Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( η στροφή ερντογάν ανησυχεί την αθήνα :: 12-03-2003) 

Η στροφή Ερντογάν ανησυχεί την Αθήνα

Εγκαταλείπει την Ευρώπη για χάρη των ΗΠΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Προβληματισμό και έντονη ανησυχία προκαλούν στην Αθήνα οι βαθιές αλλαγές που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Σημίτης - Ερντογάν στην Αθήνα. Τότε ο Τούρκος ηγέτης διατύπωνε άλλες απόψεις

Η θεαματική μετακίνηση του Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό, από τη θέση του θιασώτη της λύσης στην πλήρη ακαμψία, κινητοποίησαν τα ανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία διαπιστώνει τώρα ότι η θέση αυτή του υποψήφιου πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου των αλλαγών που επιχειρούνται στην τουρκική εξωτερική πολιτική.

Ναι στον πόλεμο

Στέλεχος του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών, συνέδεε χθες βράδυ την αλλαγή της στάσης του Ερντογάν στο Κυπριακό με την κρίση στο Ιράκ. Σύμφωνα με την ανάλυση του εν λόγω στελέχους ο κ. Ερντογάν, επιχειρώντας να ανατρέψει την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να μην παρασχεθεί βοήθεια στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατά την επικείμενη επίθεση στο Ιράκ, θυσίασε τη λύση στο Κυπριακό προκειμένου να κερδίσει σημαντική μερίδα της τουρκικής κοινής γνώμης που διέπεται από εθνικιστικά χαρακτηριστικά. «Έδωσε τη μη λύση στο Κυπριακό, για να μπορέσει ευκολότερα να περάσει το ναι στον πόλεμο», ανέφερε το εν λόγω στέλεχος. Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η τουρκική κοινή γνώμη έχει ταχθεί με συντριπτικά ποσοστά κατά του πολέμου στο Ιράκ.

Ανεξάρτητα όμως από εκτιμήσεις αυτού του περιεχομένου, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η στροφή του Ταγίπ Ερντογάν, που αναμένεται να αναλάβει πρωθυπουργός της Τουρκίας σήμερα, έχει βαθύτερα αίτια και δεν περιορίζεται μόνο στο εσωτερικό μέτωπο. Όπως έγινε γνωστό, η Αθήνα εκτιμά ότι ο κ. Ερντογάν πραγματοποιεί αργά, αλλά σταθερά, και πάντως προγραμματισμένα, στροφή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, απομακρυνόμενος από την Ευρώπη. Ο πόλεμος στο Ιράκ είναι απλώς η αφορμή. Και πως ο Τούρκος ηγέτης άδραξε την ευκαιρία που του παρουσιάσθηκε, για να στρέψει τα νώτα προς την Ευρώπη, η οποία με την απόφαση της Κοπεγχάγης ουσιαστικά έδειξε στην Τουρκία την πόρτα. Απαίτησε πολλά, αλλά δεν δεσμεύθηκε σε τίποτε απέναντι στην Άγκυρα, παρά μόνο ότι στα τέλη του 2004 θα εξετάσει τις επιδόσεις της και θα της ανακοινώσει πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντί ημερομηνίας, δολάρια

Ο κ. Ερντογάν, πιστεύουν στην Αθήνα, προτίμησε τα 26 δισ. δολάρια βοήθεια που θα πάρει από την Ουάσιγκτον, ως αντάλλαγμα για την βοήθεια στον πόλεμο, παρά να περιμένει σχεδόν δύο χρόνια για να μάθει πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης με την Ε.Ε. «Είναι πολύ απλό, σχολίασε διπλωμάτης. Αντί να περιμένουν μια ημερομηνία, προτίμησαν κάτι πιο χειροπιαστό. Και τα 26 δισ. δολάρια είναι μια πολύ δελεαστική προσφορά».

Προκλήσεις χωρίς όριο

Η ανησυχία στην ελληνική πρωτεύουσα έχει να κάνει με το ότι ιστορικά κάθε φορά που η Τουρκία αισθάνεται ισχυρή απέναντι στην Ουάσιγκτον, και ουσιαστικά έχει την προστασία της, μετουσιώνει αυτή την στήριξη σε προκλήσεις κατά της Ελλάδας στο Αιγαίο. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές παραβιάσεις στο FIR Αθηνών έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, και προηγούμενο, των τελευταίων ετών…

Η αλήθεια είναι ότι ο Τούρκος ηγέτης προτίμησε την αμερικανική βοήθεια και για πολύ πρακτικούς λόγους ­ πέραν των πολύ σοβαρών, πολιτικών. Με ένα τεράστιο δημόσιο έλλειμμα, και την πλήρη αδυναμία του κράτους να χρηματοδοτήσει τα φιλόδοξα προγράμματα κοινωνικής μέριμνας και προστασίας των χαμηλότερων εισοδηματικά τάξεων που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία της τουρκικής κοινωνίας, τα 26 δισ. δολάρια τού λύνουν πολλά προβλήματα.

Γκρίνιες

Οι πρώτες γκρίνιες κατά της κυβέρνησης του Αμπντουλάχ Γκιούλ είχαν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Η είσοδος στη Βουλή και η αναγόρευση στην πρωθυπουργία του Ταγίπ Ερντογάν, ασφαλώς θα έδιναν μια πίστωση χρόνου στους ισλαμιστές. Αλλά όχι για πολύ. Κι αυτό, πιστεύουν στην ελληνική πρωτεύουσα, το γνωρίζει ο κ. Ερντογάν, γι' αυτό και στρέφεται ολοταχώς προς τις ΗΠΑ.