"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( λιγότερες καρδιοπάθειες :: 21-01-2003) 

Λιγότερες καρδιοπάθειες

Καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά μειώνονται στις ΗΠΑ

GINA KOLATA

Οι αριθμοί αλλάζουν εδώ και μερικές δεκαετίες, αλλά μόλις πρόσφατα οι γιατροί άρχισαν να δείχνουν ικανοποιημένοι για τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στον τομέα των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η καρδιά. Οι γιατροί πλέον κατόρθωσαν να μετατρέψουν την καρδιοπάθεια από θανατηφόρα σε χρόνια ασθένεια

Οι καρδιοπάθειες εξακολουθούν να παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο που τα ποσοστά έχουν μειωθεί δραστικά. Η καρδιοπάθεια σκοτώνει πλέον αναλογικά πολύ λιγότερους ανθρώπους και κτυπά πολύ αργότερα. Μάλιστα, παρά την επιδημία πάχους που έχει αρχίσει να επικρατεί, η τάση για καρδιοπάθεια καθυστερεί…

"Το στερεότυπο του καρδιοπαθούς ασθενούς δεν είναι πλέον ο άνδρας στα πενήντα του που ξαφνικά πεθαίνει από καρδιακή προσβολή. Ο χαρακτηριστικός ασθενής είναι πλέον ένας άνδρας ή μία γυναίκα στα 70 ή και μεγαλύτεροι που τελικά κατορθώνουν να επιβιώσουν" λέει ο δρ. Τέρι Μανόλιο, διευθυντής των προγραμμάτων Επιδημιολογίας και Βιομετρίας του Εθνικού Καρδιολογικού, Πνευμονολογικού και Αιματολογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Οι στατιστικές του Ινστιτούτου υπολογίζουν πως αν ο ρυθμός των θανάτων παρέμενε ο ίδιος όπως πριν από 30 χρόνια, ο αριθμός των Αμερικανών που θα πέθαιναν από καρδιακές προσβολές θα ήταν αυξημένος κατά 815.000 και από εγκεφαλικά κατά 250.000.

"Τα παλαιότερα χρόνια πάθαινε κάποιος καρδιακή προσβολή και πέθαινε", είπε ο δρ Κλοντ Λενφάντ, που παρακολουθεί τις μελέτες του Ινστιτούτου εδώ και 21 χρόνια. "Ήταν σαν να υπογράφεις πιστοποιητικό θανάτου εκ των προτέρων. Τώρα όλοι γνωρίζουμε πως μπορούμε να έχουμε μία παράταση 20 ή και ακόμα 25 χρόνων".

Ο δρ Γιουτζίν Μπράουνγουολντ, καρδιολόγος, επικεφαλής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, λέει πως η μείωση των ρυθμών θανάτων από καρδιοπάθεια "αποτελεί έναν από τους μεγάλους θριάμβους της ιατρικής κατά τα 50 τελευταία χρόνια".

Αυτοί οι θρίαμβοι, ωστόσο, δημιούργησαν νέα προβλήματα: Αυξήθηκε ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που παθαίνουν καρδιακές προσβολές στα 70 και τα 80 τους και επιζούν με σοβαρές καρδιοπάθειες… Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να θεραπευθούν", λέει ο δρ Μπράουνγουολντ. "Κατορθώσαμε να μετατρέψουμε την καρδιοπάθεια από θανατηφόρα σε χρόνια ασθένεια". Συνήθως οι ηλικιωμένοι καρδιοπαθείς παθαίνουν σοβαρές βλάβες στις βαλβίδες που δεν μπορούν να αντλήσουν κανονικά το αίμα, με πνευμονολογικές επιπτώσεις. Πάρα πολλοί είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν με νοσοκόμες καθηλωμένοι στην κατοικία τους. Στις δεκαετίες του '60 και του '70 η υψηλή πίεση και η χοληστερόλη δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο όπως σήμερα.

Τώρα - υποστηρίζει ο στατιστικολόγος του Καρδιολογικού Ινστιτούτου Τόμας Τομ - το 65% των ασθενών με υψηλή αγγειακή πίεση κατορθώνουν και την ελέγχουν με φάρμακα. Πριν από τριάντα χρόνια δεν υπήρχε ακριβής τρόπος ελέγχου της χοληστερίνης. Η δίαιτα είχε πολύ μικρά αποτελέσματα και το καλύτερο φάρμακο της εποχής εκείνης, η χολυστεραμίνη, ήταν μία σκόνη που χρειαζόταν να αναμειχθεί με αναψυκτικό. Είχε γεύση που έμοιαζε με άμμο και οι ασθενείς δυσφορούσαν. "Τώρα υπάρχουν πολλά χάπια ελέγχου της χοληστερόλης", λέει ο δρ Γκόρντον, "και περίπου 11 εκατομμύρια Αμερικανοί τα χρησιμοποιούν με ιατρική συμβουλή".

"Πριν από 25 χρόνια, όταν είχαμε να κάνουμε με καρδιοπαθή, τον βάζαμε σε ένα κρεβάτι και τον παρακολουθούσαμε", λέει ο δρ Γκόλντμαν. "Τώρα οι γιατροί δίνουν αμέσως στους ασθενείς με καρδιακές προσβολές αντιθρομβωτικά φάρμακα και χειρουργούν με πολύ καλύτερα αποτελέσματα, με μεθόδους όπως μπαλονάκι και αγγειοπλαστική διατηρούν ανοικτές τις αρτηρίες. "Εκείνο που παραμένει ανησυχητικό είναι η τάση που έχει ο πληθυσμός των ΗΠΑ να παχαίνει, και αυτό παίρνει διαστάσεις επιδημίας", υποστηρίζει ο δρ Μανόλιο. Μια και όλο και περισσότεροι νέοι είναι υπέρβαροι σήμερα, υπάρχει ανησυχία μήπως επιστρέψουμε πάλι στα προβλήματα των καρδιοπαθειών σε νεώτερες ηλικίες, όπως πριν από 20-30 χρόνια. Το πάχος επίσης αποτελεί μία από τις αιτίες του διαβήτη, που με τη σειρά του αυξάνει τους κινδύνους καρδιοπάθειας. Και ο δρ Μανόλιο εκφράζει αμφιβολίες, αν ο έλεγχος του διαβήτη με φάρμακα μειώνει τους κινδύνους καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.