Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( 16 έγγραφα - σωσίβιο :: 21-02-2003) 

16 έγγραφα - σωσίβιο

Για να κατοχυρώσετε ιδιοκτησιακά τις εκτός σχεδίου δασικές εκτάσεις

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

Όποιος τα διαθέτει μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος πως η γη τού ανήκει ακόμα κι αν πρόκειται για δασικές, εκτός σχεδίου, εκτάσεις. Πρόκειται για τα "μαγικά χαρτιά" που προβλέπει η νομοθεσία "βάσει των οποίων μια δασική ή χορτολιβαδική έκταση δύναται να αναγνωριστεί ως "ιδιωτική"".

Όλοι οι υπόλοιποι όμως θα πρέπει να ανατρέξουν στα άδυτα των υποθηκοφυλακείων και στη νομοθεσία από συστάσεως του ελληνικού κράτους για να διαπιστώσουν αν η εκτός σχεδίου γη που αγόρασαν είναι ιδιωτική. Ειδάλλως, με την ένταξη στο Κτηματολόγιο υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος να… καταλήξουν στο Δημόσιο! Εκτός κι αν το θέμα αντιμετωπιστεί με νέα νομοθετική ρύθμιση.

Το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με τις δασικές εκτάσεις εντός σχεδίου αντιμετωπίστηκε χθες με την ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η τροπολογία αυτή δίνει ανάσα σε περίπου 100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είδαν το Δημόσιο να ζητεί πίσω την περιουσία τους γιατί - αν και εντός σχεδίου - εκεί ήταν δασικές περιοχές. Το πρόβλημα στα εντός σχεδίου όμως, μόλις που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για ό,τι θα επακολουθήσει στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Γι' αυτές, ακόμα και όσοι έχουν βγάλει άδεια από την Πολεοδομία για να κτίσουν "είναι στον αέρα". Όπως τονίζουν τεχνοκράτες της "Κτηματολόγιο Α.Ε.", οι Πολεοδομίες συνήθως εξετάζουν μόνο τις αρτιότητες και όχι τον χαρακτήρα της περιοχής (αν δηλαδή είναι δασικό ή όχι). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το Δημόσιο θα διεκδικήσει αδιακρίτως τα πάντα! Από την "Κτηματολόγιο Α.Ε.", που έχει κατακλυστεί από χιλιάδες τηλέφωνα ιδιοκτητών, συστήνεται σε όσους είναι ήδη σε διαδικασία κτηματογράφησης να υποβάλουν ένσταση κατά του Δημοσίου.

Αν δεν υπάρξει συνολική νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος που ανέκυψε, τότε το Δημόσιο θα πρέπει να διεκδικήσει "εκ των υστέρων" τις δασικές περιοχές στα εκτός σχεδίου - εκτός κι αν έχει στην κατοχή του έναν από τους παρακάτω τίτλους: 1. Βασιλικό Διάταγμα που να αποδεικνύει ότι η γη έχει αγοραστεί από τους Οθωμανούς και έχει κατατεθεί στην γραμματεία των Οικονομικών έπειτα από γνωμοδότηση της Επιτροπής του Νόμου του 1836!

2. Απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου βάσει του Ν. 2201/1920, ή απόφαση του υπουργού Γεωργίας (πριν από το 1939). Επίσης απόφαση του δευτεροβάθμιου Συμβουλίου Δασών (τα εν λόγω Συμβούλια θα καταργηθούν όταν κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, η κατάρτιση των οποίων προχωράει σήμερα παράλληλα με το Κτηματολόγιο. Τα Συμβούλια Δασών είναι αυτά που εξέταζαν τα δικαιολογητικά κι έβγαζαν τις αποφάσεις που κατοχύρωναν ένα δάσος ως ιδιωτικό).

3. Πράξη αναγνώρισης ιδιωτικού αλσυλλίου μεμονωμένου μέσα σε ευρύτερα αγροτική περιοχή (αφορά εκτάσεις κυρίως των 8 στρεμμάτων).

4. Αποφάσεις του Συμβουλίου Δασών (1964 και 1965) με τις οποίες παραχωρήθηκαν δάση σε κοινότητες προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ρητίνη (πευκοδάση).

5. Τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου έπειτα από αγωγή κατά του Δημοσίου.

6. Απόφαση του Επιτρόπου Διοίκησης (1942) που εκδόθηκε έπειτα από γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δασών.

7. Απόφαση του γενικού διοικητή Ηπείρου για παραχώρηση εκτάσεων σε ακτήμονες της Ηπείρου.

8. Συμβόλαιο αγοράς από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία το 1922 πούλησε το ένα πέμπτο της ιδιοκτησίας των "ανταλλάξιμων" Οθωμανών.

9. Διάταγμα του '30 με το οποίο παραχωρήθηκαν "βοσκήσιμοι τόποι" σε διαλυμένες Μονές στις κοινότητες της Κρήτης. Οι εν λόγω εκτάσεις παραχωρήθηκαν στις κοινότητες.

10. Αποφάσεις δικαστηρίων με τις οποίες αναγνωρίζονται δικαιούχοι αποζημίωσης όσοι είχαν εξαιρεθεί της απαλλοτρίωσης δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων βάσει του Ν. 2185/52, άρθρο 29 και σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 26 του Ν. 2040/92.

11. Συμβόλαια για δασικές εκτάσεις συνεταιρισμών που μπήκαν στο Σχέδιο Πόλεως το '79.

12. Τίτλοι αγοράς από αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ιδιωτικών δασών.

13. Αποφάσεις Επιτροπών με τις οποίες δόθηκαν στα Ταμεία Εφέδρων Πολεμιστών Κρήτης εκτάσεις εκτός σχεδίου βάσει νόμου του 1925 (όχι δασικές).

14. Δικαστικές αποφάσεις έπειτα από δικαστήρια για οριοθέτηση ιδιωτικού από δημόσιο δάσος.

15. Έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η γη παραχωρήθηκε από το υπουργείο Γεωργίας σε ακτήμονες.

16. Πρακτικά του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους - έπειτα από διένεξη μεταξύ Δημοσίου-Ιδιωτών. (Μπορεί το ΝΣτΚ να αποφαίνονταν πως δεν ασκήθηκε αγωγή από το Δημόσιο, ή να εξέδωσε συμβιβαστική πράξη ή άλλη περίπτωση).

Τρέχουν στους δικηγόρους

Η ανασφάλεια σχετικά με τους τίτλους και τα συμβόλαια, αλλά και η ανάγκη εξεύρεσης τίτλων από τα υποθηκοφυλακεία οδηγεί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων κατευθείαν στα δικηγορικά γραφεία. Η αμοιβή, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς, ακόμα και για να υποβάλει ο δικηγόρος μια απλή ένσταση αρχίζει από 300 ευρώ και ανεβαίνει ανάλογα με το πρόβλημα.