Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( σοβαρές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους :: 11-01-2003) 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σοβαρές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους

ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Γραφείο Βόρειας Ελλάδας

Μέχρι και τρεις μήνες περιμένουν οι ασθενείς στη λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν σε κάποιο από τα δημόσια νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας. Αιτία η ανεπάρκεια χειρουργικών αιθουσών και οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό (νοσηλευτές αλλά και αναισθησιολόγους).

ΑΧΕΠΑ

Διαθέτει 8 χειρουργικές αίθουσες, την ώρα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα έπρεπε να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη τουλάχιστον 20. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Γιώργο Καλτσίδη, για μία χειρουργική επέμβαση σε ένα από τα "ειδικά" χειρουργεία (καρδιοχειρουργικά, νευροχειρουργικά αλλά και στο οφθαλμολογικό) μεσολαβούν περίπου τρεις εβδομάδες αναμονής. Ήδη στο ΑΧΕΠΑ έχουν εγκατασταθεί εργολάβοι και προχωρούν οι εργασίες κατασκευής νέων χειρουργείων.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

Στο Ιπποκράτειο υπάρχουν 20 χειρουργικές τράπεζες οι οποίες, σύμφωνα με τον διοικητή Γιώργο Σιγάλα, λειτουργούν ικανοποιητικά. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από περίπου ένα εξάμηνο μία από τις χειρουργικές μονάδες του Ιπποκρατείου χρειάστηκε να "σφραγιστεί" λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και να επαναλειτουργήσει έπειτα από λίγο χρονικό διάστημα χάρη στην… καλή θέληση του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Καθυστερήσεις που αγγίζουν τους τρεις μήνες για οφθαλμολογικά χειρουργικά περιστατικά και τις 40 ημέρες για ορθοπεδικές επεμβάσεις σημειώνονται στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου. Ο διοικητής του, Θρασύβουλος Βεντούρης τονίζει ότι η πρόσληψη 152 νοσηλευτριών τον τελευταίο χρόνο έχει αμβλύνει το πρόβλημα, εντούτοις υφίσταται πρόβλημα αναισθησιολόγων, αφού στο Παπανικολάου εργάζονται συνολικά 24 και 12 ειδικευόμενοι.

ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

Στο Θεαγένειο υπάρχουν πέντε μεγάλες χειρουργικές τράπεζες και δύο μικρές.

Αυτή την περίοδο όμως, έχουν κλείσει όλα τα χειρουργεία και λειτουργεί μόνο ένα για την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών. "Χρειαζόταν να γίνει ανακαίνιση των χειρουργικών μονάδων και να εγκαταστήσουμε κεντρικό κλιματισμό", τονίζει ο διοικητής του Θεαγενείου, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος. Σε γενικές γραμμές αναφέρει πως δεν υπάρχουν λίστες αναμονής, αφού η ειδική θεραπεία στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς απαιτεί τον προσδιορισμό του χειρουργείου αρκετούς μήνες πριν.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το νοσοκομείο αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο "αγκάθι" για το Β' ΠεΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας, αφού η λειτουργία του περιορίζεται μόλις στο 60% της δυναμικότητάς του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη οι πανεπιστημιακές κλινικές κι επομένως δεν γίνονται και οι αντιστοίχων ειδικοτήτων χειρουργικές επεμβάσεις. Η πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής Γιώτα Σεβαστιάδου επισημαίνει πάντως ότι το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι ελάχιστο.