"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( επικίνδυνοι αεροψεκασμοί :: 19-03-2003) 

Επικίνδυνοι αεροψεκασμοί

«Καίει» Δρυ και πρώην νομάρχη πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

Κόλαφος για τον υπουργό Γεωργίας και τον πρώην νομάρχη Κέρκυρας είναι το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, που αναφέρεται σε παράνομους αεροψεκασμούς κατά τα έτη 1999 έως και 2002.

Συμπτώματα όπως απώλεια αντανακλαστικών, αδυναμία, κόπωση μέχρι και παράλυση των άκρων μπορεί να προκαλέσει το φυτοφάρμακο Fenthion

Το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα και κάνει λόγο για «αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων» εις βάρος της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

Το πόρισμα του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη στον Κύκλο Ποιότητας Ζωής αναφέρει αεροψεκασμούς στην Κέρκυρα με φυτοφάρμακο επικίνδυνο για την υγεία και μάλιστα κοντά σε κατοικίες, σχολεία και πηγές, υποδεικνύοντας ως υπεύθυνους για τις πράξεις αυτές τον υπουργό Γεωργίας και τον πρώην νομάρχη Κέρκυρας. Μη σύννομες, πράξεις κακοδιοίκησης χαρακτηρίζει συγκεκριμένα ο Συνήγορος του Πολίτη τις υπουργικές αποφάσεις, που επί σειρά ετών υπέγραφε ο υπουργός Γεωργίας και με τις οποίες επιτρέπονταν οι αεροψεκασμοί με εντομοκτόνο σε περιοχές της Κέρκυρας. Ανάλογους χαρακτηρισμούς χρησιμοποιεί και για τις διοικητικές πράξεις που εξέδωσε ο πρώην νομάρχης Κέρκυρας για τη διενέργεια των αεροψεκασμών.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι υπουργικές αποφάσεις στερούνται νομιμότητας και έρχονται σε αντίθεση με σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και Οδηγία της Ε.Ε., με την οποία έχει εναρμονισθεί η εθνική νομοθεσία. Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε μάλιστα σε επιστολή τού Συνηγόρου προς τον υπουργό Γεωργίας, με την οποία τον καλούσε να μην προχωρήσει στην έκδοση ανάλογης απόφασης για το 2002.

Απάντηση, αναφέρεται στο πόρισμα, δεν πήρε ποτέ ο Συνήγορος και ο υπουργός εξέδωσε για άλλη μία χρονιά απόφαση για αεροψεκασμούς στην Κέρκυρα. Παράλληλα, σε συνάντηση που είχε ο Συνήγορος με στελέχη της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Γεωργίας απεκαλύφθη πως η υπουργική απόφαση εκδόθηκε χωρίς προηγούμενη εισήγηση της αρμόδιας αυτής Διεύθυνσης, η γνώμη της οποίας ζητήθηκε εκ των υστέρων και ήταν αρνητική.

Σε αδιέξοδο έφθασε ο Συνήγορος και όταν προσπάθησε να πείσει τον πρώην νομάρχη Κέρκυρας να μην προχωρήσει στην έκδοση της διοικητικής πράξης που προβλέπεται. Με αλλεπάλληλες επιστολές του, ο Συνήγορος επεσήμαινε πως «η για τέταρτη χρονιά διενέργεια αεροψεκασμών αποτελεί κατ' εξακολούθηση τέλεση παράνομης ενέργειας» και ανέφερε ότι οι πράξεις αυτές «εξέθεσαν και εκθέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των πολιτών και απείλησαν και απειλούν την οικολογική ισορροπία». Κοινοποίησε μάλιστα και σχετική επιστολή προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Κέρκυρας. Όταν τελικώς ο πρώην νομάρχης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Συνήγορο, υποστήριξε πως κύριο μέλημά του και υποχρέωσή του είναι η διαφύλαξη της οικονομικής ισορροπίας και έσπευσε να χαρακτηρίσει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη αρχή, η οποία δεν υπόκειται σε κανένα έλεγχο και κρίνεται μόνο από τον κερκυραϊκό λαό.

Ψέκασαν και Νηπιαγωγείο

Οι αεροψεκασμοί με το επικίνδυνο φυτοφάρμακο Fenthion έγιναν κοντά σε κατοικίες, μελίσσια, πηγάδια και πηγές και έχει καταγγελθεί ακόμη και αεροψεκασμός Νηπιαγωγείου την ώρα που βρίσκονταν στην αυλή μικρά παιδιά. Στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη επισημαίνεται επίσης ότι σε ειδική μελέτη που συνέταξε το υπουργείο Γεωργίας, σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, προτείνεται η χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου Fenthion μόνο σε ψεκασμούς εδάφους. Παράλληλα, αναφέρεται ότι εξαιτίας μεγάλου αριθμού θανάτων από δηλητηρίαση, το φάρμακο αυτό απαγορεύθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.