Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ή πληρώνεις ή ταλαιπωρείσαι! :: 22-01-2003) 

Ή πληρώνεις ή ταλαιπωρείσαι!

Μόνο για 2 ώρες ανοιχτή η Νομαρχία Αθηνών για τους μετανάστες

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

Περίμεναν στην ουρά από τα ξημερώματα. Για να μάθουν στις 11 πως οι πόρτες των υπηρεσιών της Νομαρχίας Αθηνών κλείνουν για όσους μετανάστες πηγαίνουν αυτοπροσώπως να καταθέσουν αιτήσεις για ανανέωση των αδειών παραμονής τους. Και ανοίγουν για τους δικηγόρους…

Στην ουρά για κατάθεση μίας αίτησης οι μετανάστες, που θα εξυπηρετούνται πλέον μέχρι τις 11 από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών, αφού τις υπόλοιπες ώρες θα λειτουργούν μόνο για δικηγόρους

Αποκλειστικώς δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές, που έχουν αναλάβει έναντι αδράς αμοιβής να "διεκπεραιώσουν" αιτήσεις μεταναστών, θα εξυπηρετούνται μετά τις 11 από τις υπηρεσίες της νομαρχίας Αθηνών. Την προνομιακή αυτή μεταχείριση αποφάσισε ο νέος νομάρχης, Γ. Σγουρός, ύστερα από σύσκεψη με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Θα τηρείται μάλιστα σειρά προτεραιότητας στο Δικηγορικό Σύλλογο και θα εξυπηρετούνται κάθε εβδομάδα 55 δικηγόροι από το κατάστημα της νομαρχίας στη Χαριλάου Τρικούπη και από 30 δικηγόροι στα καταστήματα των οδών Λιοσίων και Αχιλλέως. Κάθε δικηγόρος θα έχει επίσης δικαίωμα να καταθέτει μέχρι 3 φακέλους. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, οι δικηγόροι θα μπορούν δηλαδή να καταθέτουν εβδομαδιαίως έως και 345 αιτήσεις.

Συμπερασματικά, ο μετανάστης καλείται να κάνει πλέον την εξής επιλογή: Είτε να καταθέσει μόνος του την αίτηση, που συνεπάγεται να στηθεί στην ουρά από τις πρώτες πρωινές ώρες και να εύχεται στο δίωρο 9 με 11 να περάσει την πόρτα του καταστήματος και να μην χρειαστεί να χάσει και άλλο μεροκάματο (ακόμη και όταν οι ώρες που δέχονταν τους μετανάστες ήταν περισσότερες, αυτό αποδεικνυόταν συνήθως ακατόρθωτο). Είτε να προσλάβει κάποιον δικηγόρο, που θα τον… γλιτώσει από την ταλαιπωρία, αλλά θα του καταβάλλει από 100 ευρώ εφόσον πρόκειται για απλή κατάθεση μέχρι και 300-400 ευρώ αν η περίπτωση είναι πιο περίπλοκη.

Χαρτιά που δυσκολεύουν

Τα προβλήματα, εξάλλου, για τους μετανάστες δεν εντοπίζονται μόνο στη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης. Η συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών είναι εξίσου δύσκολη. Το τελευταίο διάστημα υπηρεσίες κυρίως του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ δηλώνουν άγνοια για την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων και αρνούνται τη χορήγηση διαφόρων βεβαιώσεων στους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι, η σχετική τροπολογία για την παράταση ψηφίστηκε προ ημερών, αλλά ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται, πάντως, σήμερα να σταλεί εγκύκλιος σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, που θα τους ενημερώνει σχετικά. Παράλληλα, το υπουργείο έδωσε το "πράσινο φως" για την ανανέωση των συμβάσεων στους υπαλλήλους της νομαρχίας Αθηνών, που στελεχώνουν τα καταστήματα για υποβολή αιτήσεων μεταναστών ενώ ανακοινώθηκε πως θα λειτουργήσουν και άλλα δύο καταστήματα, στο Μπραχάμι και στην Κατεχάκη.