Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τα εγκλήματα δεν είναι πολιτικά :: 15-03-2003) 

Απερρίφθησαν και οι νέες ενστάσεις περί ακυρότητας των όσων κατέθεσαν ή ομολόγησαν οι κατηγορούμενοι στην προανάκριση

Τα εγκλήματα δεν είναι πολιτικά

Απερρίφθη η ένσταση για τον χαρακτήρα της δίκης

Τα εγκλήματα της 17 Νοέμβρη δεν είναι πολιτικά, αλλά αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, αποφάσισαν χθες οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, κρίνοντας ταυτόχρονα πως οι ίδιοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι να κρίνουν τους 19 κατηγορουμένους.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μιχάλης Μαργαρίτης και ο αναπληρωματικός εισαγγελέας Βασίλης Μαρκής απέρριψαν όλες τις ενστάσεις

Είχαν προηγηθεί πολύωρες αγορεύσεις των συνηγόρων της υπεράσπισης που υπέβαλε τη σχετική ένσταση και της πολιτικής αγωγής, οι οποίοι επί πέντε συνεδριάσεις αντήλλασσαν νομικά επιχειρήματα για το ζήτημα της αρμοδιότητας του δικαστηρίου.

Η απόφαση στην οποία ομόφωνα κατέληξαν οι δικαστές, έπειτα από διάσκεψη που διήρκεσε 110 λεπτά, είναι η πρώτη που εκδίδεται μετά τη θέσπιση του Νόμου 2928/2001 «περί καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος». Και, όπως εκτιμάται, έχει νομολογιακό χαρακτήρα, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί και για ανάλογες υποθέσεις που θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη στο μέλλον.

Συγκεκριμένα στο σκεπτικό της απόφασης που ανέγνωσε ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Μαργαρίτης αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

* Το δικαστήριο δέχεται ως πολιτικό έγκλημα εκείνο που απευθύνεται αμέσως κατά της Πολιτείας και τείνει στην ανατροπή ή αλλοίωση της καθεστηκυίας τάξης, που υπάρχει σύμφωνα με το ισχύον πολίτευμα. Κάθε άλλο έγκλημα δεν υπάγεται στην έννοια του πολιτικού εγκλήματος, έστω και αν τελέστηκε από τον δράστη με αφορμή τα πολιτικά του φρονήματα.

* Το δικαστήριο δέχεται ότι το αδίκημα της συγκρότησης και ένταξης στην εγκληματική οργάνωση είναι διαρκές έγκλημα, καταλαμβάνει τη συνολική δράση και δεν υπόκειται στην αρχή τής μη αναδρομικότητας. Και καμία συνταγματική διάταξη δεν παραβιάστηκε.

* Οι πράξεις για τις οποίες παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι δεν είναι πολιτικά εγκλήματα. Επίσης, ο νόμος αυτός είναι συνταγματικός και κατόπιν τούτου το δικαστήριο οδηγείται στην απόρριψη της ένστασης περί αναρμοδιότητας και παραπομπής της υπόθεσης στο Μεικτό Ορκωτό, με όποια μορφή και αν ετέθη.

Η δίκη συνεχίστηκε με την υποβολή νέων ενστάσεων, περί ακυρότητας των καταθέσεων και ομολογιών των κατηγορουμένων κατά την προανακριτική διαδικασία και άκυρης κλήτευσης του κατηγορούμενου Βασίλη Τζωρτζάτου, οι οποίες απερρίφθησαν.