Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( γνωμη - τουλάχιστον καθόμαστε πίσω... :: 06-03-2003) 

ΓΝΩΜΗ Τουλάχιστον καθόμαστε πίσω…

Αυτό που βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας είναι τα τελευταία λεπτά ενός γεωπολιτικού παιχνιδιού ανάμεσα στον Τζορτζ Μπους και στον Σαντάμ Χουσεΐν που λέγεται: "Ποιανού συμμαχία θα είναι αυτή που θα σπάσει πρώτη;".

Ας αρχίσουμε με τον Σαντάμ. Η πιο αστεία είδηση αυτής της εβδομάδας ήταν η εξήγηση που έδωσε ένας εκπρόσωπος του ιρακινού καθεστώτος για τους λόγους που η ιρακινή τηλεόραση δεν έδειξε την καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ, όπως είχε ζητήσει ο ΟΗΕ. Αν έβλεπαν αυτές τις σκηνές οι Ιρακινοί, είπε ο εκπρόσωπος, θα θύμωναν τόσο πολύ, που κανείς δεν ξέρει τι θα έκαναν στους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Ο πραγματικός λόγος βέβαια που ο Σαντάμ δεν δείχνει αυτές τις σκηνές στον λαό του, είναι ότι τον κάνουν να φαίνεται αδύναμος. Και ολόκληρο το καθεστώς του βασίζεται στον μύθο ότι είναι ανίκητο.

Αυτό που συνεχίζει να δίνει ζωή στο στρατόπεδο του Σαντάμ δεν είναι ο "αραβικός δρόμος" (που το μεγαλύτερο μέρος του θέλει πλέον την εκδίωξή του), αλλά ο "γαλλικός δρόμος", που έχει μια τέτοια έμμονη ιδέα με την αμερικανική ισχύ, ώστε δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτό που βλέπει: ότι ο Σαντάμ προχωρεί πράγματι στον αφοπλισμό του, όχι επειδή ο ΟΗΕ έστειλε περισσότερους επιθεωρητές στη Βαγδάτη, αλλά επειδή ο Μπους έστειλε την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία στο Κουβέιτ.

Έχει όμως και ο Μπους τα αδύνατα σημεία του. Κάθε μέρα μάς ζητά να αγνοούμε όλο και περισσότερα ενοχλητικά γι' αυτόν γεγονότα. Όπως για παράδειγμα ότι "η συμμαχία των προθύμων" δεν συγκροτείται και τόσο εύκολα. Είναι πράγματι ενοχλητικό ότι τόσοι πολλοί "σύμμαχοι" της Αμερικής πρέπει να δωροδοκηθούν ή να εκβιαστούν για να λάβουν μέρος σε αυτόν τον πόλεμο. Η τουρκική δημοκρατία είναι άξια θαυμασμού για την άρνησή της να δωροδοκηθεί, ώστε να εγκρίνει έναν πόλεμο που ο λαός δεν θέλει.

Όλα δείχνουν ότι είναι πια πολύ αργά. Για τον Αμερικανό πρόεδρο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το κόστος της παραμονής του Σαντάμ στην εξουσία θα ήταν τεράστιο. Ίσως να φανούμε τυχεροί και το παιχνίδι του Μπους να αναγκάσει τον Σαντάμ να αποχωρήσει από την εξουσία. Η μοναδική εναλλακτική λύση είναι μια τελευταία προσπάθεια να συνταχθεί ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που θα θέτει συγκεκριμένους στόχους αφοπλισμού του Σαντάμ Χουσεΐν, στόχους που αν δεν εκπληρωθούν, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα δώσει το πράσινο φως για επίθεση. Σε αντίθετη περίπτωση, ας ετοιμαστούμε για τη σύγκρουση κι ας ελπίσουμε για το καλύτερο. Στο κάτω - κάτω καθόμαστε στα πίσω καθίσματα.