Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( υποχρεωτική η ανακύκλωση :: 12-03-2003) 

Υποχρεωτική η ανακύκλωση

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

Με σακούλες και κάδους σε κάθε γειτονιά φιλοδοξούν οι δήμαρχοι, σε συνεργασία με τις βιομηχανίες, να πείσουν τους πολίτες να διαχωρίζουν τα σκουπίδια τους. Το φιλόδοξο πρόγραμμα ανακύκλωσης γυαλιού, αλουμινίου και χαρτιού θα αρχίσει εντός του 2003 σύμφωνα με πρόσφατη κοινή απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η ανακύκλωση των απορριμμάτων σύντομα θα γίνει υποχρεωτική και στην Ελλάδα λόγω της εναρμόνισης με την κοινοτική νομοθεσία.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων (ΣΕΒ) έχουν ήδη εγκρίνει το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης υλικών συσκευασίας και προτίθενται μέσα στο τρέχον έτος να το εφαρμόσουν σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με αυτό, οι δήμοι, οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς των υλικών συσκευασίας θα έχουν την ευθύνη για την τοποθέτηση των κάδων, τη συλλογή των υλικών και την επεξεργασία τους. Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί εταιρεία για τη διαχείριση του συστήματος, στην οποία θα μετέχουν κατά 65% οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών και 35% οι δήμοι.

Όπως τονίζουν στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι πολίτες ώστε να ξεχωρίζουν τα απορρίμματα που θα πηγαίνουν για ανακύκλωση, ενώ σε δεύτερη φάση, όταν δηλαδή τα σκουπίδια φθάνουν στη χωματερή, θα γίνεται και νέος διαχωρισμός οργανικών - ανόργανων υλικών. Οι καινούργιες χωματερές που προγραμματίζονται να γίνουν σε όλη τη χώρα θα έχουν μονάδες επεξεργασίας των υλικών ώστε να «θάβονται» όσο το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια.