"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( τζοϊ μπραϊερ - μια ορχήστρα "σύμβολο της ευρώπης που θέλουμε" :: 09-01-2003) 

ΤΖΟΪ ΜΠΡΑΪΕΡ Μια Ορχήστρα "σύμβολο της Ευρώπης που θέλουμε"

"Οι νέοι μουσικοί της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι άνθρωποιανεκτικοί, χωρίς προκαταλήψεις, ζωντανά σύμβολα του τι θα έπρεπε να είναι η Ευρώπη", λέει στα "ΝΕΑ" η Τζόι Μπράιερ, ιδρύτρια της Ορχήστρας

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ

Η Ορχήστρα πήρε το βραβείο Ολύμπια του Ιδρύματος Ωνάση στον δεύτερο χρόνο της λειτουργίας της, όταν η Ευρώπη είχε εννέα μέλη. Τώρα η Τζόι Μπράιερ, που την ίδρυσε, παθιάζεται στην προοπτική μιας νεανικής ορχήστρας 25 χωρών

"Έχω τη μεγαλύτερη οικογένεια στην Ευρώπη. Είμαι μητέρα δύο χιλιάδων παιδιών", λέει στα "ΝΕΑ" η Τζόι Μπράιερ. Το ζεύγος Λάιονελ και Τζόι Μπράιερ έχει ιδρύσει την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία απόψε, και ενώ γιορτάζει τα 25α γενέθλιά της, θα παίξει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την ευκαιρία της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στους κόλπους της ορχήστρας ετούτης έχουν κατά καιρούς ενταχθεί περίπου δύο χιλιάδες μουσικοί ηλικίας 14-23 ετών. Το 90% των κατά καιρούς μελών της κοσμούν πλέον πολλές μεγάλες ορχήστρες του κόσμου. Η επιλογή γίνεται με αυστηρότατες προϋποθέσεις και κάθε χρόνο δεν εξετάζονται μόνο οι νέες υποψηφιότητες (περί τις 4.000 ετησίως) αλλά επανεξετάζονται και όσοι είναι ήδη μέλη. Η Τζόι Μπράιερ είναι περήφανη και παθιασμένη για την Ορχήστρα Νέων που έχει ιδρύσει. Τώρα μάλιστα με την είσοδο των νέων μελών παθιάζεται ακόμη περισσότερο. "Μετέχουν νέοι από το Βερολίνο ή από χωριά, από τη Φινλανδία ή την Πορτογαλία. Είναι μία πάρα πολύ σημαντική υπόθεση. Τα παιδιά μαθαίνουν να δουλεύουν μαζί με μουσικούς από όλη την Ευρώπη, να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον. Κάνουν φίλους, ερωτεύονται, γίνονται άνθρωποι ανεκτικοί χωρίς προκαταλήψεις. Γι' αυτό και η Ορχήστρα είναι σύμβολο του τι θα έπρεπε να είναι η Ευρώπη. Μία ανθρώπινη δηλαδή οικογένεια - εμείς είμαστε εδώ, μπορείς να μας αγγίξεις, να μας αισθανθείς - με καρδιά και ψυχή. Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο ως οικονομική ένωση γραφειοκρατών", λέει με έμφαση η Αγγλίδα γενική γραμματέας, σήμερα, της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και συμπληρώνει: "Όταν ταξιδεύουμε, ως πρεσβευτές Καλής Θελήσεως, σε μακρινές χώρες, στην Κίνα, στη Νότιο Αμερική, το κοινό αναρωτιέται και εντέλει κατανοεί τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι δηλαδή είναι ο ξανθός Βόρειος δίπλα στον Νότιο μελαχρινό. Είναι πολύ επιτυχημένο το πείραμά μας".

Την Ορχήστρα έχουν, κατά καιρούς, διευθύνει πολύ σημαντικοί μαέστροι: ο Βλαντίμιρ Ασκενάζι (είναι σήμερα μουσικός διευθυντής της), ο - και συνιδρυτής της - Κλαούντιο Αμπάντο, ο σερ Κόλιν Ντέιβις, ο Ζούμπιν Μέτα, ο Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, ο Ντάνιελ Μπαρεμπόεμ, ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, για να θυμηθούμε μόνο μερικούς. Σήμερα τη διευθύνει ο Τζέιμς Κόνλον.

Τα 90 από τα συνολικά 140 μέλη της Ορχήστρας θα παίξουν απόψε, με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο, έργα Μέντελσον, Μπραμς και Σκαλκώτα. Τη συναυλία θα παρακολουθήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός.

Και πέντε Έλληνες

Ο πρώτος Έλληνας που έγινε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο Λεωνίδας Καβάκος - σολίστ στην αποψινή συναυλία. Σήμερα, πέντε είναι οι Έλληνες που αποτελούν μέλη της. Η 16χρονη Χαρά Κανατίδου από τη Θεσσαλονίκη (βιολί), ο 22χρονος Αλέξανδρος Κούστας από την Κέρκυρα (βιόλα), οι 23χρονοι Κωνσταντίνα Παππά από τα Τρίκαλα (βιολί), Θοδωρής Μουζακίτης και Μόρφω Παπαδημητρίου από την Αθήνα (βιολί). Όλοι φοιτούν σε μουσικές σχολές του εξωτερικού: της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου, του Βερολίνου. Η 16χρονη Χαρά Κανατίδου μετέχει στα θερινά μαθήματα της Ορχήστρας Νέων.

INFO

Η συναυλία απόψε στις 8.30, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 210-7282.333).