Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( φόβοι για πόλεμο μέσα στον... πόλεμο :: 22-03-2003) 

Παραμένει η κρίση στις σχέσεις Άγκυρας - ΗΠΑ. Η Βουλή δεν δίνει τη δυνατότητα ανεφοδιασμού αμερικανικών αεροσκαφών στα τουρκικά αεροδρόμια

Φόβοι για πόλεμο μέσα στον… πόλεμο

Εξαιτίας της τουρκικής απόφασης να στείλει στρατεύματα στο Βόρειο Ιράκ

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Φόβους ότι ο πόλεμος στο Ιράκ μπορεί να πυροδοτήσει μία δευτερογενή διαμάχη ανάμεσα σε Τούρκους και Κούρδους εγείρει η απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου να αναπτύξει στρατεύματα στο Βόρειο Ιράκ. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, τα ρητορικά πυρά που ήδη εκτοξεύονται μπορεί εύκολα να εξελιχθούν σε αληθινά.

Η απόφαση για την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ ελήφθη την Πέμπτη, παράλληλα με την απόφαση να επιτραπεί η διέλευση αμερικανικών αεροσκαφών από τον τουρκικό εναέριο χώρο. Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, ωστόσο, Άγκυρα και Ουάσιγκτον εξακολουθούσαν να διαφωνούν στις λεπτομέρειες εφαρμογής του σχεδίου.

Επίσημες πηγές στην Άγκυρα αποκάλυψαν ότι η τουρκική Βουλή έδωσε μεν άδεια διέλευσης των αεροσκαφών, όχι όμως και τη δυνατότητα ανεφοδιασμού τους στα τουρκικά αεροδρόμια. Επιπλέον, οι Τούρκοι ζητούν από τις ΗΠΑ αναλυτικές πληροφορίες για κάθε υπέρπτηση, γεγονός στο οποίο οι ΗΠΑ αντιδρούν. Και η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στην οποιαδήποτε μονομερή ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ, φοβούμενη έναν «πόλεμο εντός του πολέμου» - συγκρούσεις ανάμεσα στα τουρκικά στρατεύματα και τους Κούρδους του Ιράκ, που μπορεί να υπονομεύσουν τα αμερικανικά σχέδια για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως διατηρεί το δικαίωμα να στείλει χιλιάδες στρατιώτες στο Βόρειο Ιράκ προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορά της και να αποτρέψει μια μαζική εισροή Κούρδων προσφύγων. Οι περισσότεροι παρατηρητές, ωστόσο, συμφωνούν ότι ο πραγματικός της στόχος είναι να εμποδίσει τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους σε μια περιοχή που απολαμβάνει 12 έτη αυτονομίας. Και να αποθαρρύνει παρόμοιες αποσχιστικές βλέψεις μεταξύ των 14 εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας. Οι «συνωμοσιολόγοι» φοβούνται όμως ότι οι φιλοδοξίες της Τουρκίας φθάνουν πολύ βαθύτερα στο Ιράκ, στο πλούσιο σε πετρέλαιο Κιρκούκ και τη Μοσούλη - πόλεις με σημαντικούς πληθυσμούς Τουρκομάνων.

Οι ηγέτες του ιρακινού Κουρδιστάν προειδοποιούν πως οποιαδήποτε εισβολή τουρκικών στρατευμάτων θα πυροδοτήσει μια στρατιωτική απάντηση.