Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "διάλογος" των... τάξεων :: 24-01-2003) 

"Διάλογος" των… τάξεων

Νταβός: Να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Πριν καλά καλά αρχίσει το Φόρουμ του Νταβός, ο διευθυντής του αισθάνθηκε την ανάγκη να αποκηρύξει την παγκοσμιοποίηση. Από την άλλη μεριά, το Φόρουμ της Βραζιλίας επανέλαβε τους φιλιππικούς του κατά του φιλελευθερισμού. Κανείς δεν περίμενε να "συγκλίνουν" έτσι τα δύο Φόρουμ, έστω και σε επίπεδο διακηρύξεων.

"Να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη", αυτό είναι το θέμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που άρχισε χθες τις εργασίες του στο Νταβός. Δεν είναι λίγο αργά; Ύστερα από μια χρονιά που στιγματίστηκε από τα οικονομικά σκάνδαλα μερικών από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου που συνελήφθησαν να "μαγειρεύουν" τα λογιστικά τους βιβλία, ύστερα από την καταβαράθρωση της Γουώλ Στρητ και ενώ βρισκόμαστε σε προχωρημένη οικονομική ύφεση και στα πρόθυρα ενός ακόμη πολέμου, ο διευθυντής του Φόρουμ του Νταβός αισθάνεται την ανάγκη να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. "Το Νταβός δεν είναι ο καθοδηγητής της παγκοσμιοποίησης", δηλώνει ο Τιερί Μαλερέ, ο διευθυντής του. "Το Φόρουμ είναι μια ουδέτερη οργάνωση". Άραγε πόσο ουδέτεροι μπορεί να είναι οι 2.350 επιφανέστεροι εκπρόσωποι του διεθνούς επιχειρηματικού κόσμου που μέχρι την προσεχή Τρίτη θα συζητούν για τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας στο Νταβός, αυτό το μικρό χωριό στις ελβετικές Άλπεις; Τι σημαίνουν άραγε για τον υπόλοιπο κόσμο τα ονόματα του Μπιλ Γκέιτς της Μάικροσοφτ, του Ντάγκλας Νταφτ της Κόκα Κόλα, του Νομπουγιούκι Ιντέι της Σόνι και των υπόλοιπων μεγαλοεπιχειρηματιών; Μπορεί το όνομα του αριστερού προέδρου της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να είναι φανταχτερό, αλλά μάλλον δεν φτάνει για να αποχαρακτηρίσει μια σύνοδο που εδώ και 33 χρόνια έχει συνδεθεί με τις τύχες των προνομιούχων του πλανήτη. Άλλωστε, με τα σύννεφα του πολέμου πάνω από το Ιράκ, η συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή. Πολλά από τα περίπου 300 στρογγυλά τραπέζια και σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στο Νταβός θα είναι αφιερωμένα στο Ιράκ, στους κινδύνους ενός πολέμου και στις συνέπειές του, στην τρομοκρατία και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Αυτό το τελευταίο είναι και το βασικό θέμα της συνόδου, το ίδιο δύσκολο όσο και τα υπόλοιπα για να προτείνει κανείς λύσεις. Εν αναμονή και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, το Σάββατο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Ο Λούλα

Αντι-ψώνια. Νέες κάνουν τα ψώνια τους σε περίπτερο του Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε που πουλάει βιβλία και μπλουζάκια

Στο Πόρτο Αλέγκρε, την πόλη που από το 1989 διοικείται από το αριστερό Εργατικό Κόμμα του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα, εκατό χιλιάδες άτομα αναμένεται να λάβουν μέρος στις εργασίες του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ "εναντίον του νεοφιλελευθερισμού και του πολέμου". Αυτά θα είναι τα δύο βασικά θέματα. Το Φόρουμ, που βρίσκεται στην τρίτη του χρονιά, είναι μια ευκαιρία συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων για δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις, κοινωνικά κινήματα και συνδικάτα από όλον τον κόσμο, που προσπαθούν να διαμορφώσουν τις ιδέες της "αντιπαγκοσμιοποίησης". Φυσικά, ούτε από εδώ θα μπορούσε να λείπει ο Λούλα: πρώτα θα πάει στο Πόρτο Αλέγκρε και ύστερα θα μεταβεί στο Νταβός (όσο και αν αυτό θα δυσαρεστήσει πολλούς από τους "δικούς" του).

Περίπου 30.000 νέοι έχουν αναλάβει τις προκαταρκτικές εργασίες στο κέντρο της πόλης για να υποδεχτούν τους επισκέπτες. Τα τρόφιμα που θα καταναλωθούν προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες, ενώ με την ευκαιρία του Φόρουμ δημιουργήθηκε και ένα κοινό νόμισμα, σύμβολα του οποίου είναι ο Ήλιος και η Σελήνη. Η απειλή ενός πολέμου στο Ιράκ πάντως αναμένεται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων και των διαδηλώσεων. Σε γενικότερο πλαίσιο, οι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν τις αιτίες των συγκρούσεων στον κόσμο και κυρίως τα αίτια της παγκόσμιας φτώχειας, που η εικόνα της περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα: έλλειψη πόσιμου νερού, καλλιεργήσιμης γης, φαρμάκων, εργασίας και κατοικίας, σε ένα κόσμο όπου 1,3 δισ. άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα.