Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( 300.000 ψυχασθενείς στις αμερικανικές φυλακές :: 04-03-2003) 

300.000 ψυχασθενείς στις αμερικανικές φυλακές

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗΣ

Στο Λος Άντζελες. Ψυχασθενείς κρατούμενοι στη φυλακή "Δίδυμοι Πύργοι"

Ο αριθμός είναι μεγάλος και δείχνει ακριβώς το μέγεθος του προβλήματος: περίπου 300.000 ψυχασθενείς παραμένουν στις αμερικανικές φυλακές κυρίως επειδή δεν υπάρχει χώρος για να φιλοξενηθούν αλλού. Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό ώστε μία φυλακή στο Λος Άντζελες θεωρείται πλέον το μεγαλύτερο ίδρυμα για ασθενείς με ψυχικά προβλήματα στις ΗΠΑ.

Ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας και ειδικοί σε θέματα υγείας υποστηρίζουν ότι η κατάσταση έχει προσλάβει κρίσιμες διαστάσεις ενώ εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Έτσι, υπάρχουν ψυχασθενείς φυλακισμένοι που παραμένουν χρόνια στις φυλακές αν και έχουν ήδη εκτίσει την ποινή τους από καιρό.

Η φυλακή "Δίδυμοι Πύργοι" στο κεντρικό Λος Άντζελες, την οποία ο σερίφης της κομητείας αποκαλεί μία από τις πιο "ξακουστές", έχει καταστεί σύμβολο. Περίπου 2.000 ψυχασθενείς φυλακισμένοι, τους οποίους μπορείς να αναγνωρίσεις από τις κίτρινες φόρμες με το γράμμα "Ψ", δίπλα στην ετικέτα του ονόματός τους, αποτελούν ήδη τους μισούς τροφίμους του ιδρύματος.

"Όσο πιο ασταθείς είναι τόσο πιο ψηλά τούς πηγαίνουμε" λέει ο βοηθός σερίφη Ντάνιελ Κάστρο". Στον έβδομο όροφο έχουμε τους περισσότερο ασταθείς. Όλοι βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση. Μερικοί κοιμούνται όλη μέρα", συμπληρώνει.

Όμως είναι πολλοί οι ψυχασθενείς με σοβαρά προβλήματα που δεν έχουν την πρέπουσα παρακολούθηση. Πάρα πολλοί βρίσκονται εκεί επειδή είναι ταυτόχρονα άστεγοι. Είχαν συλληφθεί για κάποιο μικροαδίκημα, οι πιο πολλοί μεθυσμένοι, και άλλοι περιμένουν να δικαστούν.

Ο σερίφης Λι Μπάκα υποστηρίζει πως δεν είναι δουλειά της αστυνομίας και των φυλακών να ασχολούνται με ψυχικά διαταραγμένα άτομα που κατηγορούνται για μικροαδικήματα. "Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα άλλο ίδρυμα στο Λος Άντζελες, όπου θα έχουν την πρέπουσα ιατρική παρακολούθηση παρά να παραμένουν στη φυλακή", τονίζει.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι τοπικό. Στις ΗΠΑ υπήρχαν περίπου 283.000 φυλακισμένοι ψυχασθενείς το 2000, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Αλλά από το 1982 ώς το 2001 ο αριθμός των κρεβατιών στα θεραπευτήρια ψυχικής υγιεινής των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 69% ως αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων Ρήγκαν να τερματιστεί η χρηματοδότηση των δημόσιων (κοινοτικών) ψυχιατρείων.