Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( όλοι ζουν χάρη στα όργανα κάποιου άλλου :: 13-01-2003) 

Όλοι ζουν χάρη στα όργανα κάποιου άλλου

Στην κατασκήνωση. Αυτοί οι επτά μικροί Βρετανοί ήταν μεταξύ των 100 παιδιών από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία που φιλοξενήθηκαν φέτος στη χειμερινή κατασκήνωση Tackers, στις ελβετικές Άλπεις, η οποία φιλοξενεί παιδιά που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων

Η Χάνα Σουίφτ έκανε μεταμόσχευση καρδιάς πριν από έξι χρόνια και στη συνέχεια προσβλήθηκε από καρκίνο. Ο Ράιαν Ουόκερ παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια και είδε τον μικρό αδελφό του να έχει την ίδια τύχη. Ο Φίλιπ Μπέιτς χρειάσθηκε νέους πνεύμονες όταν ήταν παιδί και τώρα ελπίζει σε ένα νεφρό του πατέρα του. Και το ήπαρ του Τζορτζ Μπεστ, ενός από τους πιο ταλαντούχους και θυελλώδεις Βρετανούς ποδοσφαιριστές, εξαντλήθηκε έπειτα από χρόνια υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνευματωδών. "Είμαστε όλοι μία οικογένεια", λέει ο 56χρονος Μπεστ στη χειμερινή κατασκήνωση για παιδιά που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. "Όλοι ζούμε χάρη στα όργανα κάποιου άλλου. Κάθε ημέρα μας είναι ένα δώρο".

Όχι πως έχουν και πολύ χρόνο να ασχολούνται με προβλήματα υγείας. Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης Tackers στις ελβετικές Άλπεις είναι γεμάτο με σκι, έλκηθρο, ξιφασκία, αλεξίπτωτο πλαγιάς και πολλές άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες. Η κατασκήνωση Tackers έκανε πέρυσι τα εγκαίνιά της φιλοξενώντας 40 παιδιά. Στη φετινή περίοδο, η οποία τερματίσθηκε το Σάββατο μ' έναν αγώνα σκι, ήρθαν περίπου 100 παιδιά με τις οικογένειές τους από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Η Tackers είναι "πνευματικό τέκνο" της Λιζ Σικ, μίας Αγγλίδας που κατοικεί στο Ανζέρ της Ελβετίας και η οποία έκανε το 1998 μεταμόσχευση για να αντικαταστήσει το ήπαρ της που είχε προσβληθεί από καρκίνο, και του Μπράιαν Φρέιζερ, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και πέρασε έξι χρόνια κάνοντας αιμοκάθαρση πριν αποκτήσει καινούργια νεφρά πριν από έξι χρόνια.

Στόχος της κατασκήνωσης είναι να επιτραπεί στα παιδιά και τις οικογένειές τους να διασκεδάσουν και να αντλήσουν δύναμη από τις κοινές εμπειρίες τους. Οι οργανωτές ελπίζουν επίσης να τραβήξουν την προσοχή στην επίμονη και χρόνια έλλειψη δωρητών οργάνων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες λίστες αναμονής και θανάτους που θα μπορούσε να είχαν αποφευχθεί.