"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( βομβ@ρδίστε τους με «όχι» :: 17-03-2003) 

Βομβ@ρδίστε τους με «όχι»

Παγκόσμια αντίδραση στον πόλεμο στο Ιράκ μέσω του Ίντερνετ

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

To αντιπολεμικό κίνημα κερδίζει δύναμη μέσα από το Διαδίκτυο. Και είναι η μεγαλύτερη δύναμη που απέκτησε ποτέ. Το σύνθημα «Βομβαρδίστε με "όχι" τον Λευκό Οίκο» δεν εμπεριέχει ίχνος υπερβολής. Αντίθετα, περιγράφει την παγκόσμια αντίδραση στον πόλεμο στο Ιράκ όπως έχει οργανωθεί και εξελίσσεται αποκλειστικά μέσα από το Internet.

Οι ιστοσελίδες του Διαδικτύου, τα e-mails και οι ηλεκτρονικές ομάδες συζήτησης προσφέρουν ένα εναλλακτικό πεδίο δράσης και αντίδρασης, με δύναμη που αποδεικνύεται ισχυρότερη κι από εκείνη του κινήματος της δεκαετίας του '60 ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Επιπλέον, το Internet προσφέρει έγκυρη, εναλλακτική και σε βάθος ενημέρωση, τη στιγμή που τα παραδοσιακά ΜΜΕ στις ΗΠΑ και τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα κρατούν φιλοκυβερνητική στάση. Μάλιστα, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Christopher Allbritton, συνεργάτης μέχρι πρότινος στη «New York Daily News», συγκεντρώνει χρήματα και εξασφαλίζει την υποστήριξη φορέων και ιδιωτών από ολόκληρο τον κόσμο ενώ ετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος ανεξάρτητος πολεμικός ανταποκριτής του Διαδικτύου.

Παράλληλα, εκατοντάδες sites, σε κάθε γωνιά της γης, από την Ελλάδα μέχρι την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και φυσικά την Αμερική και τη Βρετανία, οργανώνουν διαμαρτυρίες, αντιπολεμικές συγκεντρώσεις, συνθέτουν κείμενα αντίθεσης και αντίδρασης που φτάνουν μαζικά στον Λευκό Οίκο, στο Κογκρέσο, στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, στον Βρετανό πρωθυπουργό, στον Ισπανό πρόεδρο, σε όλους όσους έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ. «Οι πολίτες δεν είναι πια αποκλεισμένοι ή απομονωμένοι», σημειώνει η Άντρεα Μπούφα, εκπρόσωπος της οργάνωσης United for Peace.

ΤΑ SITE ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ:

* http://www.moveon.org

Ένα από τα κομβικά σημεία συγκέντρωσης της αντιπολεμικής δράσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια. Διαθέτει περισσότερους από 1,2 εκατ. συνδρομητές από όλο τον κόσμο. Δίνει λεπτομερείς οδηγίες στους διαδηλωτές για τις πορείες, διοργανώνει ημέρες διαμαρτυρίας με αλληλογραφία και τηλεφωνήματα στους πολιτικούς και τον Λευκό Οίκο.

* http: //www.internationalanswer.org

Διοργανώνει πορείες και άλλες πράξεις διαμαρτυρίας, έχει ειδήσεις από όλα τα μέτωπα, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην κυβέρνηση Μπους, προτείνει αντίστοιχες διευθύνσεις και συγκεντρώνει ηλεκτρονικές υπογραφές ενάντια στον πόλεμο.

* http://www.iacenter.org/main.htm

Η απαραίτητη στάση για όσους ψηφίζουν όχι στον πόλεμο. Στις σελίδες αυτές περιέχονται σε αρκετές γλώσσες πολλές πληροφορίες που θέλει να έχει ένας ενημερωμένος πολίτης και δεν μπορεί να βρει από τα επίσημα κανάλια στη χώρα του.

* http://www.protestposters.org

Οι διαδηλωτές στην Αμερική βρίσκουν εδώ ιδέες για να φτιάξουν τα χιουμοριστικά πόστερ διαμαρτυρίας εναντίον του Μπους, τα οποία μεταφέρουν στις πορείες.

* http://www.votenowar.org

Συγκεντρώνει εκατομμύρια υπογραφές για τη διεξαγωγή πανεθνικού δημοψηφίσματος ενάντια στον πόλεμο.

* http://www.indymedia.org

Ένα κέντρο εναλλακτικής ενημέρωσης από μίντια και δημοσιογράφους που είναι ενάντια στον πόλεμο.

* http://www.votetoimpeach.org

Αν τα μέλη του Κογκρέσου καταγγείλουν τον πρόεδρο Μπους για τις παράνομες πράξεις του, που αντιτίθενται στο Σύνταγμα της χώρας, ο πρόεδρος απομακρύνεται. Το site αυτό καλεί τους πολίτες να βομβαρδίσουν τους αντιπροσώπους τους στη Βουλή με επιστολές για να ζητήσουν την απομάκρυνση του Μπους.

* http://www.moveon.org/musiciansunited

Εδώ και πολλούς μήνες διάσημοι καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στον πόλεμο και τον Μπους. Σε αυτές τις σελίδες, Αμερικανοί και Βρετανοί μουσικοί υπογράφουν ψήφισμα διαμαρτυρίας και καλούν τον κόσμο να τους μιμηθεί.

* http://www.stopwar.org.uk

Το κεντρικό σημείο διαμαρτυρίας στη Βρετανία. Πληροφορεί τους πολίτες για όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο του Ιράκ και συνεργάζεται με τα αντίστοιχα αμερικανικά sites διοργανώνοντας πορείες διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο. Περιέχει συνδέσμους και οδηγίες δράσης για τους διαδηλωτές.

* http://www.amnesty.org/

To site της Διεθνούς Αμνηστίας περιέχει παρεμβάσεις αλλά και πρόσκληση για δράση, με σύνθημα «οι άνθρωποι έρχονται πριν από την πολιτική».

ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ:

* http://www.foodnotbombsny.150m.com

* http://www.protest.net

* http://www.messengers.org.uk

* http://www.antiwar.com

* http://www.conversationforpeace.org

* http://www.nowaroniraq.org

* http://www.unitedforpeace.org

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

* http://www.15februar.de

ΒΕΛΓΙΟ

* http://www.geenoorlog.be

* http://www.cnapd.be

ΑΥΣΤΡΙΑ

* http://www.socialforum.at

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

* http://www.cairocampaign.com

ΕΛΒΕΤΙΑ

* http://www.gssa.ch/antiguerre/

ΙΣΠΑΝΙΑ

* http://www.nodo50.org/csca/

* http://www.noalaguerra.org

ΙΤΑΛΙΑ

* http://www.fermiamolaguerra.it

* http://www.forisociali.org

ΙΑΠΩΝΙΑ

* http://give-peace-a-chance.jp

ΤΟΥΡΚΙΑ

* http://www.geocities.com/imfyehayir/

* http://www.iraktasavasahayir.org

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

* http://www.ingenkrig.no

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

* http://irishantiwar.org/

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

* http://olifante.netropolis.pt

ΣΟΥΗΔΙΑ

* http://www.stoppakriget.tk

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η κίνηση «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο» έχει τη δική της ιστοσελίδα στη διεύθυνση (www.stop-the-war.org). Σ' αυτήν οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για όλες τις πρωτοβουλίες στη χώρα που λαμβάνονται ενάντια στον επικείμενο πόλεμο. Για συγκεντρώσεις, συζητήσεις, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν μόλις εκδηλωθεί η επίθεση κατά του Ιράκ. Το δικό σας αντιπολεμικό μήνυμα μπορείτε να στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση , που έχει συστήσει η κίνηση «Δράση 2003».

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟΥΣ

ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ - ΗΠΑ

The White House, 1600 Pennsylvania Avenue NW, Washington, DC 20500

http://www.whitehouse.gov/contact/

e-mail:

ΚΟΓΚΡΕΣΟ

U.S. Congress, Washington, DC 20515

http://www.house.gov/

ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

U.S. Department of State 2201 C Street NW Washington, DC 20520

http://www.contact-us.state.gov/

ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ

10 Downing Street, London, SW1A 2ΑΑ

http://www.number-10.gov.uk/

ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ - ΟΗΕ

United Nations Headquarters, New York, ΝΥ 10017

http://www.un.org/

ΧΟΣΕ ΜΑΡΙΑ ΑΘΝΑΡ - ΙΣΠΑΝΙΑ

Palacio del Congreso de los Diputados, Departamento de Protocolo, Carrera de San Jerσnimo, s/n 28071 MADRID

e-mail:

Μποϊκοτάζ, τέχνη και… ανέκδοτα

* Από τον χώρο της ποίησης και της τέχνης έχουν δημιουργηθεί δύο ιστοσελίδες κατά του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ. Poets Against the War (www.poetsagainstthewar.org)και Ripples of Peace (www.ripplesofpeace.com).

* Δύο ακόμη ιστοσελίδες που εκφράζουν με χιουμοριστική διάθεση τα πολεμικά σχέδια της Αμερικής εναντίον του Ιράκ είναι οι: Democracy Lost (www.democracylost.com) καθώς και Too Stupid to be President (www.toostupidtobepresident.com).

* Ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που φιλοδοξεί να φθάσει στα χέρια 9.765.625 ανθρώπων, ζητώντας τους να μποϊκόταρουν τα αμερικανικά προϊόντα, ταξιδεύει αυτές τις ημέρες μέσα από οπτικές ίνες και καλώδια σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. «Από 20 έως 30 Μαρτίου ας μην καταναλώσουμε κανένα αμερικανικό προϊόν», προτρέπουν οι συντάκτες του μηνύματος. «Το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί είναι τουλάχιστον 10.000.000 άνθρωποι να στερήσουν από αμερικανικές εταιρείες από 2,5 ευρώ για 10 ημέρες (σύνολο, κάτι λιγότερο από 250.000.000 ευρώ!)».

* Με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ταξιδεύουν επίσης ταχύτατα ανέκδοτα και αστεία γύρω από τον Τζορτζ Μπους και τη στάση του απέναντι στο Ιράκ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το… ερωτηματολόγιο που έφθασε σε όλους τους Αμερικανούς δίνοντάς τους δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πολλές απαντήσεις. Δύο από τις ερωτήσεις είναι ενδεικτικές:

Θέλετε να γίνει πόλεμος με το Ιράκ;

α. Ναι β. Πολύ γ. Πάρα πολύ δ. Έρχομαι εθελοντής

Με ποιον θα παρομοιάζατε τον πρόεδρό μας Τζ. Μπους;

α. Με τον Ρομπέν των Δασών β. Με τον Σάι Μπάμπα γ. Με τον Ελ Σιντ δ. Με τη Μητέρα Τερέζα…