Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( ο υποψήφιος - χιλιάδες απόφοιτοι διαπρέπουν :: 11-03-2003) 

ο υποψήφιος Χιλιάδες απόφοιτοι διαπρέπουν

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αριθμεί 77 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς.

Η ανάπτυξη του ΑΠΘ συνδέεται με μια σειρά από επιστημονικές, ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις και αυτό γίνεται κατανοητό, αν παρακολουθήσει κανείς την ιστορία της χώρας και την κατάσταση που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή, την περίοδο της μεγάλης εσωτερικής μετανάστευσης της δεκαετίας του '60 και τις σύγχρονες ανάγκες που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες στον εκπαιδευτικό και επιστημονικό τομέα.

Κυρίως, όμως, η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας οφείλεται στην αγάπη, το όραμα και τον μόχθο των ανθρώπων που πέρασαν μέσα από τα αμφιθέατρα και τις αίθουσές του, όλες αυτές τις δεκαετίες, αφήνοντας ως παρακαταθήκη το έργο και τις σκέψεις τους. Τους 65 φοιτητές και τους 15 καθηγητές της χρονιάς 1925-1926 έχουν σήμερα αντικαταστήσει περισσότεροι από 60.000 φοιτητές, 7.200 μεταπτυχιακοί φοιτητές, 2.600 μέλη ΔΕΠ και 1.300 διοικητικοί υπάλληλοι. Οι δέκα Σχολές και τα πέντε ανεξάρτητα Τμήματα του ΑΠΘ αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της παν-επιστημονικής γνώσης που παρέχει το Αριστοτέλειο.

Χιλιάδες απόφοιτοι του Αριστοτελείου στελεχώνουν τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, διαπρέπουν στην πολιτική ζωή της χώρας και διδάσκουν στα ελληνικά και στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Παρακολουθούμε μια κοσμογονική τεχνολογική εξέλιξη προόδου.

Οι επόμενες δεκαετίες θα αλλάξουν εκ βάθρων την άποψή μας για πολλά πράγματα. Ίσως δούμε να καταρρίπτονται αξιώματα και αρχές της επιστήμης, που επικράτησαν για αιώνες. Ακόμη, θα δούμε να δοκιμάζονται τα όρια της ηθικής του επιστήμονα και της ευθύνης του ενώπιον του κοινωνικού συνόλου.

Μέσα σ' αυτόν τον κυκεώνα των αλλαγών, το ΑΠΘ είναι υποχρεωμένο να λειτουργεί παράγοντας γνώση, διατηρώντας αξίες και δημιουργώντας το υπόβαθρο της συμμετοχής μας στις επιστημονικές εξελίξεις, ενταγμένο πάντοτε στον ελληνικό κοινωνικό, αλλά και στον παγκοσμιοποιημένο, ψηφιακό ιστό.