Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( θύελλα κατά μπλερ :: 19-03-2003) 

Θύελλα κατά Μπλερ

Πέντε μέλη της κυβέρνησής του παραιτήθηκαν

Το πράσινο φως για τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ έδωσε αργά χθες το βράδυ η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων. Ο Τόνι Μπλερ, ωστόσο, «σώθηκε» χάρη στους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς - μιας και περισσότεροι από 130 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος καταψήφισαν την πολιτική του.

Τόνι Μπλερ. Αναμενόταν να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ανταρσία βουλευτών του Εργατικού Κόμματος

Έπειτα από μία θυελλώδη, πολύωρη συνεδρίαση, το ψήφισμα υπέρ του πολέμου που είχε καταθέσει η βρετανική κυβέρνηση εγκρίθηκε τελικά με 412 ψήφους υπέρ έναντι 149 ψήφων κατά - ενώ η τροπολογία που είχαν καταθέσει οι «αντάρτες» Εργατικοί, δηλώνοντας ότι η αναγκαιότητα του πολέμου «δεν έχει ακόμη αποδειχθεί», απορρίφθηκε με 396 ψήφους κατά έναντι 217 υπέρ. Ο Μπλερ πέτυχε τον σκοπό του αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί νικητής και - όπως εκτιμούν οι αναλυτές - το πολιτικό του μέλλον διαγράφεται αβέβαιο. Υπέστη πολλαπλές απώλειες, μεταξύ των οποίων και πέντε παραιτήσεις μελών της κυβέρνησής του.

Η συνεδρίαση

Έπειτα από τη θεαματική προχθεσινή παραίτηση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Ρόμπιν Κουκ, χθες παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο υφυπουργός Εσωτερικών Τζον Ντέναμ, ο υφυπουργός Υγείας Φίλιπ Χαντ και δύο ακόμη βουλευτές των Εργατικών, οι Μπομπ Μπλίζαρντ και Αν Κάμπελ, οι οποίοι εργάζονταν ως ιδιωτικοί κοινοβουλευτικοί γραμματείς.

Πάντως, η Βρετανίδα υπουργός για τη Διεθνή Ανάπτυξη Κλερ Σκοτ, η οποία είχε δηλώσει πως θα παραιτούνταν αν η Βρετανία πήγαινε σε πόλεμο χωρίς την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε χθες την απόφασή της να παραμείνει στην κυβέρνηση, προκειμένου «να πράττω ό,τι κρίνω δίκαιο υπό τις παρούσες συνθήκες»…

Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, που άρχισε χθες στις 2.30 ώρα Ελλάδος, ο Μπλερ έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές να στηρίξουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ. «Κάντε πίσω από αυτήν την αντιπαράθεση σήμερα και οι μελλοντικές διαμάχες θα είναι απείρως χειρότερες και απείρως καταστροφικότερες», δήλωσε, προειδοποιώντας ότι η ιρακινή κρίση θα καθορίσει τη μορφή της διεθνούς πολιτικής για την επόμενη γενιά. «Θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία και ο κόσμος αντιμετωπίζουν την κεντρική απειλή εναντίον της ασφάλειας του 21ου αιώνα· την εξέλιξη του ΟΗΕ· τη σχέση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ· τις σχέσεις εντός της Ε.Ε. · τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς τού Σαντάμ, ότι έχει καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής «φανερά γελοίους», αποκάλεσε «λυπηρή» την αντιπολεμική στάση της Γαλλίας και «τραγωδία» το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υιοθέτησε μία δεύτερη απόφαση για το Ιράκ, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση «ο Σαντάμ Χουσεΐν θα ήταν δυνατό να υποκύψει».

«Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι παράνομη, ανήθικη και παράλογη», αντέταξε ένας από τους πολλούς βουλευτές των Εργατικών - οι οποίοι παρενέβησαν προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους - ο Πήτερ Κίλφοϊλ. Ο Μπλερ, ωστόσο, έχει από καιρό κλείσει τα αυτιά του σε παρόμοια επιχειρήματα.