"Ta Nea" Newspaper
Η απειλή άσκησης βέτο στον ΟΗΕ και η χρονοτριβή της Τουρκίας να δώσει την έγκρισή της στη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων στρέφει τις ΗΠΑ στους λίγους πιστούς συμμάχους
Ραντεβού της «πολεμικής συμμαχίας»
Συνάντηση Μπους με Μπλερ και Αθνάρ στις Αζόρες
Υπό την απειλή άσκησης βέτο στον ΟΗΕ και έχοντας χάσει πια την υπομονή της να περιμένει το «πράσινο φως» από τους Τούρκους, η Αμερική στρέφεται στους λίγους πιστούς συμμάχους της, αποφασισμένη να προχωρήσει μόνο με αυτούς εναντίον του Ιράκ.
Το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τελείως τις προσπάθειές του στον ΟΗΕ εξετάζει ο πρόεδρος Μπους, ενώ ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ισπανίας, Τόνι Μπλερ και Χοσέ Μαρία Αθνάρ, σε χώρα του εξωτερικού. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν χθες ότι στη συνάντηση, που αναμένεται να γίνει το Σαββατοκύριακο στις Αζόρες, οι τρεις ηγέτες της «πολεμικής συμμαχίας» θα ρίξουν μια τελευταία ματιά στις διπλωματικές και στρατιωτικές στρατηγικές τους.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το Ιράκ μπορεί να αφοπλιστεί ειρηνικά, τόνισε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, προσθέτοντας ότι οι επιθεωρήσεις στο ιρακινό οπλοστάσιο πρέπει να συνεχιστούν. «Είναι ακόμη δυνατόν να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση αυτή», είπε ο Σρέντερ μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο. «Μαζί με τους Γάλλους φίλους μας, τη Ρωσία, την Κίνα και την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, είμαστε περισσότερο από ποτέ πεπεισμένοι ότι ο αφοπλισμός τού Ιράκ μπορεί να επιτευχθεί με ειρηνικά μέσα», υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος. «Με ένα εκτεταμένο καθεστώς επιθεωρήσεων μπορούμε να επιτύχουμε έναν βιώσιμο και πραγματικό αφοπλισμό και γι' αυτό είναι σωστό που επιμένουμε στη λογική τής ειρήνης αντί να μπούμε στη λογική του πολέμου».
Οι βρετανικές προτάσεις. Κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι οι βρετανικές προτάσεις για την τροποποίηση τού υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ισπανία σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ δεν είναι εποικοδομητικές και δεν μπορούν να αποτρέψουν τον πόλεμο. «Οι βρετανικές προτάσεις για το Ιράκ δεν είναι εποικοδομητικές και δεν επιλύουν το βασικό πρόβλημα, δηλαδή την αποτροπή της χρήσης βίας κατά της Βαγδάτης», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γιούρι Φεντότοφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. «Η θέση της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει. Δεν θα επιτρέψουμε να ψηφιστεί καμία απόφαση με τη μορφή τελεσιγράφου που θα ανοίγει τον δρόμο στη χρήση βίας». Ο Φεντότοφ υπογράμμισε ότι οι βρετανικές προτάσεις «απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Στην Ερυθρά Θάλασσα. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών βρίσκονταν σε εξέλιξη χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της ιρακινής κρίσης, αλλά την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονταν παράλληλα για πολεμική αναμέτρηση κατά της Βαγδάτης. Η χρονοτριβή της Τουρκίας να δώσει την έγκρισή της στη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα υποχρέωσε χθες την Αμερική να αποσύρει 10 πολεμικά πλοία της από τη Μεσόγειο, τα οποία κατευθύνονται προς την Ερυθρά Θάλασσα, από όπου θα μπορούν να πλήξουν με πυραύλους το Ιράκ, χωρίς αυτοί οι πύραυλοι να περάσουν από τουρκικό έδαφος. Πρόκειται για το πρώτο βήμα μια ευρύτερης αναδιάταξης των αμερικανικών χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων μακριά από την Τουρκία. Η μετακίνηση των αμερικανικών πολεμικών σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα δίνει τη δυνατότητα στις αμερικανικές δυνάμεις να πλήξουν το Ιράκ με πυραύλους σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία. Στα ανοικτά της Κύπρου έχουν καταπλεύσει δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα με τα πλοία συνοδείας τους και άλλα τρία αεροπλανοφόρα βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου.
Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Εκτάκτως συνέρχεται η Τουρκική Εθνοσυνέλευση σήμερα και αύριο, προκειμένου να εξεταστεί το αμερικανικό αίτημα για ανάπτυξη δυνάμεων, το οποίο περιμένει απάντηση εδώ και πολλές εβδομάδες. Όμως, η ψηφοφορία για την έγκριση του αιτήματος δεν πρόκειται να διεξαχθεί πριν από την προσεχή εβδομάδα. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Ρόμπερτ Πίρσον επέδωσε στον Ερντογάν επιστολή του προέδρου Μπους, ο οποίος ζητεί να αποσαφηνιστεί επειγόντως η στάση της Τουρκίας. Η Ουάσιγκτον έστειλε παράλληλα στην Τουρκία τον απεσταλμένο του Μπους Ζαλμάι Χαλιλζάντ για επαφές με Τούρκους και Κούρδους ηγέτες.
Νέα κυβέρνηση. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε χθες τη σύνθεσή της από 23 μέλη. Πρωθυπουργός ο ίδιος ο Ερντογάν, αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αμπντουλάχ Γκιουλ και υπουργός Άμυνας ο Βετζντί Γκιονούλ.
Στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο δεν μετέχουν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς και ο υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου Ερτουγρούλ Γιαλτσίνμπαγιρ, ο οποίος είχε κάνει δηλώσεις εναντίον της αμερικανικής επιχείρησης στο Ιράκ.