Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( μεταφορά συντελεστή μόνο σε άρτια οικοδομήσιμα οικόπεδα :: 17-01-2003) 

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Μεταφορά συντελεστή μόνο σε άρτια οικοδομήσιμα οικόπεδα

Μόνο σε άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα μπορεί να μεταφερθεί συντελεστής δόμησης, τονίζεται σε σχέδιο προεδρικού διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο καθορίζονται και τα ποσοστά υπέρβασης στην ανοικοδόμηση μιας περιοχής που μπορεί να γίνει με μεταφορά συντελεστή δόμησης.

Το σχέδιο διατάγματος υπεβλήθη χθες για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η έγκρισή του είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να τεθεί σε εφαρμογή και ο πρόσφατος νόμος (3044/2002) που επανέφερε σε ισχύ τον θεσμό της μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Σημειώνεται ότι δύο φορές στη δεκαετία του 1990 το νομοθετικό πλαίσιο για την επίμαχη μεταφορά είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ, μπλοκάροντας την επέκταση χιλιάδων ακινήτων σε όλη τη χώρα. Όπως προβλέπεται με το σχέδιο διατάγματος: - Σε περιοχές αμιγούς κατοικίας ο μεταφερόμενος συντελεστής δόμησης μπορεί να οδηγήσει σε υπέρβαση του ισχύοντος συντελεστή δόμησης στην περιοχή έως και 20%, ενώ εάν η περιοχή αμιγούς κατοικίας έχει παραθεριστικό χαρακτήρα, η υπέρβαση δεν μπορεί να ξεπεράσει το 10%.

- Σε περιοχές γενικής κατοικίας ή σε περιοχές που είναι εντός σχεδίου, αλλά δεν έχουν ακόμη καθοριστεί χρήσεις με δεσμευτικό τρόπο, οι υπερβάσεις στην ανοικοδόμηση μπορούν να φθάσουν στο 30% του ισχύοντος συντελεστή. Σε αντίστοιχες παραθεριστικές περιοχές, το ανώτατο ποσοστό μεταφοράς συντελεστή καθορίζεται στο 20%.

- Σε περιοχές με χρήση πολεοδομικού κέντρου, το ποσοστό υπέρβασης μπορεί να ανέλθει έως και 30% για κτίρια κατοικίας και έως 40% για ειδικά κτίρια (γραφεία κ.ά.).

Στο σχέδιο διατάγματος σημειώνεται ότι πριν εκδοθεί οικοδομική άδεια με μεταφορά συντελεστή δόμησης, θα πρέπει υποχρεωτικά να διενεργηθεί από τις πολεοδομικές αρχές προέλεγχος των σχετικών μελετών (αρχιτεκτονική, δομική, τοπογραφικό κ.λπ.), βάσει του οποίου θα επικυρώνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης μεταφοράς συντελεστή δόμησης.