Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ανοχύρωτη στις πλημμύρες :: 23-01-2003) 

Ανοχύρωτη στις πλημμύρες

Η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να βουλιάξει με την παραμικρή νεροποντή

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Καταστροφές ανάλογες με αυτές του Κηφισού προβλέπουν για τη Θεσσαλονίκη οι ειδικοί, εάν δεν υλοποιηθούν άμεσα όλα τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Όπως επισημαίνουν μάλιστα, σε δυσμενέστερη θέση βρίσκεται η παραλιακή ζώνη του δήμου Θερμαϊκού, αφού η πυκνοδομημένη αυτή περιοχή δεν έχει καν δίκτυο ομβρίων υδάτων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Γραφείο Βόρειας Ελλάδας

Ομάδα εργασίας του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ενημέρωσε χθες τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης για τους κινδύνους σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις τους επιβεβαιώνονταν, αφού η ξαφνική μεσημεριανή νεροποντή, μολονότι δεν ήταν μεγάλης έντασης, δημιούργησε προβλήματα στην παραλιακή ζώνη Κάτω Περαίας, Κάτω Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας. Τα ορμητικά νερά εισέβαλαν σε αρκετά σπίτια και οι κάτοικοι κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες για να περισώσουν τις περιουσίες τους.

Η συστηματική έρευνα που διενήργησε η ομάδα του ΤΕΕ καταδεικνύει ότι σε πρώτη φάση υπάρχει άμεση ανάγκη να κατασκευαστούν δέκα έργα στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος. Εκτός από τη διευθέτηση των χειμάρρων στην τουριστική ζώνη του δήμου Θερμαϊκού, άμεσης προτεραιότητας κρίνονται ανάλογα έργα στα ρέματα Πολίχνης και Συκεών, στους χειμάρρους Λύτρα, Κωνσταντινίδη, Κυβερνείου, Διαβατών, Θέρμης και Δενδροποτάμου (όπου καταλήγουν τα περισσότερα ρέματα της πόλης) και η κατασκευή γέφυρας στις οδούς Λαγκαδά και Δενδροποτάμου. Απολύτως απαραίτητη εξάλλου θεωρείται και η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων στο δάσος του Σέιχ Σου, που είχαν ξεκινήσει μετά την πυρκαγιά του 1997, με την κατασκευή νέων ξυλοφραγμάτων.

Αναγκαίες παρεμβάσεις

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Σάκης Τζακόπουλος, "στη Θεσσαλονίκη τα περισσότερα ρέματα έχουν διευθετηθεί, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το ενδεχόμενο πλημμυρών. Είναι, λοιπόν, αναγκαίες παρεμβάσεις σε ρέματα που έχουν διευθετηθεί με κλειστούς αγωγούς, που όμως δεν επιτρέπουν την αποθήκευση υδάτων σε περιπτώσεις πλημμυρικών παροχών. Έργα επίσης πρέπει να γίνουν και στις ανοιχτές κοίτες των ρεμάτων που παρουσιάζουν έντονες επιχωματώσεις, μπαζώματα και αυθαίρετα κτίσματα".

Ο κ. Τζακόπουλος επισήμανε ότι τα προτεινόμενα έργα, που έχουν προϋπολογισμό περίπου 20 δισ. δρχ., θα έπρεπε προ καιρού να έχουν μελετηθεί και κατασκευαστεί, αλλά δεν προχώρησαν γιατί δεν δόθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια. "Η κυβέρνηση υποσχέθηκε τη χορήγηση ποσού 50 δισ. δρχ. για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Αν είχαν διατεθεί τα μισά χρήματα, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των έργων άμεσης προτεραιότητας".