Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( συνάντηση παπανδρέου-πάουελ την πέμπτη στην ουάσιγκτον :: 22-02-2003) 

Συνάντηση Παπανδρέου-Πάουελ την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση Παπανδρέου-Πάουελ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ την ερχόμενη Πέμπτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με κύριο θέμα συζήτησης το Ιράκ, τη στιγμή που θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για την έκδοση δεύτερου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας έναντι και της επόμενης ενημέρωσής του από τους επικεφαλής των επιθεωρητών στις 7 Μαρτίου.

Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο των εξαμηνιαίων επαφών ΗΠΑ - Ε.Ε. και τον κ. Παπανδρέου θα συνοδεύουν ο αρμόδιος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Χαβιέ Σολάνα όπως και ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων Κρις Πάτεν.

Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών θα βρίσκεται το ενδεχόμενο πολέμου και η αποκατάσταση κλίματος συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, καθώς η ελληνική προεδρία έχει θέσει τον ευρωατλαντικό διάλογο ως μία από τις προτεραιότητές της.

Θα συζητηθεί επίσης το Κυπριακό, καθώς εκείνη την ημέρα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα βρίσκεται στη Λευκωσία σε μια ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσει την αποδοχή του τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου λύσης που θα καταθέσει στις δύο πλευρές, και αφού προηγουμένως θα έχει επισκεφθεί Άγκυρα και Αθήνα.

Τέλος, οι κ.κ. Παπανδρέου και Πάουελ θα εξετάσουν το ζήτημα της Βόρειας Κορέας και το Μεσανατολικό. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί και με την σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις.