Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( «φρένο» στην άντληση πετρελαίου :: 21-03-2003) 

ΑΛΑΣΚΑ

«Φρένο» στην άντληση πετρελαίου

Η διαμάχη για την άντληση πετρελαίου στην Αλάσκα έχει προκαλέσει μεγάλες μάχες ανάμεσα στους οικολόγους και τους υποστηρικτές συμφερόντων πετρελαϊκών εταιρειών..

Η αμερικανική Γερουσία αποφάσισε να δώσει ένα ακόμα πλήγμα στο πολυσυζητημένο ενεργειακό πρόγραμμα του προέδρου Μπους απορρίπτοντας τα σχέδια για την άντληση πετρελαίου από τοποθεσία της Αλάσκας που είναι καταφύγιο θηραμάτων.

Η κυβέρνηση Μπους απορρίπτοντας τις αντιδράσεις των οικολόγων υποστήριζε πως η άντληση πετρελαίου - από μια περιοχή όμως που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων - θα εξασφάλιζε το ενεργειακό πρόγραμμα των ΗΠΑ. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τον Λευκό Οίκο, η απόφαση της Γερουσίας, που ελήφθη με ψήφους 52-48, αφαιρούσε την επίμαχη περιοχή από το πρόγραμμα για την άντληση πετρελαίου, που θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2004.

«Πρόκειται για μια σημαντική νίκη… αλλά δεν νομίζω πως θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε αυτή τη νίκη», είπε η Μπάρμπαρα Μπόξερ, γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος από την Καλιφόρνια. Και αυτό επειδή ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Στίβενς και άλλοι υπέρμαχοι της άντλησης πετρελαίου από την επίμαχη περιοχή θα συνεχίσουν την προσπάθεια να επαναληφθεί η ψηφοφορία, με κάποιο τέχνασμα, όταν θα συζητείται η τελική μορφή του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. «Θα σταματήσουμε όταν θα έχουμε νικήσει», είπε ο Στίβενς.

Η διαμάχη για την 'άντληση πετρελαίου από την περιοχή, κρατάει πολλά χρόνια και έχει προκαλέσει μεγάλες μάχες τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και την αμερικανική Γερουσία ανάμεσα στους Οικολόγους και τους υποστηρικτές συμφερόντων πετρελαϊκών εταιριών.

Το κύριο επιχείρημα των δημοκρατικών, είναι πως τα έξοδα για την άντληση πετρελαίου στην περιοχή εκείνη, είναι πολύ μεγάλα, και θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα οφέλη.