Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( παράταση μέχρι τον μάρτιο :: 27-01-2003) 

Παράταση μέχρι τον Μάρτιο

ΗΠΑ: δίνουν χρόνο στον ΟΗΕ, αλλά σχεδιάζουν επιθέσεις με πυραύλους Κρουζ

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Οι ΗΠΑ θα δώσουν "λίγο περισσότερο χρόνο" στους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ για να κερδίσουν τη συγκατάθεση, ή έστω την ανοχή, των Ευρωπαίων στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Ο πόλεμος θα γίνει όμως. Τον Μάρτιο. Και θα είναι "μία καταιγιστική επίθεση", κατά την οποία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν ακόμα και πυρηνικά. Αυτά τουλάχιστον διαμηνύει το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι επιθεωρήσεις. Όχημα του ΟΗΕ εισέρχεται στο συγκρότημα Ιμπν αλ-Χαϊτάμ, όπου οι επιθεωρητές θα αναζητήσουν ίχνη παραγωγής πυραύλων

Ένα αμερικανικό σχέδιο πολέμου εναντίον του Ιράκ προβλέπει την έναρξη επίθεσης τον Μάρτιο, με την εκτόξευση 300 - 400 πυραύλων Κρουζ ημερησίως, περισσότερους απ' όσους είχαν χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρο τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, υποστήριξε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Το CBS ανέφερε ότι το σχέδιο, που αποκαλείται "Κρούση και τρόμος", στοχεύει στην "ψυχολογική καταστροφή της επιθυμίας του εχθρού να πολεμήσει, παρά στη φυσική καταστροφή των στρατιωτικών του δυνάμεων".

Την ίδια ώρα, οι "Los Angeles Times" γράφουν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν και πυρηνικά κατά του Ιράκ, για να καταστρέψουν τα υπόγεια κέντρα διοίκησης του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αλλά και η αμερικανική διπλωματία μοιάζει πλέον να χορεύει στους ρυθμούς του Πενταγώνου. Το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εξαπατά τη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο Κόλιν Πάουελ από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. "Οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν πίσω και δεν θα διστάσουν να επιτεθούν εάν αυτός είναι ο μόνος τρόπος να τελειώσει το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής που κατέχει ο Σαντάμ Χουσεΐν", δήλωσε. "Αυτή η σχέση μεταξύ τυράννων και τρόμου, μεταξύ τρομοκρατών και όπλων μαζικής καταστροφής είναι η μεγαλύτερη απειλή στην εποχή μας".

Αυτά τα λόγια τού επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήρθαν χθες, μόλις λίγες ώρες προτού, σήμερα το απόγευμα, οι Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση με τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων στο Ιράκ. Η έκθεση, σύμφωνα με δηλώσεις τόσο του Μπλιξ όσο και του Μπαραντέι, θα επισημάνει ότι υπάρχουν κενά από το ιρακινό καθεστώς στη διακήρυξη των οπλικών συστημάτων του και υπάρχει πρόβλημα με τους Ιρακινούς επιστήμονες που δεν δέχονται να μιλήσουν κατ' ιδίαν στους επιθεωρητές. Πάντως, γενικά, η έκθεση θα συμπεραίνει ότι η Βαγδάτη συνεργάζεται αρκετά καλά.

Οι Ευρωπαίοι

Παράλληλα, εντείνονται οι προσπάθειες κορυφαίων χωρών της Ευρώπης να μην γίνει τελικά χρήση όπλων κατά του Ιράκ. Μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία, ακόμα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εμφανίστηκε να διαφοροποιείται από τη θέση της Ουάσιγκτον.

Μιλώντας σε εκπομπή της βρετανικής τηλεόρασης, ο Τόνι Μπλερ είπε: "Όταν οι ΗΠΑ καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, η δική μας αποστολή είναι να είμαστε στο πλάι τους, όχι όμως πληρώνοντας το οποιοδήποτε κόστος ούτε βέβαια λόγω της φιλίας μας".

Πάντως, τόσο η γερμανική "Die Welt" όσο και η Ιταλική "Repubblica" αναφέρουν ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα γίνει τελικά αρχές Μαρτίου και με τη συγκατάθεση των Ευρωπαίων. Η "Die Welt" αναφέρει σήμερα ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία σκοπεύουν να παρατείνουν τις επιθεωρήσεις κατά έναν μήνα και να θέσουν στους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ μία νέα διορία, την 1η Μαρτίου, για υποβολή μιας δεύτερης έκθεσης προτού αποφασίσουν για το αν θα γίνει τελικά πόλεμος εναντίον του Ιράκ. Αυτή η καθυστέρηση θα επιτρέψει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, στις ΗΠΑ να ολοκληρώσουν την ανάπτυξη των στρατευμάτων τους στην περιοχή του Κόλπου.