Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πόλεμος με... τη βοήθεια του θεού :: 08-03-2003) 

Αμερικανός Πρόεδρος: "Προσβλέπω στην πίστη για την επίλυση των πλέον δύσκολων προβλημάτων της χώρας"

Πόλεμος με… τη βοήθεια του Θεού

Ο Μπους καθαγιάζει τους σκοπούς του χρησιμοποιώντας τον χριστιανισμό

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗΣ

Ο "Δίκαιος Πόλεμος", που επικαλείται ο πρόεδρος Μπους, έχει τις πηγές του στον 4ο αιώνα, και ο πρώτος που μίλησε γι' αυτόν ήταν ο Θωμάς ο Ακυϊνάτης.

"Οι αποψινές μας προσευχές είναι να μας καταξιώσει ο Θεός. Η ελπίδα ακόμα λάμπει και μας δείχνει τον δρόμο, και το φως φωτίζει το σκοτάδι και το σκοτάδι δεν θα νικήσει". (Ομιλία στην επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων, 11 Σεπ. 2002).

"Δεν ισχυρίζομαι πως γνωρίζουμε όλο το μέγεθος της Θείας Πρόνοιας. Κι όμως την εμπιστευόμαστε. Εμπιστευόμαστε τον Θεό σ' όλη μας τη ζωή. Αυτός ας μας καθοδηγεί και τώρα". (Από το διάγγελμα για την Κατάσταση της Ένωσης, 28 Ιαν. 2003).

"Κι όπως είπε ο προφήτης Ησαΐας… Σηκώστε τα μάτια και κοιτάξτε προς τους ουρανούς". (Από το διάγγελμα προς το έθνος μετά την τραγωδία του διαστημικού λεωφορείου "Κολούμπια", 1η Φεβ. 2003).

"Αυτή είναι η μεγαλύτερη χάρη που μπορείτε να προσφέρετε σε οποιονδήποτε: Να προσευχηθείτε για χάρη τους". (Πρόγευμα εθνικής προσευχής, 7 Φεβ. 2003).

"Προσβλέπω στην πίστη για την επίλυση των πλέον δύσκολων προβλημάτων της χώρας… Ελπίζουμε στη Θεία Χάρη προσευχόμενοι…". (Ομιλία στο συνέδριο των τηλεπαρουσιαστών θρησκευτικών εκπομπών, 10 Φεβ. 2003).

Άλλοι λένε πως ήταν ένα τέχνασμα του πατέρα του, που το πρωτοχρησιμοποίησε το 1987, όταν είχε μετακομίσει στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να καταστεί ένας σύνδεσμος ανάμεσα στο περιβάλλον Μπους-πατρός και της θρησκευόμενης δεξιάς.

Σήμερα οι χριστιανοί που επικαλούνται φράσεις από τη Βίβλο, είναι οι πλέον ένθερμοι οπαδοί του σημερινού προέδρου. Και ο Τζορτζ Μπους, είναι ο Πρόεδρος εκείνος που χρησιμοποιεί περισσότερο την θρησκεία, παρά οποιοσδήποτε προηγούμενος Αμερικανός Πρόεδρος.

Η προεδρία του Μπους πιστεύεται πως θα μείνει στην ιστορία ως εκείνη που χρησιμοποίησε την χριστιανική πίστη περισσότερο για να καθαγιάσει τους σκοπούς της, στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.

Οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ξεκινούν με προσευχή. Ενώ οι επικλήσεις σε κείμενα από την Αγία Γραφή χαρακτηρίζουν τις ομιλίες του προέδρου Τζορτζ Μπους.

Μερικοί λένε πως ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος πλησίασε τη Βίβλο για να σώσει τον γάμο του και την οικογένειά του ("Newsweek" 10-3-2003).

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι με την πίστη του προέδρου Μπους, όσο με την πεποίθησή του ότι ακολουθεί τη Θεία Βούληση ("Newsweek" "Bush & God", Δευτέρα 10 Μαρτίου 2003).

Ο "Δίκαιος Πόλεμος", που επικαλείται στις ομιλίες του ο πρόεδρος Μπους, έχει τις πηγές του στον 4ο αιώνα, και ο πρώτος που μίλησε γι' αυτόν ήταν ο Θωμάς ο Ακυϊνάτης.

Η ατμόσφαιρα στον Λευκό Οίκο έχει αλλάξει. Υπάρχει μια αύρα χριστιανοσύνης, με ειδικούς υπαλλήλους που είναι αφοσιωμένοι στη μελέτη των Γραφών και στις προσευχές, όπως γράφει ο Φάινμαν στο "Νιούζγουικ". Η ιστορία της μεταμόρφωσης του προέδρου Μπους δεν είναι τόσο γνωστή, αλλά δεν παύει να είναι καταπληκτική: Ήταν αριβίστας και σχεδόν αλκοολικός. Ανακάλυψε για δεύτερη φορά τον Χριστιανισμό ύστερα από μακρά συνομιλία του με τον ευαγγελιστή ιεροκήρυκα Μπίλι Γκρέιαμ το 1986, που τον βοήθησε να κερδίσει την εκλογή του ως Κυβερνήτης του Τέξας και να γίνει κατόπιν ένας από τους πλέον πειθαρχημένους προέδρους στην Ιστορία των ΗΠΑ.

Από μια σκοπιά η μεταμόρφωση του Μπους δεν θα πρέπει να εκπλήσσει. Οι ΗΠΑ είναι με απόσταση η πλέον θρησκευόμενη χώρα στον αναπτυγμένο κόσμο. Περισσότερο από το 90% των Αμερικανών πιστεύει στον Θεό. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το 80% πιστεύει στα θαύματα και μάλιστα τέσσερις στους δέκα υποστηρίζουν ότι "είχαν προσωπική εμπειρία κάποιου θαύματος". Σχεδόν ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ πηγαίνει στην εκκλησία σε εβδομαδιαία βάση - πολύ μεγαλύτερο ποσοστό παρά πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αιτίες είναι πολλές, και μπορείς να τις ψάξεις κοιτάζοντας πίσω στη σύντομη ιστορία του αμερικανικού έθνους, που είναι γεμάτο ιδεαλισμό.

Όλοι οι σύγχρονοι Αμερικανοί πρόεδροι χρησιμοποιούσαν τον Χριστιανισμό. Στα διαγγέλματά του ο Ρίγκαν έκλεινε με την ευχή: "Ας σας ευλογεί ο Θεός".

Ως προερχόμενος από την ανατολική ακτή ο πατήρ Μπους ανήκε στην Επισκοπική Εκκλησία. Ο Μπιλ Κλίντον είχε μεγαλώσει σε περιβάλλον Βαπτιστών αλλά παρακολουθούσε την κυριακάτικη λειτουργία σε Εκκλησία Μεθοδιστών στους οποίους ανήκε η σύζυγός του.

Ο Τζίμι Κάρτερ. Και όμως περισσότερο θρήσκος απ' όλους ήταν ο Τζίμι Κάρτερ. Μετά τη θριαμβευτική προεκλογική του εκστρατεία στα 1976 είχε διαφημίσει πολλές φορές τον Χριστιανισμό και είχε πει πως όφειλε πολλά στην Ευαγγελική Εκκλησία.

Μπορείς στους συγγραφείς των λόγων του σημερινού προέδρου να περιλαμβάνεται ο εβραϊκού θρησκεύματος Ντέιβιντ Φραμ, αλλά επικεφαλής είναι ο Μάικλ Γκέρσον, που άκουσε κάποια στιγμή τον πρόεδρο να του λέει: "Δεν σε είδα σήμερα στη μελέτη της Βίβλου".

Ο Γκέρσον, που κατάγεται από μεσοαστική συντηρητική οικογένεια των Μεσοδυτικών Πολιτειών, θεωρείται ο πατέρας της φράσης "άξονας του μίσους" που, ενώ παραπέμπει στη Βίβλο, αναφέρεται στο Ιράκ, στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα.

Οι βιβλικές παραπομπές στους λόγους του προέδρου Μπους είναι πλήρως κατανοητές από τη Χριστιανική Δεξιά των ΗΠΑ, απ' όπου αντλεί κυρίως ψηφοφόρους. Οι Συντηρητικοί Αμερικανοί όμως έχουν πλέον την πεποίθηση πως ο πρόεδρος Μπους, σύμφωνα με μία επιταγή της Ιστορίας, είναι ένας σύγχρονος αντιπρόσωπος του Θεού, διαμορφώνοντας μια θεάρεστη Ιστορία.