Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( δεν αρκούν τριετείς σπουδές για τους μηχανικούς :: 05-03-2003) 

Δεν αρκούν τριετείς σπουδές για τους μηχανικούς

Αντεπίθεση Πολυτεχνείου και ΤΕΕ για την παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Στην αντεπίθεση, σχετικά με την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών με τριετείς σπουδές, πέρασαν χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Πολυτεχνείο Αθήνας.

"Οι τριετείς σπουδές δεν επαρκούν και μάλιστα σε μία χώρα με έντονη σεισμικότητα", είπαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Θ. Ξανθόπουλος (πάνω) και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος (κάτω)

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος σε συνέντευξη Τύπου έκαναν λόγο για ελλιπή προσόντα όσων μηχανικών έχουν κάνει τριετείς σπουδές σε χώρες της Ευρώπης, τους οποίους το ΤΕΕ αρνείται να εγγράψει "επειδή δεν είναι ισότιμες με τις πενταετείς σπουδές μηχανικών των ελληνικών Πολυτεχνείων". Επιπλέον τόνισαν ότι το ΤΕΕ από το Καταστατικό του οφείλει να ζητά ισοτιμία του ΔΙΚΑΤΣΑ, παρ' ότι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο παραπέμπεται η χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί παραπομπής της Ελλάδας για πλημμελή μεταφορά της κοινοτικής οδηγίας 89/48 στο εθνικό δίκαιο, κυρίως για τα επαγγέλματα μηχανικών και εκπαιδευτικών. ΤΕΕ και Πολυτεχνείο εκτίμησαν ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, με ευθύνη των εκάστοτε αρμοδίων, τηρεί παθητική στάση και αποδέχεται πρακτικές που οδηγούν σε απαξίωση της επιστημονικής γνώσης. Υποστήριξαν ότι οι τριετείς σπουδές δεν επαρκούν για τους μηχανικούς, καθώς σε μια χώρα με έντονη σεισμικότητα "είναι αδιανόητο να παρέχεται δυνατότητα μελέτης και κατασκευής σε άτομα που δεν έχουν καν διδαχθεί την έννοια του αντισεισμικού κανονισμού". Ο κ. Ξανθόπουλος πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να βγαίνουν μηχανικοί με σπουδές λιγότερο από πέντε χρόνια και πως "δεν γίνεται να βαφτίζουμε πανεπιστήμια ορισμένες σχολές "σούπερ μάρκετ" που αδιαφορούν για την ποιότητα των πτυχίων. Έχουμε φθάσει στο σημείο να λέμε ότι δεν έχει σημασία τι ξέρεις, αλλά τι μπορείς να πουλήσεις".

Μάλιστα ο πρύτανης του ΕΜΠ καταφέρθηκε εναντίον της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, λέγοντας "όταν κάποιοι βλέπουν ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν, πρέπει να παραιτούνται". Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ υποστήριξε ότι οι αρμόδιοι όφειλαν να προχωρήσουν στη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για το θέμα. "Με τις τακτικές που προωθεί η Ε.Ε. καταργείται η λογική των ακαδημαϊκών ισοτιμιών. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ότι κάποιος που έχει σπουδάσει σε "κολέγιο" που έχει συμβληθεί με ξένο Πανεπιστήμιο, θα έχει ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τον απόφοιτο του ΕΜΠ". Πάντως, στο θέμα αυτό ο κ. Π. Ευθυμίου έχει κατηγορηματικά και επανειλημμένα δηλώσει πως περίπτωση αναγνώρισης τέτοιων σπουδών δεν υπάρχει.

Τέλος, το ΤΕΕ ζήτησε τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής με βασικούς άξονες τη διασφάλιση ελαχίστου επίπεδου σπουδών 5 ετών στα ελληνικά Πολυτεχνεία, τον προσδιορισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλους όσους κατέχουν πτυχίο τεχνικού ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο και το επίπεδό τους και την ανάθεση υλοποίησης διατάξεων του ευρωπαϊκού και ελληνικού δικαίου σε ειδικούς φορείς.

Σημειώνεται ότι για το ζήτημα έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα δικαστική διαμάχη εδώ και… 11 χρόνια, καθώς το ΤΕΕ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική η ευρωπαϊκή οδηγία, στο ίδιο δικαστήριο όμως έχουν προσφύγει και δεκάδες μηχανικοί με τριετείς σπουδές, οι οποίοι θεωρούν παράνομη την άρνηση εγγραφής τους.