Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( θρίλερ στην... παράταση :: 12-03-2003) 

Θρίλερ στην… παράταση

Στα τέλη της εβδομάδας η ψηφοφορία στην ΟΗΕ

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Παράταση λίγων ακόμη ημερών παίρνει το διπλωματικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναφορικά με το Ιράκ. Ελλείψει επαρκούς υποστήριξης, το φιλοπόλεμο στρατόπεδο μεταθέτει την κρίσιμη ψηφοφορία προς τα τέλη της εβδομάδας.

Νέες ιδέες. Ελλείψει επαρκούς υποστήριξης, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να κάνει πιο εύπεπτο το προτεινόμενο σχέδιο

Και θεωρώντας ένα τουλάχιστον βέτο δεδομένο, πασχίζει να εξασφαλίσει μια ελάχιστη νομιμότητα εννέα ψήφων προωθώντας νέες συμβιβαστικές προτάσεις.

"Υπάρχουν ιδέες που πρέπει να διερευνηθούν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλέισερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Μπους είναι ακόμη ανοιχτός σε τροποποιήσεις ώστε να καταστεί πιο εύπεπτο το προτεινόμενο σχέδιο απόφασης (το οποίο στην παρούσα του μορφή δίνει στον Σαντάμ διορία έως τις 17 Μαρτίου προκειμένου να συμμορφωθεί) για τις αναποφάσιστες χώρες.

Σύμφωνα με την "Independent", ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, πρότεινε χθες μία προσέγγιση δύο φάσεων στο σχέδιο: να δοθούν δέκα ημέρες στον Σαντάμ προκειμένου να αποδείξει ότι έχει λάβει τη "στρατηγική απόφαση" να αφοπλιστεί, μέσω μιας σειράς "δοκιμασιών", και κατόπιν τούτου να ξεκινήσει μία δεύτερη φάση επιβεβαίωσης του πλήρους αφοπλισμού του. Αμερικανοί και Βρετανοί, ωστόσο, επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι τα διπλωματικά περιθώρια θα εξαντληθούν εντός του Μαρτίου. Και, φυσικά, απορρίπτουν τη διορία των 45 ημερών, έως τις 17 Απριλίου, που πρότειναν χθες να δοθεί στη Βαγδάτη οι έξι αναποφάσιστες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Νέα έκθεση

Ο Χανς Μπλιξ δήλωσε χθες πως θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα στα μέσα της, μία νέα έκθεση για το Ιράκ, καθώς τα μέλη του Συμβουλίου επέδειξαν "σημαντικό ενδιαφέρον" για κάτι τέτοιο. Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Μπλιξ να ομολογήσει ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, με αυτονομία πτήσης μεγαλύτερης των 150 χιλιομέτρων, που εντοπίστηκε στο Ιράκ και μπορεί θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί για τη ρίψη χημικών και βιολογικών όπλων, είναι ουσιαστικά μία "καπνισμένη κάννη". Οι επιθεωρητές, ωστόσο, δηλώνουν πως το θέμα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω ενισχύοντας ουσιαστικά τη θέση εκείνων που επιθυμούν συνέχιση του έργου τους.

"Μα πώς είναι δυνατόν να χάνουμε τη μάχη της κοινής γνώμης εναντίον ενός Σαντάμ Χουσεΐν;", εξανέστη την Κυριακή ο γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος Τόμας Φρίντμαν ενώ έπαιρνε τηλεοπτική συνέντευξη από την Κοντολίζα Ράις. Αναλυτές και διπλωμάτες απαντούν πως οι ΗΠΑ, παίζοντας από την αρχή το "χαρτί" της πυγμής και συσσωρεύοντας στον Κόλπο στρατεύματα, κατέστρεψαν κάθε πιθανότητα κοινής στρατηγικής στο Συμβούλιο μην μπορώντας πλέον να πείσουν τα μέλη του για την καλή τους πίστη.

Οι αναλυτές

Γαλλία και Ρωσία δήλωσαν τη Δευτέρα για πρώτη φορά ανοιχτά πως θα ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση ανοίγει τον δρόμο στον πόλεμο. Και παρόλο που ο Βρετανός πρωθυπουργός τις κάλεσε να μη στείλουν με αυτόν τον τρόπο στον Ιρακινό ηγέτη το μήνυμα "Τη γλίτωσες", δεν αναμένεται να αλλάξουν στάση. "Με εννέα ψήφους, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να πουν ότι έχουν τουλάχιστον με το μέρος τους μία πλειοψηφία", λέει ο Γκάρι Σάμορ, από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών του Λονδίνου. "Οτιδήποτε λιγότερο θα ήταν πολιτικά καταστροφικό ­ ειδικά για τον Μπλερ". Σύμφωνα πάντως με τον Τόμπι Ντοτζ, έναν ειδικό στο Ιράκ από το Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ, η διπλωματική διαδικασία θα "τραβήξει" έως την επόμενη Δευτέρα ­ και ο πόλεμος θα ξεκινήσει προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Τα «τσούγκρισαν» ΗΠΑ-Βρετανία

Έντονες αντιδράσεις φαίνεται να προκάλεσαν χθες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, σύμφωνα με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να επιτεθούν στο Ιράκ και χωρίς τη συνδρομή των βρετανικών δυνάμεων. «Αν μπορούν να συμμετάσχουν - εφόσον ο πρόεδρος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει βία - είναι καλοδεχούμενοι. Αν όχι, τότε υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης και δεν θα συμμετείχαν…», είπε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ στη διάρκεια συνέντευξης απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αν η Ουάσιγκτον θα προχωρούσε χωρίς τη στρατιωτική βοήθεια της Βρετανίας - αν αποφασιστεί η χρήση βίας κατά του Ιράκ - λόγω της αυξανόμενης πολιτικής πίεσης εις βάρος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου τόνισαν πως οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε Βρετανούς αξιωματούχους και 4 ώρες αργότερα, ο Ράμσφελντ, σε γραπτή δήλωσή του, απέσυρε κομψά ό,τι είχε δηλώσει εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δυνάμεις τού πιο στενού συμμάχου των ΗΠΑ θα πολεμήσουν δίπλα στις αμερικανικές, σε περίπτωση πολέμου. Όπως μετέδωσε χθες το BBC, απλοί βουλευτές, μέλη του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας και συνδικαλιστές σκοπεύουν να ζητήσουν τη σύγκληση έκτακτης συνδιάσκεψης των Εργατικών, αμφισβητώντας τους χειρισμούς του Τόνι Μπλερ στην ιρακινή κρίση.