Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( σήμερα περιμένει την έγκριση από την τουρκική βουλή :: 27-02-2003) 

ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Σήμερα περιμένει την έγκριση από την τουρκική Βουλή

Ο κορυφαίος πολιτικός της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε χθες ότι περιμένει πως το τουρκικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει σήμερα την ανάπτυξη 62.000 Αμερικανών στρατιωτών στο τουρκικό έδαφος, λίγο μετά την προειδοποίηση του Κόλιν Πάουελ πως η σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί αμέσως.

Εξάωρη συνεδρίαση

Ο Ερντογάν, αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), και ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ προήδρευσαν σε μια εξάωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ και κάλεσαν τους βουλευτές τους (362 στο 550 μελών κοινοβούλιο) να ψηφίσουν υπέρ της ανάπτυξης των αμερικανικών στρατευμάτων. Με το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίνεται επίσης η ανάπτυξη 255 αμερικανικών πολεμικών αεροπλάνων και 65 ελικοπτέρων, καθώς και η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ - κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η ιρακινή αντιπολίτευση, η οποία άρχισε χθες να συνεδριάζει στο Βόρειο Ιράκ, με θέμα την εποχή μετά τον Σαντάμ. Αργά την Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είχε τηλεφωνήσει στον Γκιούλ για να του υπογραμμίσει πως η Τουρκία πρέπει να λάβει άμεσα την απόφαση για την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφός της, αποστολή των οποίων θα είναι να ανοίξουν ένα βόρειο μέτωπο εναντίον του Ιράκ. Αμερικανικά πολεμικά πλοία που μεταφέρουν άρματα μάχης και οπλισμό της 4ης Μεραρχίας Πεζικού περιμένουν εδώ και μία εβδομάδα στα ανοικτά των τουρκικών ακτών την άδεια για να ξεφορτώσουν.

Ωστόσο, Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούσαν χθες, έπειτα από εβδομάδες παζαριών, να προσπαθούν να διευθετήσουν τα τελευταία θέματα που εκκρεμούν σχετικά με τους στρατιωτικούς, τους οικονομικούς και τους πολιτικούς όρους της ανάπτυξης. Ο υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπατσάν δήλωσε πως οι ΗΠΑ προσέφεραν στην Τουρκία βοήθεια και πιστώσεις που μπορεί να φθάσουν συνολικά τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, αναλόγως με τη διάρκεια του πολέμου και τη ζημία που θα υποστεί η τουρκική οικονομία.

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα ζήτησε από το ΝΑΤΟ περισσότερους πυραύλους Πάτριοτ και εξοπλισμό προστασίας από επιθέσεις με βιολογικά και χημικά όπλα. Χθες, έφτασαν στην Τουρκία ολλανδικοί αντιπυραυλικοί πύραυλοι Πάτριοτ και γερμανικά αεροπλάνα έγκαιρης προειδοποίησης AWACS.