"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( το τέταρτο φύλο... εκτίθεται :: 09-01-2003) 

ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Το τέταρτο φύλο… εκτίθεται

Αγριεμένοι, παθιασμένοι, απρόβλεπτοι… έφηβοι. Που μέσα από τα μάτια καλλιτεχνών, ψυχολόγων και ειδικών της αγοράς είναι οι εκπρόσωποι του τέταρτου φύλου. Το ραντεβού μαζί τους, απόψε, σε μια έκθεση, στη Φλωρεντία

ΕΦΗ ΦΑΛΙΔΑ

Η τέχνη, η μόδα, η λογοτεχνία, η μουσική παρακολουθούν τις ακρότητες των εφήβων στην έκθεση "Το τέταρτο φύλο" που εγκαινιάζεται απόψε στη Φλωρεντία

Δεν είναι αγόρι ή κορίτσι, άντρας ή γυναίκα. Το τέταρτο φύλο βρίσκεται σε ένα παράλληλο σύμπαν και στον θάλαμο αναμονής του να γίνει πρώτο ή δεύτερο -ακόμα και… τρίτο. Το τέταρτο φύλο είναι όλοι εκείνοι οι έφηβοι που οργίζονται, ανησυχούν, ανυπομονούν να μεγαλώσουν, αν όχι για να αλλάξουν τον κόσμο, τουλάχιστον να του επιβάλουν τη δική τους σκέψη. Γιατί οι έφηβοι παρ' όλο που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το παρόν έχουν μέσα τους τα στοιχεία του μέλλοντος.

Σε αυτούς τους βλαστούς του αύριο, που βασανίζονται στο σήμερα, είναι αφιερωμένη η έκθεση "Το τέταρτο φύλο: εφηβικές ακρότητες" που ανοίγει απόψε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Φλωρεντίας Λεοπόλντα και διοργανώνεται από το Μουσείο Πίτι.

Με το παραπάνω σκεπτικό, ο επιμελητής της έκθεσης Φραντσέσκο Μπονάμι εξηγεί στο σημείωμά του πως είχε την ιδέα να συνδέσει τη νεανική συμπεριφορά με τον τρόπο που οι κοινωνίες αλλάζουν και εξελίσσονται. Η έκθεση ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι σε μία κοινωνία όπου οι ιδέες γύρω από τη σεξουαλική ταυτότητα έχουν προκαλέσει πολλές αλλαγές και συγκρούσεις, δεν υπήρχε περίπτωση αυτά τα μυαλά των 12-17 ετών να καθήσουν υπάκουα να ακούσουν γονείς, δασκάλους ή και υπεύθυνους πωλήσεων των μεγάλων πολυεθνικών να τους νουθετούν για κανόνες πειθαρχίας, συστήματα επαγγελματικής επιτυχίας ή προϊόντα κατανάλωσης. Κάτι μέσα τους, που είτε λέγεται επανάσταση ορμονών είτε εξελικτική διεργασία, τους δείχνει τον δρόμο για το ποια μουσική θα επιλέξουν, ποιον ηθοποιό θα αναδείξουν σε σταρ, ποια μάρκα παπουτσιών θα αγαπήσουν, ποιο ρούχο θα ξεχωρίσουν.

"Οι έφηβοι είναι ο φόβος και η λατρεία της βιομηχανίας της μόδας και της μουσικής", λένε οι επιμελητές της έκθεσης, Φραντσκέσκο Μπονάμι και Ραφ Σίμονς. Ο πρώτος από την εμπειρία της τέχνης, ως επιμελητής αμερικανικών και ευρωπαϊκών μουσείων, και ο δεύτερος από την όχθη της μόδας ως αβάν γκαρντ σχεδιαστής, γνωρίζουν ότι αυτή η ηλικία είναι ένα πεδίο έμπνευσης και δημιουργικής ενέργειας. "Είναι η χρονική στιγμή που ο άνθρωπος είναι ένα παμφάγο πλάσμα ιδεών, τάσεων, εικόνων, αγαθών, αξιών, αντιλήψεων, με ανεξέλεγκτη συμπεριφορά ή απρόβλεπτες αντιδράσεις".

Η τέχνη, η μόδα, η λογοτεχνία, η μουσική παρακολουθούν τις ακρότητες των εφήβων στην έκθεση. Η Σοφία Κόπολα με τη συμβολή του ελληνικής καταγωγής συγγραφέα Τζέφρι Ευγενίδη παρουσιάζει τις κινηματογραφικές "Αυτόχειρες Παρθένες", για να μιλήσει για εφηβικά αδιέξοδα. Ο συγγραφέας της "γενιάς Χ" Ντάγκλας Κόπλαντ και ο Μπρετ Ίστον Έλις (της "Αμερικανικής Ψύχωσης"), με κείμενά τους στο βιβλίο-κατάλογο της έκθεσης μιλούν για τους φόβους και τις ανησυχίες των εφήβων.

Ο λόγος και στη μουσική, στην αμφισβητούμενη προσωπικότητα του Μέριλιν Μάνσον, στις ρεαλιστικές φωτογραφίες του Βόλφγκανγκ Τίλμανς, στα μουσικά γλυπτά του Τζιμ Λάμπι, στα εν παρατάξει γυμνά κορμιά των φωτογραφιών της Βανέσα Μπίκροφτ, στην ιαπωνική ποπ αρτ αντίληψη του Τακάσι Μουρακάμι που διαβάλλει την εφηβική αθωότητα με στοιχεία του κόμικ πορνό.

"Όπου δεν υπάρχει έφηβος, δεν υπάρχει μέλλον. Κι όπου δεν συμβαίνει μία διαδικασία μεταμόρφωσης, όπως εκείνη στην εφηβική ψυχή, δεν υπάρχει δυνατότητα ανάδειξης του νέου στοιχείου που θα μας οδηγήσει μπροστά. Όσο οδυνηρό ή αυτοκαταστροφικό κι αν είναι", γράφει ο Φρανσέσκο Μπονάμι στην εισαγωγή του καταλόγου του "Τέταρτου Φύλου".

INFO

Έκθεση "Το τέταρτο φύλο: εφηβικές ακρότητες" έως 9 Φεβρουαρίου στη Φλωρεντία. Ίντερνετ: http://www.pittimmagine.com. Κατάλογος από τις εκδόσεις Charta. Τιμή: 36 ευρώ.