"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( 30 αναπάντητα ερωτήματα για το ιράκ :: 22-02-2003) 

Ο Ιρακινός ηγέτης σχεδιάζει να "εξαφανιστεί" μόλις αρχίσει η επίθεση· στο πόστο του θα αφήσει τον γιο του

30 αναπάντητα ερωτήματα για το Ιράκ

Οι επιθεωρητές ετοιμάζουν λίστα με ανεπίλυτα θέματα για τον αφοπλισμό

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Οι ΗΠΑ είναι επιχειρησιακά έτοιμες. Το νέο σχέδιο απόφασης που θα ανοίγει τον δρόμο για τον πόλεμο πιθανώς να κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη και τη Δευτέρα. Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν εννέα ψήφους και να αποφύγουν το βέτο. Θα είναι μια δύσκολη προσπάθεια. Βρίσκουν, όμως, "αρωγό" το ίδιο το Ιράκ.

Ο ΟΗΕ ένωσε χθες τη φωνή του με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στη διαπίστωση ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν εξακολουθεί να μη συνεργάζεται πλήρως με τους επιθεωρητές. Παρ' όλο που την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η δεύτερη πτήση κατασκοπευτικού αεροσκάφους U-2 πάνω από το Ιράκ, παρ' όλο που χθες απογειώθηκαν από τη Νότια Γαλλία με προορισμό τον Κόλπο, προκειμένου να ενισχύσουν το έργο των επιθεωρητών, δύο αναγνωριστικά Μιράζ IV, παρ' όλο που η Βαγδάτη έχει παραδώσει νέους καταλόγους με επιστήμονες, ο εκπρόσωπος του Χανς Μπλιξ, Γιούεν Μπιουκάναν, δήλωσε χθες πως "το Ιράκ χρειάζεται να κάνει σαφώς περισσότερα, ιδίως όσον αφορά τα ανεπίλυτα θέματα του αφοπλισμού, τα οποία είναι θέματα ουσίας. Αυτό που χρειαζόμαστε… είναι οικειοθελή αφοπλισμό. Ξέρουμε πώς συμπεριφέρεται μία χώρα όταν προτίθεται να αφοπλιστεί. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο".

Μια πρόγευση. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ πρόκειται να καταθέσει τη Δευτέρα στο συμβουλευτικό του σώμα, την UNMOVIC, έναν κατάλογο με περίπου 30 αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τον αφοπλισμό του Ιράκ. Θα είναι μία πρόγευση της έκθεσης που θα υποβάλει γραπτώς στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 28 Φεβρουαρίου ή στις 3 Μαρτίου, πριν από την προφορική παρουσίαση που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Μαρτίου. Αρκετές χώρες θέλουν να μετατρέψουν τον κατάλογο αυτό σε ένα τελεσίγραφο για το Ιράκ. Δεν υπάρχει όμως κανένα σημάδι ότι η κυβέρνηση Μπους θέλει να συμπεριλάβει αυτά τα ερωτήματα ή οποιεσδήποτε άλλες "δοκιμασίες" στο νέο σχέδιο απόφασης που ετοιμάζει από κοινού με τη Βρετανία.

Το σχέδιο αυτό θα κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανώς ακόμη και τη Δευτέρα.

Όπως δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ, δεν θα περιλαμβάνει κάποια "τελευταία ημερομηνία", αλλά θα καθιστά σαφές "ότι το Ιράκ δεν συμμορφώνεται με την Απόφαση 1441 και είναι ευθύνη του ΟΗΕ να δράσει". Οι ΗΠΑ και η Βρετανία, όμως, δεν αναμένεται να το οδηγήσουν σε ψηφοφορία προτού ακούσουν την παρουσίαση του Μπλιξ - είναι ένα ακόμη σημάδι ότι καμία στρατιωτική δράση δεν έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Μαρτίου, παρ' όλο που ο Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε πως ο αμερικανικός στρατός είναι πλέον έτοιμος να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ιράκ και απομένει μόνο η σχετική εντολή του Μπους.

Ο στόχος. Σύμφωνα με τους "New York Times", οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν αποφασίσει πως η στρατηγική τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι να προσπαθήσουν να πείσουν τα 9 από τα 15 μέλη του να στηρίξουν τη νέα απόφαση που θα ανοίγει τον δρόμο για τον πόλεμο, και έπειτα να προκαλέσουν τη Γαλλία, τη Ρωσία ή την Κίνα να ασκήσουν βέτο στη βούληση της πλειοψηφίας. Στόχος, όσον αφορά τις τρεις προαναφερθείσες χώρες, είναι να δώσουν τη συγκατάθεσή τους απέχοντας από την ψηφοφορία. Δεν είναι λίγοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που αναγνωρίζουν ότι αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προσθέσει τρεις οργανώσεις Τσετσένων στον κατάλογό του με τις τρομοκρατικές ομάδες, δίνει μια ιδέα για τα όσα θα λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες στο διπλωματικό παρασκήνιο…

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα "Al-Hayat", η προσπάθεια των ΗΠΑ να "βάλουν στο χέρι" τον Σαντάμ Χουσεΐν κινδυνεύει να έχει ανάλογη έκβαση με την επιχείρηση εναντίον του Οσάμα Μπιν Λάντεν: ο Ιρακινός ηγέτης σχεδιάζει να "εξαφανιστεί" μόλις αρχίσει η επίθεση και έχει ήδη πει στους στρατηγούς του να πολεμήσουν χωρίς αυτόν - στο πόστο του θα αφήσει τον γιο του, Κουσάι, τον μοναδικό άνθρωπο που θα γνωρίζει πού βρίσκεται.

Το σίριαλ συνεχίζεται…

Είκοσι τέσσερις ώρες αφότου τον χαρακτήρισε "σκουλήκι" και "όνειδος της Ευρώπης" για την επιμονή του να αντιτίθεται στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και της Βρετανίας, η "Sun" εξαπέλυσε χθες νέα επίθεση εναντίον του Γάλλου προέδρου. Δημοσίευσε μία φωτογραφία του Σιράκ να σφίγγει το χέρι του προέδρου της Ζιμπάμπουε, υπό τον τίτλο "Πλύνετε τώρα τα χέρια σας (και οι δύο)" και με τη λεζάντα "Η χειραψία της ντροπής… Ο Σιράκ καλωσορίζει τον Μουγκάμπε". "Το ξεδιάντροπο γαλλικό σκουλήκι Ζακ Σιράκ αψηφά την παγκόσμια καταδίκη και σφίγγει το γεμάτο αίματα χέρι του τυράννου της Ζιμπάμπουε", σχολίασε το βρετανικό ταμπλόιντ.