Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τα τύμπανα δυναμώνουν :: 21-01-2003) 

Τα τύμπανα δυναμώνουν

30.000 Βρετανοί στρατιώτες στον Κόλπο, ενώ και ο Πάουελ πιέζει για επίθεση

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Ο ήχος από τις μπότες των στρατιωτών στον Περσικό Κόλπο δυναμώνει, καθώς η Βρετανία ανακοίνωσε χθες ότι θα βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα στην περιοχή 30.000 στρατιώτες της. Αλλά και στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ, ακούγεται ολοένα και εντονότερα η βοή του πολέμου, με τον Πάουελ να πιέζει τα απρόθυμα για πόλεμο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να "μην ολιγωρήσουν".

Επί ποδός πολέμου. Αμερικανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται σε σκληρές συνθήκες στην έρημο του Κουβέιτ

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες, διά στόματος του υπουργού Άμυνας της χώρας Τζεφ Χουν, ότι πρόκειται να αποστείλει στην περιοχή του Κόλπου 26.000 στρατιώτες της, τρεις ταξιαρχίες ειδικών δυνάμεων με περίπου 4.000 άνδρες, και 120 άρματα μάχης λόγω της πιθανής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ.

Μεταξύ των βρετανικών δυνάμεων, των οποίων την αποστολή στον Κόλπο ο κ. Χουν ανακοίνωσε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, είναι και η 7η Μεραρχία Τεθωρακισμένων που εδρεύει στη Γερμανία, η 16η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία και η 102η Μεραρχία Διοικητικής Μέριμνας. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η τόσο μεγάλη ανάπτυξη βρετανικών δυνάμεων στον Κόλπο δεν είναι "ένα συνηθισμένο μέτρο", πρόσθεσε όμως: "Καμία από τις ενέργειες που κάνουμε δεν σημαίνει και δέσμευση των βρετανικών δυνάμεων για πιθανή στρατιωτική δράση" στην περιοχή.

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο δήλωνε την ίδια ώρα ότι, αν και "είναι σημαντικό να περιμένουμε να δούμε ακριβώς τι θα πούνε οι επιθεωρητές, ο χρόνος τελειώνει για τον Σαντάμ Χουσεΐν".

Στις ΗΠΑ τώρα, και συγκεκριμένα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ μιλούσε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Κόλιν Πάουελ απηύθυνε έκκληση στα απρόθυμα για πόλεμο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να επικεντρωθούν στην - όπως οι ΗΠΑ ισχυρίζονται - αποτυχία της Βαγδάτης να αφοπλιστεί, και να ετοιμαστούν να ζυγίσουν τις συνέπειες που αυτή η κατάσταση θα έχει, στις 27 Ιανουαρίου, όταν οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ θα παρουσιάσουν την έκθεσή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τόσο όμως η Γερμανία - νέο μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας - όσο και η Κίνα - από τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν δικαίωμα βέτο - δεν φαίνεται να έχουν πειστεί.

Μιλώντας την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ υποστήριξε την ιδέα να μην ασκηθεί καμία δίωξη εναντίον του Σαντάμ και άλλων Ιρακινών αξιωματούχων σε περίπτωση που αυτοί επιλέξουν τον δρόμο της εξορίας. "Προκειμένου να αποτραπεί ο πόλεμος", δήλωσε ο Ράμσφελντ, "θα πρότεινα να γίνει κάποια ρύθμιση ώστε οι Ιρακινοί ηγέτες και οι οικογένειές τους να μπορέσουν να βρουν καταφύγιο σε κάποια άλλη χώρα". Την πρόταση αυτή τη στήριξαν με δηλώσεις τους τόσο ο Πάουελ όσο και ο Τζακ Στρο. Ανώτατος Ιρακινός αξιωματούχος, ωστόσο, απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να εξοριστεί ο Σαντάμ και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλοι οι Ιρακινοί, από τα μικρά παιδιά έως τους ηλικιωμένους, θα πολεμήσουν για να υπερασπίσουν τον ηγέτη τους σε περίπτωση ξένης εισβολής.