Μάριο Φραγκούλη, που μεταξύ τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συνεντεύξεων έφτιαχνε τις βαλίτσες του για την Ελλάδα, για να προετοιμαστεί για μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή», γράφει η Σου Φοξ, που συνάντησε τον Μάριο Φραγκούλη στο πρεστιζάτο εστιατόριο «Quirinale» του Λονδίνου.

Μεταξύ μπρουσκέτας και κυρίως πιάτου, λοιπόν, μαθαίνουμε ότι η Sony Classical λανσάρει τον Μάριο Φραγκούλη ως μεγάλο διεθνή σταρ και ότι είναι φυσικό, εμφανισιακά τουλάχιστον, να είναι απαστράπτων, «αν και» - γράφει η δημοσιογράφος - «ειλικρινά, ο Μάριος θα ήταν απαστράπτων ακόμη κι αν φόραγε… σακούλα σκουπιδιών». Λίγο παρακάτω τον χαρακτηρίζει ως «τον κούκλο Έλληνα τραγουδιστής - κάτι σαν μοντέλο της Gap με μεσογειακό ταμπεραμέντο, που, επιπλέον, μπορεί και να τραγουδάει! Θα είναι άραγε ο Τρίτος Τενόρος αυτός που θα συμπληρώσει το τρίο Χοσέ Καρέρας και Πλάθιντο Ντομίνγκο;» (αναρωτιέται με νόημα η κ. Fox).

Ο Χοσέ Καρέρας είναι ένας από τους ήρωες του Μάριου, συνεχίζει η Σου Φοξ. Κι εκείνος με τη σειρά του εξομολογείται ότι την πρώτη φορά που είδε τον τενόρο με την Αγνή Μπάλτσα στην «Κάρμεν» άλλαξε η εικόνα που είχε για την όπερα. «Έμαθα τόσα πολλά από τότε», λέει. «Κοιτάξτε, την Μαρία Κάλλας, όταν τραγουδούσε την πίστευε, την ένιωθε όλος ο κόσμος. Μια καλή φωνή δεν είναι αρκετή. Οι τραγουδιστές πρέπει και να παίζουν, να βγάζουν το ανθρώπινο στοιχείο του χαρακτήρα που ενσαρκώνουν».

Το άρθρο του «Classic FM magazine» στη συνέχεια περιγράφει τη ζωή του, από την ώρα της γέννησής του στη Ροδεσία, μέχρι τα πρώτα του βήματα, στα 17 του, ως φοιτητής δραματικής σχολής στο Guildhall του Λονδίνου. «Το 1988, την τελευταία χρονιά δηλαδή, μία φίλη έκανε πρόβες για την "Τραβιάτα" και μου ζήτησε να τραγουδήσω τον Αλφρέντο. Δεν ήξερα τον ρόλο αλλά ήθελα να την βοηθήσω. Εκείνη μου είπε ότι έχω δυνατότητες και με συμβούλεψε να πάρω μέρος στον διαγωνισμό "Μαρία Κάλλας" στην Αθήνα. Τρεις μέρες αργότερα ήμουν στον διαγωνισμό και κέρδισα την υποτροφία. Τότε είπα μέσα μου "Θεέ μου, αυτό κάτι σημαίνει".

Ένα ξεκίνημα με τον ρόλο του Μάριου στους «Άθλιους», μια υποτροφία στη Σχολή Juilliard της Νέας Υόρκης κοντά στον μεγάλο Αλφρέντο Κράους και ρόλοι όπως του Τόνι στο West Side Story (στο Μιλάνο) έδωσαν στον Μάριο Φραγκούλη στυλ και φωνή υψηλότατου επιπέδου. Στην Ελλάδα ενθουσίασε το κοινό τραγουδώντας σε διάφορες παραστάσεις, από το «Grease» μέχρι τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. «Είναι δύσκολο για τον κόσμο να με κατατάξει γιατί έχω κάνει διαφορετικά πράγματα», λέει ο ίδιος.

Στους Ολυμπιακούς;

«Αυτός ο χαρισματικός νέος τενόρος», καταλήγει η κ. Φοξ, «όταν ανοίγει την καρδιά του σε κατακλύζει με το πάθος του για τη μουσική, την οικογένειά του, τους φίλους του, τη χώρα του, την Ελλάδα. Δεν θα μας ξαφνιάσει αν στους Ολυμπιακούς του 2004 θα είναι η φωνή του που θα ακούγεται στο στάδιο».