Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( απειλή από άγνωστο ιό :: 17-03-2003) 

Απειλή από άγνωστο ιό

Παγκόσμιο «καμπανάκι» για θανατηφόρο πνευμονία

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Επείγουσα ταξιδιωτική προειδοποίηση για όλο τον κόσμο εξέδωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα θανατηφόρας πνευμονίας στη Νοτιοανατολική Ασία αλλά και σε άλλες χώρες.

Ήδη εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ υπολογίζεται ότι την τελευταία εβδομάδα περισσότεροι από 150 έχουν προσβληθεί από την νόσο που προκαλεί άγνωστος ιός.

«Πρόκειται για μια παγκόσμια απειλή για την υγεία», είπε χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι αναφορές για τα κρούσματα που έχουν φτάσει στον ΠΟΥ προέρχονται μέχρι στιγμής από το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Αναστάτωση όμως επικρατεί και στην Ευρώπη καθώς ήδη ένας 32χρονος γιατρός από τη Σιγκαπούρη νοσηλεύεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο της Φρανκφούρτης και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κατάσταση της υγείας του χειροτερεύει. Την ίδια στιγμή, ο θάνατος δύο ανθρώπων στον Καναδά έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τις υγειονομικές αρχές της Αμερικής.

Στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας, δεν έχει μέχρι στιγμής αναφερθεί κανένα κρούσμα της νόσου. Το υπουργείο συνιστά σε όσους έχουν προγραμματίσει ταξίδια στις παραπάνω χώρες, να τα αναβάλουν. Και αν το ταξίδι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί, συνιστάται να αποφύγουν την επαφή με άτομα που έχουν ήδη εκδηλώσει πνευμονία.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση του ΠΟΥ - προς τις αεροπορικές εταιρείες, τα αεροδρόμια και τις αρμόδιες αρχές όλου του κόσμου - προς το παρόν δεν συνισταται περιορισμός των ταξιδίων για κανένα προορισμό. Τα ταξίδια θα πρέπει να αποφεύγουν μόνο όσοι έχουν ήδη παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα και έχει διαγνωστεί οξύ αναπνευστικό σύνδρομο.

Όμως, όλοι οι επιβάτες αλλά και τα πληρώματα των πτήσεων θα πρέπει να γνωρίζουν αναλυτικά τα ύποπτα συμπτώματα του σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου. Θα πρέπει επίσης να γίνει γνωστό αν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με άτομο το οποίο έχει εκδηλώσει πνευμονία ή έχει ξαναταξιδέψει πρόσφατα από και προς τη νοτιοανατολική Ασία.

Αν κάποιος εκδηλώσει κάποιο σύμπτωμα κατά τη διάρκεια πτήσης, ειδοποιείται αμέσως το αεροδρόμιο προς το οποίο κατευθύνεται το αεροσκάφος ώστε να ετοιμαστεί ιατρική μονάδα που θα παραλάβει τον ασθενή. Όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες θα πρέπει να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του ατόμου και να αφήσουν τα στοιχεία τους στους υπευθύνους του αεροδρομίου, ώστε να είναι εύκολο να εντοπιστούν για το διάστημα των επόμενων 14 ημερών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ταυτοποιηθεί ο ιός που προκαλεί την θανατηφόρο πνευμονία. Οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να προσδιορίσουν αν πρόκειται για μεταλλαγμένο ιό της γρίπης ή για άλλο μικροοργανισμό.

Γι' αυτό και δεν συνιστούν τη λήψη ειδικών μέτρων απολύμανσης των αεροσκαφών ούτε και την προληπτική λήψη φαρμάκων για τους ταξιδιώτες.

Δεν υπάρχουν κρούσματα στη χώρα μας

Συνεχίζεται η περίοδος έξαρσης της γρίπης και των ιώσεων στη χώρα μας. Στο διάστημα από 24 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων κατέγραψε πανελλαδικά περίπου 550 κρούσματα γρίπης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς πρόκειται για εποχική έξαρση. Επιπλέον, δεν πρόκειται για επίθεση «άγνωστου ιού».

Τα στελέχη του ιού της γρίπης που έχουν απομονωθεί μέχρι τώρα από τα εργαστηριακά Κέντρα Αναφοράς της χώρας ανήκουν κυρίως στον τύπο Β του ιού της γρίπης, ενώ έχει απομονωθεί και μικρός αριθμός στελεχών του τύπου Α. Και οι δύο τύποι καλύπτονται από το εμβόλιο που κυκλοφορεί φέτος.

LINKS:

* http://www.who.int/mediacentre/releases/2003/pr23/en/ * http://www.cdc.gov/ncidod/sars/ * http://www.keel.org.gr