Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "θα κόψουμε τις ουρές" ) 

Η πρώτη προτεραιότητα της νέας υπερνομάρχου, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία, είναι η αναβάθμιση του κύρους, του εύρους και της ποιότητας των υπηρεσιών προς τον πολίτη

"Θα κόψουμε τις ουρές"

Η Φώφη Γεννηματά ανοίγει τις πόρτες των νομαρχιών στους πολίτες

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Την περασμένη Δευτέρα η κ. Φώφη Γεννηματά υποδέχθηκε τους εκατοντάδες πολίτες που παραβρέθηκαν στην τελετή ορκωμοσίας της στο Πολεμικό Μουσείο με ένα συμβολικό δώρο για τον καθένα: ένα μικρό κλειδί με μια καρτελίτσα που έγραφε "Για Πόρτες Ανοιχτές".

Μία εβδομάδα μετά, την προσεχή Τρίτη, η νέα υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά αποκτά την πρώτη από τις… πόρτες που δεσμεύτηκε να έχει "πάντα ανοιχτές στους πολίτες": Ένα γραφείο δίπλα απ' αυτό του νομάρχη Αθήνας, στον 7ο όροφο της Λεωφόρου Κηφισίας 125 αρχικά - ολόκληρο τον 4ο όροφο σε δυο-τρεις εβδομάδες. Από την ίδια ημέρα θα την περιμένει άλλο ένα γραφείο στο πρώτο λιμάνι της χώρας - δίπλα κι αυτό στου νομάρχη Πειραιά.

Για την κ. Φώφη Γεννηματά ούτε η επαφή με τους πολίτες ούτε το "πνεύμα ομάδας" με τους νομάρχες κ.κ. Γ. Σγουρό και Γ. Μίχα, που επιδιώκει να διατηρήσει και ενισχύσει, είναι τυχαίες επιλογές. Άλλωστε και η πρώτη της προτεραιότητα, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία, είναι η αναβάθμιση του κύρους, του εύρους και της ποιότητας των υπηρεσιών προς τον πολίτη: το 65% των υποθέσεων καθημερινότητας των κατοίκων Αθήνας και Πειραιά έχουν σχέση με τις υπηρεσίες των αντίστοιχων νομαρχιών… Κι αυτή τη μάχη αποφάσισε να τη δώσει "από κοινού" με τους δύο νομάρχες - συνεργάτες της "και από την ίδια έδρα". Γι' αυτό και απέκλεισε την πρόταση να εγκατασταθεί σε κάποιο νεοκλασικό του κέντρου, αποκομμένη από τις υπηρεσίες και τα… προβλήματα.

Τι μπορεί, όμως, να κάνει για τα προβλήματα αυτά μια υπερνομαρχία που μέχρι τώρα δεν είχε καν δικά της γραφεία και ο ετήσιος προϋπολογισμός της μόλις που ξεπερνούσε τα 100 εκατ. δραχμές; Και πώς θα παρέμβει στα δημόσια πράγματα του Λεκανοπεδίου όταν οι αρμοδιότητές της είναι αντιστρόφως ανάλογες του πομπώδους τίτλου της;

Ενίσχυση του θεσμού. Την πραγματικότητα αυτή δεν δείχνει να αγνοεί ούτε η 38χρονη πρώην βουλευτής ούτε, πολύ περισσότερο, η κυβέρνηση. "Εμείς θα δουλέψουμε μαζί", ακούστηκε να της λέει την Πρωτοχρονιά ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, που θέλει να ενισχύσει τον θεσμικό της ρόλο και λόγο. Ήδη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κ. Σκανδαλίδης ετοιμάζει ειδικές διατάξεις στο νομοσχέδιο - σκούπα που θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες για να αποκτήσει η υπερνομαρχία τη στοιχειώδη υποδομή - ούτε υπαλλήλους έχει καλά καλά. Η πρώτη ευρεία μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σχεδιάζεται να γίνει από την κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τη μετεξέλιξη του Β' Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την καθιέρωση μητροπολιτικών λειτουργιών που θα προωθηθεί πριν από το Πάσχα.

Συμμετοχή και λόγος. Ο νέος ρόλος που προδιαγράφεται και ήδη συζητείται για την υπερνομάρχη περιλαμβάνει συμμετοχή και λόγο σε ορισμένα κεντρικά ζητήματα της καθημερινής ζωής: - Στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό του Λεκανοπεδίου Αθηνών. - Στη διαχείριση 3-4 μεγάλων πνευμόνων πρασίνου (Πεδίον του Άρεως, Αττικό Άλσος κ.λπ.). - Στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό. - Στην οργάνωση της δημόσιας υγείας και της πολιτικής προστασίας. - Στην προώθηση αναπτυξιακών προγραμμάτων διαδημοτικού ή και διανομαρχιακού χαρακτήρα. - Στη διεύρυνση του κοινωνικού τομέα εργασίας και της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών. Όσο κι αν οι άξονες αυτοί ακούγονται αόριστοι, το "τρίο" της Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά έχει ήδη συγκεκριμένα σχέδια με αιχμή την ταχεία εξυπηρέτηση του πολίτη. "Θα… κόψουμε την ουρά!" - λένε - και τη γραφειοκρατία. Για τον σκοπό αυτό: - Ιδρύονται άμεσα δύο Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Αθήνα - Πειραιά), ενώ από τον Σεπτέμβριο αναβαθμίζεται και άλλο και αναλαμβάνεται από την υπερνομαρχία το αντίστοιχο Κέντρο της Πλατείας Συντάγματος. - Μηχανοργανώνονται άμεσα και ενιαιοποιείται το σύστημα λειτουργίας και έκδοσης πιστοποιητικών των δύο νομαρχιών. - Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες διαδημοτικών συνεργασιών σε συγκοινωνιακά, περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά κ.λπ. θέματα.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Κοινή πορεία και στενή συνεργασία

"Θεωρώ αυτονόητο ότι θα συνεργαστώ με την κ. Μπακογιάννη", δηλώνει η κ. Γεννηματά, η οποία θεωρεί ότι, παρά τις όποιες πολιτικές διαφορές, αυτά που τις ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν.

"Η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων μάς δίνει ευκαιρίες και δυνατότητες - μας υποχρεώνει θα έλεγα - για μία κοινή πορεία και στενή συνεργασία", λέει συχνά για τη νέα δήμαρχο Αθήνας, προσδιορίζοντας έναν ακόμη τομέα που σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί η υπερνομάρχης.

Οι πόροι. Ο ευκολότερος τομέας για τη νέα υπερνομάρχη ίσως αποδειχθεί τελικά αυτός των πόρων. Μόλις προχθές έμαθε από τον προκάτοχό της ότι στο… ταμείο υπάρχει ένα δισ. δρχ. από τα ενοίκια των καταστημάτων που βρίσκονται στα πάρκα. Ωστόσο, τις μεγάλες ευκαιρίες για χρηματοδοτήσεις αναπτυξιακών προγραμμάτων "μητροπολιτικού χαρακτήρα" η κ. Φώφη Γεννηματά και οι κ.κ. Σγουρός και Μίχας θα τις αναζητήσουν τόσο στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης όσο και στην απόκτηση σταθερών πόρων από την κεντρική διοίκηση.

Το εγχείρημα για την ενίσχυση της "Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά" δεν είναι εύκολο - "σε ορισμένα σημεία θα πρέπει να πεισθεί και η… κυβέρνηση", παραδέχεται κορυφαίος υπουργός, που υποστηρίζει ότι η παραχώρηση αρμοδιοτήτων "θέλει σχεδιασμό". Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη σκοπεύουν να αξιοποιήσουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την απήχηση της κ. Γεννηματά και τις προσδοκίες που γέννησε η άνετη νίκη της. Η ίδια ωστόσο έχει θέσει ως κύριο στόχο της να πείσει και τους πολίτες που δεν την ψήφισαν ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός "που μας ενώνει και δεν μας χωρίζει".