Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( διαστάσεις - δαβιδομανία :: 13-01-2003) 

Διαστάσεις Δαβιδομανία

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ

"Οι εχθροί μου είναι ενωμένοι/ Και θέλουν να με σκοτώσουν/ Ταΐζουμε και οπλίζουμε αυτούς που μας μισούν/ Αρκετά! / Ενωμένοι, θα επιζήσουμε/ Μόνοι, θα πέσουμε!"

Στη Χεβρώνα. Ισραηλινές στρατιωτίνες περνούν μπροστά από τοίχο ενός οικισμού όπου έχουν ζωγραφίσει το άστρο του Δαβίδ

Ο Σουμπλιμινάλ, ο πιο δημοφιλής ράπερ αυτών των ημερών στο Ισραήλ, ξερνά στίχους φανατισμού και μίσους, και οι νεαροί που έχουν συγκεντρωθεί σε ένα σχολείο του Τελ Αβίβ για να παρακολουθήσουν τη συναυλία του τραγουδούν και χορεύουν ξέφρενα. Όλοι φορούν το άστρο του Δαβίδ που πήραν δωρεάν μαζί με τον δίσκο "Διαίρει και βασίλευε" του 23χρονου ράπερ. "Για μένα, το άστρο του Δαβίδ δεν είναι μια μόδα που θα περάσει, αλλά το σύμβολο της αγάπης για την πατρίδα, της πίστης και του σιωνισμού", λέει ένας 16χρονος που παριστάνει τον πανκ. "Θα το φοράω πάντα".

Πριν από δύο χρόνια, ελάχιστοι άνθρωποι στο Ισραήλ φορούσαν το εξάκτινο αστέρι με τα δύο επάλληλα τρίγωνα. Σήμερα το βλέπεις παντού: στους μικροπωλητές, στα κοσμηματοπωλεία, στα ρούχα, στα κορδόνια, στις αφίσες, στα κτίρια, στις ντισκοτέκ. Οι Ισραηλινοί το φορούν γύρω από τον λαιμό, στ' αυτιά, στον αφαλό.

Στο κατάστημα Dragon Tattoo, τουλάχιστον ένας πελάτης την εβδομάδα ζητά να κάνει τατουάζ με το αστέρι, συνήθως στα απόκρυφα σημεία του σώματός του. Για τον καθηγητή Μοσέ Ζίμερμαν, διευθυντή του Τμήματος Ιστορίας στο εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, η "Δαβιδομανία" είναι άλλο ένα σύμπτωμα του εξαμερικανισμού της ισραηλινής κοινωνίας, μια τοπική εκδοχή της έκρηξης εμπορικού πατριωτισμού που σημειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την 11η Σεπτεμβρίου. "Όσο περισσότερες μάχες χάνουμε με τους Παλαιστίνιους τόσο περισσότεροι αισθάνονται την ανάγκη να προσκολληθούν στα σύμβολα", εξηγεί στη Χααρέτζ. "Είναι μια αντίδραση απελπισίας".

Η προέλευση του άστρου του Δαβίδ δεν έχει καμιά σχέση με τους Εβραίους. Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica, ήδη από την Εποχή του Ορειχάλκου το συναντάμε ως διακοσμητικό σχέδιο, αλλά και ως μαγικό σημείο, στη Μεσοποταμία, στην Αγγλία και στην Ινδική Χερσόνησο. Στους προχριστιανικούς χρόνους απαντά τόσο στους Εβραίους όσο και στους μη Εβραίους, ενώ στους πρώτους μεσαιωνικούς χρόνους αποκαλείται από αραβικές πηγές "σφραγίδα του Σολομώντα". Από τον Μεσαίωνα κι ύστερα, το εξάκτινο αστέρι αποτελεί το σύμβολο της συντεχνίας των ζυθοποιών του Αμβούργου. Πρέπει να έλθει ο 19ος αιώνας για να αρχίσει να χρησιμοποιείται στους τάφους των Εβραίων και στις συναγωγές. "Τα απλά γεωμετρικά σχήματα έχουν μεγάλη δύναμη", λέει ο Ζίμερμαν. "Οι χριστιανοί έχουν τον σταυρό, οι μουσουλμάνοι την ημισέληνο. Ο ισχυρισμός ότι το άστρο υπήρχε στην ασπίδα του βασιλιά Δαβίδ είναι παραμύθι. Όταν ένας λαός προσπαθεί να προσδώσει σε ένα αφηρημένο σύμβολο ένα ιστορικό περιεχόμενο, κατασκευάζει μια ιστορία".

Ο Σουμπλιμινάλ αδιαφορεί για όλα αυτά. Και τους επόμενους μήνες σχεδιάζει να ρίξει στην αγορά μια νέα σειρά ρούχων και εξαρτημάτων με το αστέρι του Δαβίδ. Προφανώς βλέπει τις χαμένες μάχες με τους Παλαιστίνιους να πολλαπλασιάζονται.