"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πόλεμος σε τρεις εβδομάδες :: 24-02-2003) 

Πόλεμος σε τρεις εβδομάδες

Ώρα μηδέν για την επίθεση στο Ιράκ η 15η Μαρτίου, λένε ΗΠΑ και Βρετανία

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Μέχρι τις 7 Μαρτίου δίνουν περιθώριο οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να δώσει την έγκρισή του όσον αφορά τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Με ή χωρίς έγκριση πάντως, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν. ΗΠΑ και Βρετανία φέρονται ήδη να έθεσαν χρονικό όριο, μετά το οποίο θα αρχίσει ο πόλεμος: τις 14 Μαρτίου.

Ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα αρχίσει σε τρεις εβδομάδες. Ώρα μηδέν, η 15η Μαρτίου. Αυτό προκύπτει τόσο από τις δηλώσεις του Κόλιν Πάουελ όσο και από εκείνες του Ντόναλντ Ράμσφελντ. "Ο καιρός πλησιάζει - είναι καιρός να αναληφθεί δράση" για τον αφοπλισμό του Ιράκ, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως αναμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφασίσει τι θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά την έκθεση των επιθεωρητών όπλων στις 7 Μαρτίου. "Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να δείξει το κύρος του επιμένοντας ότι το Ιράκ πρέπει να αφοπλιστεί, ή αλλιώς ένας ισχυρός συνασπισμός θα πρέπει να πάει στο Ιράκ και να το αφοπλίσει".

Αργότερα χθες ο Πάουελ έφτασε στο Πεκίνο με στόχο να πείσει τους σκεπτικιστές Κινέζους να μην ασκήσουν βέτο σε μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ και να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο για να πειστεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος εξάλλου κινήθηκε και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος τόνισε χθες ότι ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να αρχίσει τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, στα μέσα Μαρτίου, καθ' ότι οι αμερικανικές, βρετανικές και αυστραλέζικες δυνάμεις - σχεδόν 250.000 στρατιώτες και το στρατιωτικό υλικό - που έχουν συγκεντρωθεί τώρα στον Κόλπο, "επαρκούν" για κάτι τέτοιο.

Οι λεπτομέρειες

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Βρετανία έκαναν μια τελευταία προσπάθεια να κερδίσουν την έγκριση του ΟΗΕ για τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, επανελέγχοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες τού σχεδίου ψηφίσματος που θα υποβάλουν, μάλλον αύριο, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με αμερικανικές δημοσιογραφικές πηγές, το σχέδιο ψηφίσματος δεν θα περιέχει ξεκάθαρο τελεσίγραφο στη Βαγδάτη για συμμόρφωση. Επειδή όμως ΗΠΑ και Βρετανία θα απαιτήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να πραγματοποιήσει ψηφοφορία για την έγκριση ή μη του σχεδίου ψηφίσματος, έως τις 14 Μαρτίου το αργότερο, αυτή η ημερομηνία ουσιαστικά θα τεθεί ως ορόσημο που θα σηματοδοτεί τη λήξη της διπλωματίας και την αρχή του πολέμου εναντίον του Ιράκ.

Εξάλλου, γι' αυτό και ο Μπους είχε εντατικές διαβουλεύσεις το Σαββατοκύριακο με τους Αθνάρ, Μπερλουσκόνι και Μπλερ, για να συντονιστούν ως προς τον διπλωματικό αγώνα που θα αναλάβουν ώστε να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας το νέο σχέδιο ψηφίσματος εναντίον του Ιράκ.

Η Συρία πάντως ανακοίνωσε χθες ότι απέρριψε αίτημα του Πάουελ για υποστήριξη του νέου σχεδίου ψηφίσματος, ενώ και η Γαλλία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Ντομινίκ ντε Βιλπέν, επιβεβαίωσε ότι το Παρίσι είναι αντίθετο σε μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ τώρα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι και η Βαγδάτη πρέπει να καταστρέψει τους πυραύλους Αλ Σαμούντ 2.

Οι Ρώσοι

Την ίδια ώρα στη Βαγδάτη, όπου βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Εβγκένι Πριμακόφ με "μυστική" αποστολή διαμεσολάβησης, η UNICEF και ιρακινές ιατρικές ομάδες άρχισαν χθες πενθήμερη εκστρατεία για να εμβολιάσουν 4 εκατομμύρια παιδιά, κατά της πολιομυελίτιδας.

Πάντως το Ιράκ ελπίζει να λύσει το ζήτημα των πυραύλων Αλ Σαμούντ 2 χωρίς αμερικανοβρετανικές παρεμβάσεις, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ελέγχου για τον Αφοπλισμό του Ιράκ, Χοσάμ Μοχάμεντ Αμίν. Ωστόσο σημείωσε ότι ενδεχόμενη καταστροφή των πυραύλων αυτών, όπως αξιώνει ο ΟΗΕ, θα είχε επίπτωση στην αμυντική ικανότητα της χώρας του.

Ο Χανς Μπλιξ έχει δώσει πάντως στη Βαγδάτη διορία έως την 1η Μαρτίου να αρχίσει την καταστροφή των αποθεμάτων της σε πυραύλους Αλ Σαμούντ 2, η ακτίνα δράσης των οποίων ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα τα οποία επιτρέπουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ