Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "ο μπους θα υποχωρήσει" :: 05-03-2003) 

"Ο Μπους θα υποχωρήσει"

Ο άνθρωπος που πιστεύει ότι δεν θα γίνει πόλεμος στο Ιράκ

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Βάρυνε κι άλλο η ατμόσφαιρα χθες στη Βαγδάτη, μετά και τις συζητήσεις που έγιναν σε πρεσβείες δυτικών χωρών για πιθανή άμεση εκκένωση έως την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία ο Χ. Μπλιξ ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Με τραγούδια. Ιρακινοί στρατιώτες σε στρατόπεδο κοντά στη ΒαγδάτηΠάντως, αν οι Αμερικανοί ήθελαν να πείσουν έναν λαό ότι μπορεί να τον βομβαρδίσουν μέσα σε λίγες ώρες, αυτό το έχουν ήδη πετύχει στο Ιράκ. Γιατί δεν βρίσκεις κανέναν πλέον, κανέναν εδώ στη μυθική και τραγική συνάμα Βαγδάτη, κυβερνητικό αξιωματούχο ή απλό πολίτη που να μην το πιστεύει!

Φοβούνται

Τελείωσαν και οι γάμοι από χθες για τους σιίτες μουσουλμάνους - στο Ιράκ ζουν και σουνίτες (πιο "κοσμικοί" περί τα θρησκευτικά) - αφού από σήμερα μπήκαμε σε νέο φεγγάρι και στο "νέο μουσουλμανικό ημερολόγιο". Κι έτσι χάθηκαν όλες αυτές οι εικόνες απίστευτης χαράς και γλεντιού που γέμιζαν τους δρόμους, φέροντας σε δεύτερη μοίρα "τον φόβο του πολέμου".

Όμως, η απελπισμένη Βασόρα - στον Νότο - συνεχίζει να ζει κάτω από απίστευτες συνθήκες στέρησης. Και τις ημέρες και τις νύχτες της κάνουν πιο μαύρες οι συνεχιζόμενοι αμερικανικοί και βρετανικοί βομβαρδισμοί που σκορπάνε νεκρούς, τραυματίες και καταστροφές. (Από τις 17 Δεκεμβρίου του 1988 έχουν καταγραφεί εκεί 50.195 έξοδοι αμερικανικών και βρετανικών αεροπλάνων).

Κι ενώ Ιρακινοί και Αμερικανοί δημοσιογράφοι στη Βαγδάτη συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι επίκεινται οι βομβαρδισμοί, ο συντονιστής γερμανικής αντιπροσωπείας (από επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και επικοινωνιολόγους), πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών της Χαϊδελβέργης, ο δρ Βόλφγκαγκ Ράινεκε, ο οποίος επισκέπτεται για "ανθρωπιστικούς λόγους" το Ιράκ, επέμεινε χθες ότι "στο τέλος ο Μπους θα σταματήσει".

Περιπέτεια

Την ίδια απάντηση μού είχε δώσει στην αρχή του ταξιδιού του στη Βαγδάτη, πριν από 4 ημέρες, το ίδιο μού επανέλαβε χθες το πρωί. "Είναι βέβαιο - κι αυτό το γνωρίζουν όλοι στην Ευρώπη - ότι ο Μπους είναι λίγος για πρόεδρος. Θέλω να πιστεύω ότι γύρω του υπάρχουν εξυπνότεροι από αυτόν. Όλοι αυτοί θα τον συμβουλεύσουν, έστω και την τελευταία στιγμή ότι δεν τον συμφέρει μία νέα καταιγίδα της ερήμου. Ήδη, φαντάζεται πως θα χάσει τις επόμενες εκλογές στην Αμερική. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι θα τις χάσει μετά βεβαιότητος εάν κάνει τον πόλεμο, αφού μία τέτοια γιγαντιαία επιχείρηση θα σημάνει αρκετούς Αμερικανούς νεκρούς σε μία Βαγδάτη που θα αντισταθεί. Η Ευρώπη, η Ασία, η Αφρική, διαφωνούν. Δεν μπορεί να ρίξει τη χώρα του σε μία περιπέτεια. Πέτυχε ήδη ορισμένα πράγματα που ίσως του αποφέρουν και οικονομικά οφέλη, κοντρολάροντας καλύτερα τις τιμές του πετρελαίου. Προκάλεσε προβλήματα και στην Ευρώπη. Ε, όλα αυτά φτάνουν…".