Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( γνωμη - διαφορετικές ειδήσεις, διαφορετικές απόψεις :: 19-02-2003) 

ΓΝΩΜΗ Διαφορετικές ειδήσεις, διαφορετικές απόψεις

PAUL KRUGMAN

Γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον λόγο για τον οποίο η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρίσκονται ξαφνικά σε τέτοια αντίθεση. Πρόκειται για σύγκρουση που αφορά θέματα πολιτισμού; Ιστορίας; Εγώ πάντως δεν έχω δει να συζητιέται κάτι προφανές: έχουμε διαφορετικές απόψεις, εν μέρει επειδή βλέπουμε διαφορετικές ειδήσεις στην τηλεόραση.

Ας συνοψίσουμε. Πολλοί Αμερικανοί ρίχνουν τώρα στη Γαλλία το φταίξιμο για την ψύχρα στις σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης. Γίνεται ακόμα και συζήτηση για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα.

Αλλά η θέση της Γαλλίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι τεράστιες διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου επιβεβαίωσαν τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια βαθιά δυσπιστία προς την αμερικανική κυβέρνηση και έναν σκεπτικισμό για το ενδεχόμενο πολέμου εναντίον του Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν σε χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν την αμερικανική κυβέρνηση.

Η καχυποψία προς τις ΗΠΑ, που επικρατεί στο εξωτερικό, έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε ακόμα και μια πρόσφατη δημοσκόπηση στους Βρετανούς συμμάχους μας κατέταξε τις ΗΠΑ στην κατηγορία των πιο επικίνδυνων χωρών του κόσμου - πριν από τη Βόρειο Κορέα και το Ιράκ.

Οπότε, γιατί οι άλλες χώρες δεν βλέπουν τον κόσμο όπως εμείς; Ο τρόπος κάλυψης των ειδήσεων αποτελεί μεγάλο τμήμα της απάντησης. Σε σύγκριση με τα ξένα ΜΜΕ, τα "φιλελεύθερα" αμερικάνικα ΜΜΕ είναι εντυπωσιακά συντηρητικά - και, σε αυτήν την περίπτωση, γερακήσια…

Δεν αναφέρομαι στον Τύπο. Υπάρχουν διαφορές, αλλά οι μεγάλες εφημερίδες εθνικής εμβέλειας στις ΗΠΑ και τη Βρετανία τουλάχιστον μοιάζουν να περιγράφουν την ίδια πραγματικότητα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως μαθαίνουν τα νέα από την τηλεόραση - και εκεί η διαφορά είναι τεράστια. Η κάλυψη των αντιπολεμικών διαδηλώσεων του Σαββάτου ήταν μια υπόμνηση του μεγάλου βαθμού στον οποίο τα αμερικάνικα κανάλια μοιάζουν να καλύπτουν γεγονότα που συμβαίνουν σε έναν διαφορετικό πλανήτη απ' αυτόν που καλύπτουν όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις. Επειδή τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ - ακόμα και τα βρετανικά - διέπονται από έναν σθεναρό αντιαμερικανισμό, ωθούνται να διαστρεβλώνουν τα νέα. Ή επειδή ορισμένα αμερικανικά κανάλια - που λειτουργούν σε ένα περιβάλλον όπου όποιος ασκεί κριτική στην εξωτερική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης κατηγορείται ότι δεν είναι πατριώτης - θεωρούν ότι είναι δουλειά τους να μας "πουλήσουν" τον πόλεμο.

Ποιο από τα δύο ισχύει; Εγώ σας ανέφερα τα γεγονότα, εσείς αποφασίζετε.