Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Πορτρέτο

( φιλ σπεκτορ - πρωτοπόρος, ροκ και... ύποπτος για φόνο :: 04-02-2003) 

ΦΙΛ ΣΠΕΚΤΟΡ Πρωτοπόρος, ροκ και… ύποπτος για φόνο

Ο Πιτ Τάουνσεντ των Who συνελήφθη πρόσφατα με την κατηγορία της «εμπλοκής» του σε υπόθεση… ηλεκτρονικής παιδεραστίας. Τώρα ο κόσμος της μουσικής βλέπει και έναν από τους μέγιστους παραγωγούς του, τον Φιλ Σπέκτορ, να συλλαμβάνεται ως ύποπτος για δολοφονία!

Φιλ Σπέκτορ: Στα 21 του πολυεκατομμυριούχος ως παραγωγός των σταρ. Στα 62 του βασικός ύποπτος για δολοφονία γυναίκας αγνώστων (ακόμη) στοιχείων

Ένας παραγωγός-θρύλος του ροκ και της ποπ μουσικής, ο «πολύς» Φιλ Σπέκτορ, κρατείται από την Αστυνομία και ανακρίνεται ως βασικός ύποπτος για τον φόνο με περίστροφο γυναίκας αγνώστων ακόμη στοιχείων στο προάστιο του Λος Άντζελες, Αλάμπρα.

Ο άνθρωπος που γνώρισε στο κοινό πασίγνωστους σήμερα σταρ και έγινε πάμπλουτος ήδη από τα 21 του χρόνια, 62 χρόνων σήμερα, προσήχθη με συνοδεία πολλών αστυνομικών για ανάκριση, χωρίς όμως να έχει και επίσημα συλληφθεί. Χθες βράδι (ξημερώματα Δευτέρας στο Λος Άντζελες) η Αστυνομία ειδοποιήθηκε για πυροβολισμό σε σπίτι, όπου και ανακαλύφθηκε το πτώμα μιας γυναίκας. Η ταυτότητά της δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή, καθώς η Αστυνομία δεν είχε μπορέσει ακόμη να ειδοποιήσει τους οικείους της. Μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές δεν είχε υπάρξει άλλη ανακοίνωση ούτε αντίδραση του περιβάλλοντος του διάσημου παραγωγού.

Το ροκ και η ποπ, αλλά και η σόουλ από το '60 και έπειτα, χρωστούν στον (γεννημένο τα Χριστούγεννα του '40 στο «σκληρό» Μπρονξ) Φιλ Σπέκτορ μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Από τους Beatles ως την Τίνα Τέρνερ (είναι θρυλική η συνεργασία τους στο River Deep, Mountain High), από την Σερ ως τον Λέοναρντ Κοέν, από τους Ramones ως τον Τζον Λένον (στο «Imagine» του) έχουν κάτι να θυμηθούν και να του προσάψουν ως παραγωγό και δη πρωτοπόρο.

Ο κόσμος της δισκογραφίας και του ήχου του χρωστούν το «Wall of Sound», την τεχνική «πολλαπλασιασμού» των μουσικών οργάνων (πέντε ή έξι κιθάρες, τέσσερα πιάνα και μια στρατιά από κρουστά) όσο να δημιουργηθεί ένας «όγκος» ήχου και ορχήστρας πάνω σε μία απλή βασική μελωδία. Ο κόσμος της οικονομίας έχει σημειώσει στα κατάστιχά του πως ο Σπέκτορ από τα 21 του ήδη είχε μπει στους καταλόγους των πλουσιότερων Αμερικανών (τύπου «Forbes») και είχε χαρακτηρισθεί ως «ο πρώτος μεγιστάνας των εφήβων» («the first tycoon of teen»). Ο κόσμος του κινηματογράφου τον θυμάται σε έναν χαρακτηριστικό ρόλο στον «Ξένοιαστο καβαλάρη». Ο δε κόσμος της μουσικής δε τον υποδέχθηκε στο Rock And Roll Hall of Fame το 1989.

Οπλοφορία

Η αστυνομία του Λος Άντζελες -και ειδικότερα του Χόλιγουντ- έχει πολλά να θυμηθεί και να του προσάψει: τα δύο παρολίγον μοιραία ατυχήματα με το σπορ αυτοκίνητό του στη δεκαετία του '70, που του άφησαν κυρίως ψυχολογικά «τραύματα». Τις διαμαρτυρίες -και περιοίκων- για την «ηχηρή» ψυχωσική σχεδόν συμπεριφορά του στους κήπους της έπαυλής του (με τα 23 δωμάτια), στο Χόλιγουντ. Την (καταγγελθείσα) «συνεχή και ακραία ψυχολογική κακοποίηση» της πρώην συζύγου του, Ρόνι. Και το γεγονός ότι οπλοφορούσε (παντού και πάντα) και είχε δημιουργήσει αρκετά επεισόδια.