Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( αγιογραφιες - το παπούτσι του πούτιν :: 11-03-2003) 

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Το παπούτσι του Πούτιν

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

"ΝΙΕΤ" - ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ, "όχι"! Αυτό υπόσχονται Πούτιν και Σία στους Αμερικανούς στη σημερινή κρίσιμη διάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ.

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΧΟΥΝ αρκετούς λόγους να είναι θυμωμένοι. Πρώτα πρώτα, είναι θέμα ψυχολογίας. Εδώ και μερικούς μήνες το Κρεμλίνο έχει κάνει πολλές προσπάθειες για να μεσολαβήσει, ή μάλλον να παρέμβει διακριτικά, στην ιρακινή κρίση. Αρχικά, η Μόσχα, που παλιά είχε το Ιράκ στο τσεπάκι της, διεμήνυσε στον Λευκό Οίκο ότι με ένα ρωσικής υποκινήσεως πραξικοπηματάκι των στρατηγών του ο Σαντάμ θα κατέρρεε χωρίς να πέσει ούτε μία βόμβα λέιζερ. Ωστόσο, ο Μπους είπε "νόου, θενκ γιου". Μετά, ο Πούτιν έστειλε μυστικά τον Πριμακόφ στη Βαγδάτη να συνεννοηθεί με τον Σαντάμ και να εγγυηθεί τον αφοπλισμό του. Και πάλι οι Αμερικανοί τούς έριξαν χυλόπιτα.

ΤΟ ΙΡΑΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η μόνη περίπτωση που η Ρωσία νιώθει να μικραίνει και να ωθείται στο διεθνές περιθώριο. Η επιλογή των Αμερικανών να δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις σε Πολωνία, Βουλγαρία και Ρουμανία φέρνει το ΝΑΤΟ κάτω από τη μύτη της Μόσχας, παρά τα προ δεκαετίας συμφωνηθέντα να μην υπάρξει επέκταση προς Ανατολάς. Το μήνυμα είναι σαφές. Οι Αμερικανοί κινούνται με όρους αλαζονικής ισχύος, κι ο Πούτιν ας κόψει τον λαιμό του.

Μ' ΑΥΤΑ ΚΑΙ Μ' ΑΥΤΑ, το Κρεμλίνο κατάλαβε πως δεν έχει τίποτε να κερδίσει από τη φιλική συμπεριφορά που επέδειξε μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ίγκορ Ιβανόφ μάλλον δεν θα φτάσει σήμερα στα άκρα, δηλαδή δεν θα βγάλει το παπούτσι του να το χτυπήσει στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπως έκανε πριν από τέσσερις δεκαετίες ο Νικήτα Χρουστσώφ. Ωστόσο, μια παγερή ψυχροπολεμική αύρα πνέει ξανά στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Μόσχας.