"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "ραντεβού στο ναύπλιο" :: 17-01-2003) 

"Ραντεβού στο Ναύπλιο"

Από 8.000 διαδηλωτές για την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου

"Ραντεβού στο Ναύπλιο", δίνουν την Παρασκευή 24 του μήνα φορείς, οργανώσεις, συνδικάτα και ακτιβιστές, ανοίγοντας έτσι τον κύκλο των διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας.

Από το Ναύπλιο ανοίγουν τον κύκλο των διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρία φορείς, οργανώσεις, συνδικάτα και ακτιβιστές

Περισσότεροι από 8.000 διαδηλωτές, από την Αθήνα, ολόκληρη την Πελοπόννησο αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας, υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν να φτάνουν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής στο Ναύπλιο.

Όπως λένε οι οργανώσεις που θα συμμετέχουν, η πορεία που θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής θα δώσει και ένα "σαφές αντιπολεμικό μήνυμα", καθώς είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ο πόλεμος στο Ιράκ μεσούσης της ελληνικής προεδρίας.

Όλοι εκφράζουν την πρόθεσή τους να είναι μία ειρηνική κινητοποίηση, αν και επισημαίνουν ότι σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει και η στάση της Ελληνικής Αστυνομίας. Οργανώσεις και φορείς, που είχαν και στο παρελθόν συμμετάσχει στις πορείες σε ευρωπαϊκές πόλεις (Νίκαια, Πράγα, Γκέτεμποργκ, Βρυξέλλες, Σεβίλλη) με κορύφωση τις διαδηλώσεις στη Γένοβα το καλοκαίρι του 2001, στο πλαίσιο του κινήματος της αντι-παγκοσμιοποίησης, έχουν ήδη ξεκινήσει να διοργανώνουν τις αποστολές τους στην πόλη της Πελοποννήσου. Ανοιχτό πάντως παραμένει μέχρι σήμερα το ενδεχόμενο της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις και των αγροτών της Αργολίδας.

Ποιοι συμμετέχουν

Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Συνασπισμός, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, οργανώσεις της Αριστεράς όπως η Α/συνέχεια και η ΑΚΟΑ, διοργανώνει τρεις ομιλίες στις 18, 19 και 22 του μήνα σε Άργος, Κόρινθο και Σπάρτη-Καλαμάτα αντίστοιχα. Την Παρασκευή 24 του μήνα πούλμαν θα ξεκινήσουν από την Αθήνα (στο Μουσείο) στις 2 το μεσημέρι. Η συμμετοχή κοστίζει 10 ευρώ, ενώ μετά την πορεία, στις εννιά το βράδυ, έχει προγραμματιστεί συναυλία στο κλειστό κολυμβητήριο της πόλης με συγκροτήματα όπως οι Magic de Spell, Active Member.

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, που έχει στους κόλπους του την Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, τους Οικολόγους Πράσινους, παλαιστινιακές οργανώσεις αλλά και μεμονωμένα μέλη του Συνασπισμού, θα αναχωρήσει την ίδια ώρα και από το ίδιο σημείο με τους προηγούμενους διαδηλωτές. Από την πλευρά της, η Δράση Θεσσαλονίκη 2003, όπου συμμετέχουν το ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και η Κίνηση για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, φιλοδοξεί να ξεπεράσει τα 150 πούλμαν που θα ξεκινήσουν από την Αθήνα, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ατόμων της "Δράσης" που θα φτάσουν από άλλες πόλεις.

Μέχρι στιγμής, οι συμμετέχοντες λένε ότι θα συγκεντρωθούν κατευθείαν στην Πλατεία Δημαρχείου.

"Να σεβαστούν την πόλη μας"

Με κλειστά τα περισσότερα καταστήματα - αφού οι επιχειρηματίες φοβούνται τις ζημιές από ενδεχόμενα επεισόδια - θα υποδεχθεί το Ναύπλιο τους Ευρωπαίους υπουργούς Εργασίας και τους διαδηλωτές. Την ίδια ώρα, ο Δήμος Ναυπλίου "ξέμεινε" από… πλατείες, αφού διάφοροι φορείς έχουν ζητήσει τις αναγκαίες άδειες για τις συγκεντρώσεις που προγραμματίζουν. "Δημιουργείται κλίμα αναμονής επεισοδίων", είπε στα "ΝΕΑ" ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς, σπεύδοντας ωστόσο να σημειώσει ότι η πόλη του Ναυπλίου είναι ανοικτή και βεβαίως καμιά διαδήλωση δεν μπορεί να απαγορευθεί: "Αυτό που λέμε στους εκπροσώπους των φορέων που επικοινωνούν μαζί μας, είναι να σεβαστούν την πόλη και να διαδηλώσουν ειρηνικά. Όλοι μάς δίνουν αυτή τη διαβεβαίωση". Όπως έχει γίνει γνωστό, στην πόλη θα καταφθάσουν εν όψει της Συνόδου τουλάχιστον οκτακόσιοι αστυνομικοί.