Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( έδαφος υπό κατοχή :: 12-03-2003) 

Έδαφος υπό κατοχή

Θα θεωρεί η Ε.Ε. τη Βόρεια Κύπρο, εάν δεν λυθεί το Κυπριακό

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Κατεχόμενο έδαφος θα θεωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη Βόρεια Κύπρο εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό. Αυτό άφησε να εννοηθεί χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κριστόφ Φιλορί.

Ραούφ Ντενκτάς. Επέρριψε ευθύνες για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, αλλά και στον… γενικό γραμματέα του ΟΗΕ

Απαντώντας στο ερώτημα αν η Ένωση θα αντιλαμβάνεται - μετά την ένταξη της Κύπρου - ότι ένα τμήμα του εδάφους της υφίσταται παράνομη κατοχή, δήλωσε: «Ναι, μπορούμε να δούμε τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο. Η κατοχή τού βόρειου τμήματος θεωρούνταν πάντα παράνομη από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό δεν αλλάζει τίποτε».

Ο κ. Φιλορί προειδοποίησε επίσης την Τουρκία ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ενταξιακή της πορεία. Στις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ε.Ε. απάντησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, χαρακτηρίζοντάς τις «υπερβολικές».

Απογοήτευση από ΗΠΑ, Βρετανία

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εξέφρασε τη «βαθιά απογοήτευση» των Ηνωμένων Πολιτειών και χαρακτήρισε «πολύ λυπηρό γεγονός ότι ο κ. Ντενκτάς δεν επέτρεψε στους Τουρκοκύπριους να έχουν την ευκαιρία να καθορίσουν το μέλλον τους και να ψηφίσουν πάνω σε ένα τόσο θεμελιώδες ζήτημα». Ωστόσο, ο κ. Μπάουτσερ δεν παρέλειψε να επισημάνει τη γενικότερη δυσφορία για το γεγονός ότι «τα μέρη είχαν αυτή την ευκαιρία, έπρεπε να την εκμεταλλευτούν και είμαστε απογοητευμένοι που δεν το έκαναν». Ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις, σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του ΡΙΚ στο Λονδίνο, εξέφρασε λύπη γιατί «η στάση τού ενός από τα δύο μέρη επέβαλε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την απόφαση που πήρε». Σημειώνεται ότι ο σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, δήλωσε ότι η στάση του Ραούφ Ντενκτάς δεν άφησε άλλη επιλογή στον Γενικό Γραμματέα παρά να κηρύξει αδιέξοδο στις συνομιλίες.

«Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη λύπη και την απογοήτευσή του για την αποτυχία της προσπάθειας του ΟΗΕ στο Κυπριακό, τόνισε όμως πως θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, ανεξάρτητα από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Αρνητική χαρακτήρισε την εξέλιξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος έκανε λόγο για «ρεσιτάλ αδιαλλαξίας» από τον Ρ. Ντενκτάς, ενώ προειδοποίησε την Τουρκία ότι η ευρωπαϊκή της πορεία περνάει και από τη λύση του Κυπριακού. «Η ευθύνη γι' αυτή την αρνητική εξέλιξη βαρύνει εξ ολοκλήρου την τουρκοκυπριακή και την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο υπουργός Τύπου. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξει λύση στο Κυπριακό και θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, αν και «αυτό μπορεί αυτή τη στιγμή να μη φαίνεται πιθανόν». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης έκανε λόγο για αδιέξοδο που προκαλεί «απογοήτευση και λύπη».

Προκλητικοί Ντενκτάς, Ερντογάν

Προκλητική ήταν ακόμα μία φορά η τουρκική και η τουρκοκυπριακή ηγεσία: Ο Ραούφ Ντενκτάς επέρριψε ευθύνες για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, αλλά και στον… γενικό γραμματέα του ΟΗΕ: «Το σχέδιο Ανάν δεν θα έλυνε το Κυπριακό. Αυτό το σχέδιο θα έβαζε και πάλι φωτιά στο Κυπριακό, συνεπώς είναι χρήσιμο το γεγονός ότι το σχέδιο έχασε την αξία του», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Και σαν να μην είχε γίνει τίποτε, ανακοίνωσε ότι θα στείλει την επόμενη εβδομάδα επιστολή με τις προτάσεις του στον κ. Τ. Παπαδόπουλο, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Ακόμα πιο προκλητικός, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί χθες στην Άγκυρα ότι επίκειται διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Τη λύπη τους για το ναυάγιο της Χάγης εξέφρασαν και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι «παρά την εποικοδομητική στάση της κυπριακής κυβέρνησης, η αδιαλλαξία, τόσο της τουρκικής πλευράς όσο και του Ρ. Ντενκτάς, ματαιώνει την προσπάθεια εξεύρεσης λειτουργικής λύσης του Κυπριακού», ενώ ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι χάθηκε μια ευκαιρία, παρά τη θετική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς.