Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( 12 κεντρικές προτεραιότητες :: 24-01-2003) 

12 κεντρικές προτεραιότητες

Το πρόγραμμα δράσης της κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο του 2003

Έμφαση στα θέματα παιδείας, υγείας αλλά και στην ολοκλήρωση των μεγάλων έργων δίνει η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2003. Αυτό δείχνουν οι 12 κεντρικές προτεραιότητες που αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με τον κατάλογο των προτεραιοτήτων που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι οι ρυθμοί υλοποίησης του κυβερνητικού έργου δεν πρόκειται να επηρεαστούν από το βάρος των υποχρεώσεων που συνεπάγεται η άσκηση της προεδρίας της Ε.Ε. Γι' αυτό, προ διμήνου ο κ. Σημίτης είχε ζητήσει από τους υπουργούς να καταρτίσουν κατάλογο με τις επί μέρους προτεραιότητες ανά τομέα. Ο προγραμματισμός για το πρώτο εξάμηνο του 2003, τον οποίο ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό κόμματος και κυβέρνησης με ορίζοντα την άνοιξη του 2004.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι η κυβέρνηση, παράλληλα με την άσκηση της προεδρίας και τους στόχους που επιδιώκει, προωθεί και το πρόγραμμά της, βάσει του οποίου θα κριθεί στο τέλος του εξαμήνου. "Τα θέματα στα οποία αναφερόμαστε σήμερα είναι αυτά που θα ολοκληρωθούν και θα μπορεί να τα δει ο πολίτης και η ελληνική κοινωνία μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003", επισήμανε ο κ. Πρωτόπαπας.

-Μετά τη δημοσιοποίηση των προτεραιοτήτων, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνεται και αναγγέλλει την ολοκλήρωση έργων που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ήδη στο παρελθόν.

1. Ολυμπιακοί Αγώνες Στόχος είναι η τήρηση όλων των χρονοδιαγραμμάτων μέσα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού των ολυμπιακών έργων. Επίσης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003 θα προωθηθούν πολύ σημαντικά προγράμματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και συγκεκριμένα ο Εθελοντισμός, η Λαμπαδηδρομία, η Φιλοξενία, τα Εισιτήρια των Αγώνων. Τους πρώτους μήνες του 2003 θα γίνει η επιλογή των εθελοντών από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν (περίπου 55.000 έως σήμερα), ενώ τον Μάιο θα αρχίσει η διαδικασία διάθεσης των εισιτηρίων. Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα μπαίνει στην κύρια φάση της τόσο από πλευράς καλλιτεχνικού προγράμματος όσο και θεσμικών-πολιτιστικών πρωτοβουλιών.

2. Προεδρία Η επιτυχία της ελληνικής προεδρίας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης στην εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, ωστόσο, ισοδύναμη θέση κατέχει και η επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Έμφαση δίδεται στην επιτυχή ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ώστε να υπογραφεί η συνθήκη προσχώρησης των νέων μελών στις 16 Απριλίου.

3. Οικονομική ανάπτυξη Η απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η προώθηση των έργων του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με ταχύτερους ρυθμούς περιλαμβάνονται στους στόχους της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, η κυβέρνηση, μέσα στο α' εξάμηνο του 2003, θα δώσει επίσης έμφαση στη στήριξη των αγροτών, μέσω της εκταμίευσης κοινοτικών ενισχύσεων, ύψους 910 εκατ. ευρώ, ενώ και ο ΕΛΓΑ θα χορηγήσει αποζημιώσεις, ύψους 390 εκατ. ευρώ. Ακόμη, θα δοθεί βάρος στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική αναβάθμιση, μέσω της προκήρυξης δύο προγραμμάτων, ύψους 294 εκατ. ευρώ, καθώς και στην ταχύτερη προώθηση των προγραμμάτων πληροφορικής.

4. Γραφειοκρατία "Κλειδί" για τη μάχη κατά της γραφειοκρατίας θα αποτελέσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Μετά τη δυνατότητα υποβολής φορολογικών δηλώσεων προγραμματίζεται μέσω των ΚΕΠ να γίνεται ηλεκτρονική υποβολή και των δηλώσεων ΦΠΑ, ενώ σταδιακά θα ενταχθούν και άλλες διαδικασίες. Στόχος είναι εντός του πρώτου εξαμήνου 2003 άλλες 260 διοικητικές διαδικασίες να πραγματοποιούνται απευθείας από τα ΚΕΠ, τα οποία αυξάνονται κατά 250.

5. Κατά της διαφθοράς Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003 αναβαθμίζεται το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) με νέες αρμοδιότητες. Αρχίζει η λειτουργία του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου.

6. Δικαιοσύνη Η εφαρμογή του νομοσχεδίου (με την προώθησή του και ψήφιση στη Βουλή) για την επιτάχυνση της Ποινικής Δικαιοσύνης είναι η βασική προτεραιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης για το τρέχον εξάμηνο, παράλληλα με την έναρξη κατασκευής τεσσάρων νέων σωφρονιστικών καταστημάτων.

7. Αμυντική θωράκιση Η προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη άλλων 8.000 επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), η θωράκιση στρατοπέδων - αποθηκών και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού (στέγαση στελεχών Στρατού Ξηράς κ.λπ.) είναι ορισμένες από τις προτεραιότητες του υπουργείου Άμυνας.

8. Αύξηση απασχόλησης Εντός του 2003 ξεκινούν νέα προγράμματα απασχόλησης - Πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας: Αφορά 25.000 θέσεις. Έναρξη: Ιανουάριος 2003. Διάρκεια: 18 μήνες - Πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών: Αφορά 10.000 θέσεις. Έναρξη: Ιανουάριος 2003. Διάρκεια: 18 μήνες. - Πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας για γυναίκες. Αφορά 5.000 θέσεις. Έναρξη: Ιανουάριος 2003. Διάρκεια: 21 μήνες. - Πρόγραμμα για νέους 18-30 ετών. Αφορά 5.000 θέσεις. Έναρξη: Ιανουάριος 2003. Διάρκεια: 18 μήνες. - Πρόγραμμα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αφορά 2.400 θέσεις. Έναρξη: Μάρτιος 2003. Διάρκεια: 24 μήνες. - Πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών στον Πολιτισμό. Αφορά 2.500 θέσεις. Έναρξη: Απρίλιος 2003. Διάρκεια: 12 μήνες.

9. Παιδεία Στην ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, στην πιστοποίηση της γνώσης ξένων γλωσσών από ελληνικό φορέα, στην επέκταση του "ολοήμερου σχολείου", στην ενίσχυση της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, αλλά και στην εγκαθίδρυση νέων τεχνολογιών και βιβλιοθηκών θα ρίξει το βάρος η ελληνική κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2003. Ειδικότερα: - Θα αξιολογηθεί, για πρώτη φορά στη χώρα μας, η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν στους φοιτητές και σπουδαστές τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. - Θα θεσμοθετηθεί το Κρατικό Πτυχίο Γλωσσομάθειας - οι πρώτες εξετάσεις από το υπουργείο Παιδείας θα γίνουν τον ερχόμενο Απρίλιο - για τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά και τα Ιταλικά. - Θα προστεθούν 500 ολοήμερα Δημοτικά και 300 ολοήμερα Νηπιαγωγεία στα υπάρχοντα 4.400 και θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η πρόσθετη διδακτική στήριξη στα Λύκεια. - Θα λειτουργήσουν άλλες 500 σχολικές βιβλιοθήκες και θα συνδεθεί με το Διαδίκτυο έως τον ερχόμενο Οκτώβριο το 54% των Δημοτικών Σχολείων της χώρας.

10. Υπηρεσίες υγείας Το πρώτο εξάμηνο του 2003 θα λειτουργήσουν άλλες 50 κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας. Αρχίζει σταδιακά η αυτόνομη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα μεγάλα νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Παραδίδονται το νέο Νοσοκομείο Σερρών και τα Νοσοκομεία Πύργου, Γρεβενών, Άργους και Θήβας. Στο πλαίσιο της επέκτασης του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης θα λειτουργήσουν άλλες 250 νέες μονάδες "Βοήθεια στο σπίτι", 70 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, 30 Κέντρα Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες και 50 νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Στο ΙΚΑ, για τις νέες αιτήσεις συντάξεων που θα υποβληθούν από 1.1.2003 θα καταβάλλονται εντός διμήνου τα ποσά των προσωρινών συντάξεων.

11. Ασφάλεια Στις προτεραιότητες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης βρίσκεται η καθιέρωση και λειτουργία από τις αρχές Μαρτίου 2003, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, του θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς, με στόχο την επέκταση και εφαρμογή του από το 2004 σε όλη τη χώρα και την αναβάθμιση των υπηρεσιών των πεζών και εποχούμενων περιπολιών σε όλη τη χώρα.

12. Δημόσια έργα - Θα προωθηθούν οι εργασίες για κατασκευή 84 χλμ. της Εγνατίας Οδού - Θα παραδοθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της Αττικής Οδού εκτός από τον κόμβο Δουκίσσης Πλακεντίας - Θα παραδοθεί η γραμμή Σύνταγμα - Μοναστηράκι - Θα προχωρήσουν οι εργασίες στον Βιολογικό Καθαρισμό Ψυτάλλειας, ώστε να ολοκληρωθεί τέλος 2003 - Θα εγκατασταθούν οι μόνιμες γέφυρες στον Κηφισό - Θα ολοκληρωθεί η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Ευαγγελισμού και Λεπτοκαρυάς, στην περιοχή Αξιού και στο Συγκοινωνιακό Κέντρο Αθηνών και Κιάτου - Θα ληφθεί η απόφαση για το Μετρό Θεσσαλονίκης