Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ζητούν επισήμως τη συνδρομή των νατοϊκών :: 16-01-2003) 

Ζητούν επισήμως τη συνδρομή των ΝΑΤΟϊκών

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν και επισήμως τη συνδρομή των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ, όπως αποκάλυψε χθες αξιωματούχος της Συμμαχίας. Πηγές του ΝΑΤΟ μίλησαν για μέτρα προστασίας της Τουρκίας από ενδεχόμενη πυραυλική ή άλλη επίθεση της Βαγδάτης, με ανάπτυξη αντιαεροπορικών-αντιβαλλιστικών συστημάτων, καθώς και δυνατότητα πρόσβασης στον συμμαχικό εναέριο χώρο, στα λιμάνια και στις στρατιωτικές βάσεις.

Ακόμη, οι ΗΠΑ φαίνεται πως ζήτησαν δυνατότητα χρήσης των αεροπλάνων έγκαιρης προειδοποίησης της Συμμαχίας (τα γνωστά AWACS), των πυραυλικών συστημάτων Patriot και ορισμένων πολεμικών πλοίων, κυρίως ναρκαλιευτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους κόλπους της Συμμαχίας, το αίτημα κατέθεσε χθες ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ πρέσβης Νίκολας Μπερνς. Είναι δε παρόμοιο με ανάλογο αίτημα που είχε κατατεθεί προ μηνός από τον Αμερικανό υφυπουργό Άμυνας Πολ Γούλφοβιτς.

Ελικόπτερα στην Τουρκία

Η Τουρκία δεν έχει συμφωνήσει ακόμη στο αμερικανικό αίτημα για αποστολή 75.000 αμερικανών στρατιωτών στα εδάφη της, που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ιράκ σε περίπτωση πολέμου. Η κυβέρνηση Μπους πάντως, ανοίγει τον δρόμο για την πώληση στρατιωτικών ελικοπτέρων στην Άγκυρα, στο πλαίσιο πακέτου βοήθειας ύψους περίπου 14 δισ. δολαρίων προς την Τουρκία, με σκοπό να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από έναν πόλεμο με το Ιράκ. Η αμερικανική Τράπεζα Εισαγωγών - Εξαγωγών αναμένεται να υποστηρίξει τη χορήγηση δανείου ύψους 324 εκατομ. δολαρίων στην Τουρκία για την αγορά στρατιωτικών ελικοπτέρων. Πέρυσι, ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, επικεφαλής αρμόδιας επιτροπής στην Γερουσία, είχε αντιταχθεί σε τέτοιου είδους συμφωνίες.

- Κορυφαίος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έφθασε χθες στο Ιράκ, για συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία, για να βρεθούν τρόποι αποφυγής του πολέμου με τις ΗΠΑ.