"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( το νέο αντιπολεμικό κίνημα γεννήθηκε στο ίντερνετ :: 22-01-2003) 

Το νέο αντιπολεμικό κίνημα γεννήθηκε στο Ίντερνετ

ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

Το Ίντερνετ δίνει ζωή σε ένα νέο παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα, που γεννήθηκε στις ΗΠΑ και εξαπλώνεται σε πολλές χώρες, πριν καν ξεσπάσει ο πόλεμος κατά του Ιράκ.

Το περασμένο Σάββατο, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου σε 32 χώρες διαδήλωσαν, για πρώτη φορά στην ιστορία, ενάντια σε έναν πόλεμο που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Οι μεγαλύτερες αντιπολεμικές διαδηλώσεις μετά τη δεκαετία του '60 και το Βιετνάμ διοργανώθηκαν στην Ουάσιγκτον, το Σαν Φρανσίσκο και δεκάδες ακόμα αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές πόλεις, βρίσκοντας κοινό σημείο επαφής μέσω του Διαδικτύου.

Άμεση πληροφόρηση

Η ταχύτητα και αμεσότητα του Ίντερνετ βοήθησε διοργανωτές και συμμετέχοντες να μάθουν πληροφορίες, να οργανώσουν και να συντονίσουν τις κινήσεις τους, σε μία εποχή που τα παραδοσιακά ΜΜΕ κρατούν φιλοκυβερνητική στάση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ιδίως, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό site "Wired Online", το Ίντερνετ είναι το μόνο μέσο που μπορεί να παρέχει έγκυρη και εναλλακτική ενημέρωση για το θέμα της επικείμενης επίθεσης κατά του Ιράκ, σε χιλιάδες πολίτες που θέλουν να ακούσουν μία διαφορετική φωνή από αυτή του Τζορτζ Μπους.

"Το Ίντερνετ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη γέννηση του νέου αντιπολεμικού κινήματος και τη συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών όλων των φυλών, εισοδημάτων και κοινωνικών τάξεων στους δρόμους", λέει ο Χάουαρντ Ράινγκολντ, συγγραφέας βιβλίων για την επίδραση του Ίντερνετ στην κοινωνία. "Οι μέθοδοι των online ακτιβιστών έχουν πλέον τελειοποιηθεί.

Η χρήση του Δικτύου, μέσω εκατοντάδων sites, βοήθησε στη διανομή του αντιπολεμικού υλικού και στην κινητοποίηση των διαδηλωτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το site της οργάνωσης International Answer, που διοργάνωσε τις πορείες, έδινε οδηγίες για μετακινήσεις στις διαδηλώσεις και εύρεση δωματίων για τους κατοίκους 300 αμερικανικών πόλεων. Άλλες ιστοσελίδες έχουν γράψει χιλιάδες μέλη σε αντιπολεμικές ομάδες, συγκεντρώνοντας μεγάλα ποσά για την αντιπολεμική εκστρατεία.

Τέλος στην απομόνωση

"Πριν από το Ίντερνετ, οι πολίτες ένιωθαν αποκλεισμένοι από τα μίντια γιατί δεν αντιπροσώπευαν τις απόψεις τους. Σήμερα, νιώθουν ότι είναι μέρος ενός μαζικού κινήματος. Δεν είναι πια απομονωμένοι. Το Δίκτυο τους βοηθά να κινητοποιηθούν και να δράσουν", επισημαίνει η Άντρεα Μπούφα, εκπρόσωπος της οργάνωσης United for Peace.

Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου πάντως ήταν μόνο η αρχή. Η επόμενη αντιπολεμική εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 4 Φεβρουαρίου με τον τίτλο "Πετρέλαιο και πόλεμος" και θα γίνει στα βενζινάδικα της Αμερικής, όπου οι διαδηλωτές θα μοιράζουν κείμενα με εναλλακτική πληροφόρηση για την υπόθεση του Ιράκ, τα οποία έχουν "κατεβάσει" από το Ίντερνετ.

Βολές κατά της "Γένοβα 2001"

Για "διαστρεβλωτική ενημέρωση" εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001, κάνει λόγο με επιστολή του στα "ΝΕΑ" ο καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού κ. Γιάννης Πρωτονοτάριος. Κατηγορεί τη "Γένοβα 2001", ότι "καπηλεύεται παραπειστικά τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ" και πως παρά τα όσα είπαν εκπρόσωποί της στο ρεπορτάζ των "ΝΕΩΝ" (Παρασκευή 17.01), κανένα νυν μέλος του Συνασπισμού δεν συμμετέχει στην κίνησή τους.