Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( η μητέρα όλων των βομβών :: 12-03-2003) 

Η μητέρα όλων των βομβών

Οι ΗΠΑ δοκίμασαν νέο πανίσχυρο όπλο - Σχηματίστηκε τεράστιο λευκό μανιτάρι

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Οι ΗΠΑ δοκίμασαν τη «μητέρα όλων των βομβών» - ένα νέο, πανίσχυρο όπλο τους. Ταυτόχρονα δίνουν διάφορες υποσχέσεις για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ενώ αυξάνεται ραγδαία το ποσοστό των Αμερικανών που τάσσονται υπέρ του πολέμου εναντίον του Ιράκ, έστω και χωρίς έγκριση του ΟΗΕ, φθάνοντας το 55%.

Η βόμβα-γίγας (δεξιά) και στιγμιότυπο από την έκρηξη-δοκιμή

Λίγο πριν αρχίσει ο πόλεμος στο Ιράκ, η αμερικανική πολεμική αεροπορία αποφάσισε να δοκιμάσει ένα νέο, πανίσχυρο όπλο - τη «μητέρα όλων των βομβών». Όπως δήλωσαν χθες αξιωματούχοι της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, αυτή η βόμβα, που ζυγίζει περίπου 9.500 κιλά, έχει 40% μεγαλύτερη ισχύ απ' ό,τι έχει η πιο ισχυρή - έως τώρα - μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Η βόμβα καθοδηγείται από δορυφόρους GPS και απλώνει μια εύφλεκτη ομίχλη πάνω από τον στόχο πριν πυροδοτηθεί - κάτι που δημιουργεί μια πολύ καταστροφική έκρηξη.

Η δοκιμή της έγινε χθες, στη βορειοδυτική Φλόριντα και ήταν επιτυχής. «Έμοιαζε σαν ένα τεράστιο λευκό μανιτάρι, σαν τον καπνό που βγαίνει από φωτιά, σαν μεγάλο κύμα», είπε η Κάρεν Ρογκάνοβ, εκπρόσωπος της αεροπορικής βάσης Έγκλιν, όπου πραγματοποιήθηκε η δοκιμή. Συνάδελφός της είπε ότι η βόμβα ερρίφθη από αεροπλάνο στο πεδίο δοκιμών και ότι η έκρηξη ακούστηκε «σαν κεραυνός».

Στο Ιράκ, θέμα δημιουργήθηκε χθες γύρω από τις πτήσεις των κατασκοπευτικών αεροσκαφών U2. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ιρακινά καταδιωκτικά απογειώθηκαν χθες εκτάκτως, καθώς δύο κατασκοπευτικά αεροσκάφη U2 πραγματοποιούσαν πτήση πάνω από το Ιράκ σε υποστήριξη των επιθεωρητών του ΟΗΕ, υποχρεώνοντας την ανάκληση των U2 στη βάση τους.

Το περιστατικό «υποβαθμίστηκε» λίγο αργότερα, όταν εκπρόσωπος της UNMOVIC ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει αν η ιρακινή πολεμική αεροπορία αναχαίτισε τα δύο αεροσκάφη U2, αλλά πάντως ότι αυτά αποσύρθηκαν για λόγους ασφαλείας μετά τη διαμαρτυρία της Βαγδάτης ότι τα αεροσκάφη πετούσαν ταυτόχρονα. Ωστόσο, πηγές του ΟΗΕ διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τη Βαγδάτη για την πτήση μόνο ενός αεροσκάφους U2 τη φορά, μολονότι αυτό συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Ο πόλεμος μπορεί να μην άρχισε ακόμα, αλλά οι ΗΠΑ ήδη σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τον τακτικό στρατό του Ιράκ - πλην της Προεδρικής Φρουράς - για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας ύστερα από έναν πόλεμο, όπως δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προσλαμβάνουν Ιρακινούς που ζουν στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και αλλού στην Ευρώπη για να βοηθήσουν στον συντονισμό της ανοικοδόμησης του Ιράκ και των ανθρωπιστικών προσπαθειών στη χώρα έπειτα από έναν πόλεμο.

Οι ΗΠΑ προγραμματίζουν εξάλλου να πληρώνουν τον ιρακινό στρατό, όπως και μέλη της αστυνομικής δύναμης και του δικαστικού συστήματος, κατέληξε ο ίδιος.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση των «New York Times» / CBSNews, το 55% των Αμερικανών υποστηρίζει τον πόλεμο, ακόμα και εάν πραγματοποιηθεί χωρίς έγκριση του ΟΗΕ.

Αντίθετα, η πλειονότητα της βρετανικής κοινής γνώμης, το 45%, θεωρεί τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους ως μεγαλύτερη απειλή για τη διεθνή ειρήνη από τον Ιρακινό ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση.