Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( «θα τους τυφλώσουμε» :: 19-03-2003) 

«θα τους τυφλώσουμε»

Με καταιγισμό βομβών ακριβείας θα χτυπήσουν οι ΗΠΑ τον στρατό του Σαντάμ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Σαντάμ Χουσεΐν απέρριψε κατηγορηματικά το τελεσίγραφο των ΗΠΑ να εγκαταλείψει τη χώρα με τους δύο γιους του ή να αντιμετωπίσει επίθεση. Και ο πόλεμος μπορεί πλέον να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή.

Τα όπλα. Αμερικανοί στρατιώτες φορτώνουν βόμβες σε μαχητικό αεροσκάφος

Η απόρριψη του τελεσιγράφου ήταν «το τελικό λάθος» του Σαντάμ Χουσεΐν ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Ιρακινός ηγέτης εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση με στρατιωτική στολή να προεδρεύει κοινής συνεδρίασης του κυβερνώντος Κόμματος Μπάαθ και του Συμβουλίου Διοίκησης της Επανάστασης και υποσχέθηκε νίκη επί των ΗΠΑ «στην ύστατη μάχη του Ιράκ».

Ο Κόλιν Πάουελ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ανακοίνωσε πως τριάντα χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή στον «συνασπισμό των προθύμων», όπως τον αποκαλεί, ή επί το επισημότερον «Συνασπισμό για τον Άμεσο Αφοπλισμό του Ιράκ». Πρόκειται για τις: Αφγανιστάν, Αλβανία, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Κολομβία, Τσεχία, Δανία, Ελ Σαλβαδόρ, Ερυθραία, Εσθονία, Αιθιοπία, Γεωργία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιαπωνία (θα συμμετάσχει μετά τον πόλεμο), Κορέα, Λετονία, Λιθουανία, ΠΓΔΜ, Ολλανδία, Νικαράγουα, Φιλιππίνες, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Τουρκία, Βρετανία και Ουζμπεκιστάν. Με στρατό θα συμμετάσχουν στον πλευρό των ΗΠΑ η Βρετανία, η Αυστραλία και η Πολωνία (ανακοίνωσε πως θα στείλει 200 στρατιώτες), ενώ η κυβέρνηση της Δανίας προσφέρθηκε να στείλει κι αυτή στρατιώτες και ιατρικό προσωπικό. Άλλες 15 χώρες, πρόσθεσε ο Πάουελ, υποσχέθηκαν την υποστήριξή τους, αλλά προτιμούν να μην κατονομαστούν. Ακόμη και η Γαλλία, ο πρόεδρος της οποίας Ζακ Σιράκ επανέλαβε χθες πως «δεν υπάρχει δικαιολογία για μια μονομερή απόφαση προσφυγής στον πόλεμο» ανακοίνωσε μέσω συνέντευξης του πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον πως τα δεδομένα θα αλλάξουν πλήρως για τη γαλλική κυβέρνηση αν ο Σαντάμ Χουσεΐν χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα κατά των αμερικανικών στρατευμάτων· τότε «ο πρόεδρος Σιράκ θα αποφασίσει τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα αμερικανικά στρατεύματα», πρόσθεσε ο πρεσβευτής Ζαν-Νταβίντ Λεβίτ. Παρά το γεγονός ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον πόλεμο φτάνει πλέον στο τέλος της , ανακοινώθηκε πως θα διεξαχθεί σήμερα κανονικά η Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που είχε προγραμματιστεί με θέμα το Ιράκ, και θα συμμετάσχουν σ' αυτή οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν και της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ.

Στο αυτόνομο Βόρειο Ιράκ, οι οργανώσεις της ιρακινής αντιπολίτευσης που συνεδριάζουν εκεί συμφώνησαν χθες να θέσουν τις δυνάμεις τους (πρόκειται κυρίως για δεκάδες αντάρτες Κούρδους μαχητές) υπό τον έλεγχο των διοικητών του συνασπισμού. Οι Αμερικανοί υπολογίζουν σε ένα σύντομο πόλεμο και ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Κουβέιτ στρατηγός Ουίλιαμ Ουάλας προέβλεψε χθες πως η νίκη επί του Ιράκ θα έρθει «σε μερικές μέρες» από την έναρξη του πολέμου.

Το μεγάλο σοκ

Ο πρόεδρος του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς δήλωσε χθες πως στις πρώτες ώρες του πολέμου σμήνη πυραύλων Κρουζ και ένας καταιγισμός βομβών ακριβείας θα τυφλώσει τον στρατό του Σαντάμ Χουσεΐν κόβοντας τις στρατιωτικές επικοινωνίες και ανοίγοντας τον δρόμο για τη χερσαία εισβολή από το Κουβέιτ. Ο στόχος, πρόσθεσε ο στρατηγός, είναι να δημιουργηθεί «ένα τέτοιο σοκ στο σύστημα, ώστε το ιρακινό καθεστώς να συνειδητοποιήσει όσο το δυνατόν συντομότερα ότι το τέλος είναι αναπόφευκτο».