Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αιχμες - τι μέλλει γενέσθαι; :: 05-03-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Τι μέλλει γενέσθαι;

ΦΡΑΓΚΩ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝ

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση καταψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης να δοθεί άδεια "διέλευσης των αμερικανικών δυνάμεων από το τουρκικό έδαφος για την επίθεση εναντίον του Ιράκ" και "εισβολής του τουρκικού στρατού σε ξένο έδαφος". Η αντίδραση του 94% της τουρκικής κοινής γνώμης στον πόλεμο βρήκε, έτσι, το "αντίκρυσμά" της στην Εθνοσυνέλευση.

"Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εσωκομματικής δημοκρατίας", δικαιολόγησε τη στάση των βουλευτών του ο πρόεδρος του κυβερνώντος Λευκού Κόμματος, Ταγίπ Ερντογάν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος (2/3). "Πρέπει να μάθουμε να διαχωρίζουμε τον συναισθηματισμό από την υπευθυνότητα", είπε χθες (4/3) στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πρόταση ενδέχεται να υποβληθεί στην Εθνοσυνέλευση για δεύτερη φορά.

Οι αμερικανικές αρχές στην Τουρκία, εν τω μεταξύ, διέκοψαν, από τη Δευτέρα, (3/3) όλες τις συμφωνίες που είχαν κάνει με Τούρκους κατασκευαστές και προμηθευτές για τον εκσυγχρονισμό των βάσεων και σταμάτησαν όλες τις σχετικές εργασίες. Ενοικίασαν, όμως, τάχιστα, αποθήκες στη βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρέττας (Ισκέντερουν), όπου άρχισαν να τοποθετούν στρατιωτικό και οικοδομικό υλικό. Ενώ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλέισερ δήλωνε ότι η αμερικανική διοίκηση ελπίζει ότι η πρόταση θα επανεξεταστεί από την Άγκυρα.

Τι μέλλει γενέσθαι; Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ έφυγε χθες για το Κατάρ, για να συμμετάσχει στην Ισλαμική Διάσκεψη και θα επιστρέψει στην Άγκυρα την Πέμπτη (6/3). Η παρούσα κυβέρνηση φαίνεται πως θα αφήσει τους όποιους χειρισμούς στα αμερικανοτουρκικά στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, όπως ελπίζεται, από τον Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις αναπληρωματικές εκλογές που θα διεξαχθούν αυτήν την Κυριακή (9/3) στην πόλη Σίιρτ. Η νέα κυβέρνηση, τηρουμένης της σχετικής διαδικασίας, θα μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης γύρω στις 27 Μαρτίου.

Οι πανηγυρισμοί του κόσμου για το "όχι στον πόλεμο" της Εθνοσυνέλευσης συνεχίζονται σε όλη την Τουρκία. Είναι ενδιαφέρον, έναντι αυτού, ότι πολλοί Τούρκοι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση μη συμμετοχής είναι "καταστροφική από πολιτική, στρατιωτική και οικονομική άποψη" και ότι "η άρνηση της Εθνοσυνέλευσης ανοίγει νέο και ισχυρό πεδίο επαναδιαπραγμάτευσης με την Ουάσιγκτον".