"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "δώστε τα μάρμαρα", λένε οι ολυμπιονίκες :: 27-01-2003) 

"Δώστε τα Μάρμαρα", λένε οι Ολυμπιονίκες

Έντεκα Βρετανοί Ολυμπιονίκες ενώνουν τη φωνή τους με το 56% των συμπατριωτών τους οι οποίοι επιθυμούν την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, με την ευκαιρία έκθεσης που εγκαινιάζεται στο βρετανικό Κοινοβούλιο

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Οι "κοιλιακοί" του κορμού από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα βρίσκονται στην Αθήνα (αριστερά). Το κυρίως μέρος στο Βρετανικό Μουσείο (κέντρο). Και το γλυπτό ενωμένο, όπως θα παρουσιαστεί στο δείγμα έκθεσης απόψε στο βρετανικό Κοινοβούλιο

Έντεκα κορυφαίοι Βρετανοί Ολυμπιονίκες αποφάσισαν να δώσουν έναν διαφορετικό αγώνα, εκτός αγωνιστικού στίβου, με στόχο να επιστραφούν στη χώρα που "γεννήθηκαν" τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες Λίντορντ Κρίστι (100 μ., 1992), Τζόναθαν Έντουαρντς (τριπλούν, 2000), Τέσα Σάντερσον (ακοντισμός, 1984), Ντέιβιντ Έμερι (400 εμπόδια, 1968), Άλαν Γουέλς (100 μ., 1980), οι αργυροί Ολυμπιονίκες Κρις Χόι (ποδηλασία σπριντ, 2000) και Μαρκ Ρίτσαρσον (σκυταλοδρομία ανδρών 4Χ400, 1996), οι πρωταθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ Τζέιν Τρόβιλ και Κρίστοφερ Ντιν, καθώς και ο ποδηλάτης Τζέισον Κουίλι και ο αρσιβαρίστας Τζούλιους Φράνσις θα ανακοινώσουν απόψε σε ειδική εκδήλωση (στις 9 ώρα Ελλάδος, στο βρετανικό Κοινοβούλιο) τη συμπαράστασή τους στην εκστρατεία "Παρθενώνας 2004", που έχει ως στόχο την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα έως το 2004.

"Γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα το αληθινό πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και έχουν αναγνωρίσει ότι το 2004 παρέχει την τέλεια ευκαιρία στη Βρετανία ώστε να προβεί σε αυτή τη χειρονομία", λέει ο φιλελεύθερος βουλευτής Ρίτσαρντ Άλαν, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας και έχει καταφέρει να αποσπάσει ακόμη τη συμπαράσταση της διάσημης Βρετανίδας ηθοποιού Βανέσας Ρεντγκρέιβ, αλλά και τον διεθνή - επίσης Βρετανό - παίκτη του ράγκμπι Γουίλ Κάρλιν. "Έχει σημασία, γιατί η εκστρατεία μας περνάει σε άλλους ανθρώπους", επισημαίνει στα "ΝΕΑ" η γενική γραμματέας της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών Ελένη Κιούμπιτ. "Έχουμε κερδίσει τους σκεπτόμενους και μορφωμένους. Τώρα περνάμε στους αθλητές, που έχουν δικούς τους οπαδούς. Είναι άνθρωποι που χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και μπορούν να επηρεάζουν κόσμο.

Δέχθηκαν με προθυμία να συμπαρασταθούν στις προσπάθειές μας και πιστεύουν όλοι ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην Ακρόπολη".

Η ημέρα ανακοίνωσης της υποστήριξης του ελληνικού αιτήματος από τους Βρετανούς Ολυμπιονίκες δεν έγινε τυχαία, καθώς σήμερα παρουσιάζεται μέρος έκθεσης με θέμα την "εικονική" επιστροφή των Γλυπτών και την επανένωσή τους με τα γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως, στους χώρους του Βρετανικού Κοινοβουλίου, κίνηση που χαρακτηρίζεται ως "αρχή μιας νέας επίθεσης από ελληνικής πλευράς". Στην έκθεση παρουσιάζονται τέσσερα φωτογραφικά πανό σε φυσικό μέγεθος, δείγμα μόνο μεγάλης έκθεσης που θα διοργανωθεί στο Λονδίνο το 2003.

Κακομαθημένο αγόρι ο λόρδος Έλγιν

"Εντάξει λοιπόν, θα πριονίσουμε τις πλάτες τους", λέει ο λόρδος Έλγιν σε… κόμικ

Ως ένα κακομαθημένο αγόρι που αρπάζει το παιχνίδι ενός κοριτσιού παριστάνεται ο λόρδος Έλγιν στο νέο πρωτότυπο βιβλίο κόμικ, το οποίο περιγράφει με πικρό χιούμορ την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Βρετανό λόρδο και υπογράφει ο βρετανο-ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας Αμίρ Σομπάτι, ο οποίος ζει εδώ και δύο χρόνια στην Ελλάδα. Η ιδέα για την απεικόνιση της ιστορίας των Γλυπτών μέσα από 400 σκίτσα στην έκδοση "The Parthenon Marbles & Lord Elgin" γεννήθηκε από τη θέα που είχε το γραφείο τού 32χρονου δημιουργού στον Παρθενώνα. "Αν ο βρετανικός λαός γνώριζε τα γεγονότα θα υποστήριζε την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα", λέει.

INFO

Απόψεις σχετικά με το αν πρέπει να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα κατατίθενται στους "Times", στο e-mail: .