Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( η αλλη οψη - βαριά η σκιά του πολέμου :: 19-02-2003) 

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ Βαριά η σκιά του πολέμου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΕΡΕΣ

Είναι αλήθεια ότι η ελληνική οικονομία δεν θα αντιμετωπίσει ούτε και φέτος αλλά ούτε και το 2004 το φάσμα της ύφεσης. Κι αυτό το οφείλουμε κυρίως στους πόρους του Γ' ΚΠΣ και στα Ολυμπιακά Έργα.

Όμως η αισιόδοξη αυτή προοπτική δεν αφορά σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.

Η παγκόσμια ύφεση, σε συνδυασμό και με την απειλή πολέμου στο Ιράκ (είτε πραγματοποιηθεί είτε όχι), έχει ήδη ρίξει βαριά τη σκιά της στους πλέον ευαίσθητους κλάδους της οικονομίας.

Στον τουρισμό, τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη λένε ότι ο αριθμός των Ευρωπαίων που θα έλθουν φέτος για διακοπές στην Ελλάδα θα είναι κατά πολύ μικρότερος σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι.

Κι αυτό σε μια περίοδο όπου οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν επιβαρυνθεί με μεγάλα δάνεια που πήραν για να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις.

Στην ακτοπλοΐα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν πληρώνουν διπλά το πολεμικό κλίμα και θα πληρώσουν ακόμη περισσότερο έναν πιθανόν πόλεμο.

Από τη μια μειώνεται το μεταφορικό τους έργο και από την άλλη οι δαπάνες τους τινάζονται στα ύψη λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

Μπροστά στις κινδύνους που απειλούν τους κλάδους αυτούς, αλλά και τους δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους που απασχολούν, η πολιτεία καλείται "να σπεύσει προς βοήθεια", εξαντλώντας όλη την καλή της θέληση αλλά και τη φαντασία της.