Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( μεγάλος αδελφός για αγρότες :: 20-02-2003) 

Μεγάλος Αδελφός για αγρότες

Μέσω δορυφόρου θα ελέγχονται οι εκτάσεις που καλλιεργούνται

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ

Μέσω δορυφόρου ελέγχονται οι αγρότες ώστε να διασταυρώνονται τα στοιχεία των επιδοτούμενων καλλιεργειών: με όπλο την τεχνολογία, το υπουργείο Γεωργίας είναι πλέον σε θέση να ελέγχει τις εκτάσεις και τα προϊόντα που καλλιεργούνται, ώστε να αποδίδονται στους δικαιούχους αγρότες οι επιδοτήσεις που τους αναλογούν.

ΛΑΡΙΣΑ

Το σύστημα της δορυφορικής παρακολούθησης των καλλιεργειών έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και μέσω αυτού το υπουργείο Γεωργίας έχει διαπιστώσει παραβάσεις στη βαμβακοκαλλιέργεια. Οι παραβάσεις αφορούν την καλλιέργεια εκτάσεων με βαμβάκι, οι οποίες όμως δεν έχουν δηλωθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων. Έτσι, η παραγωγή που προέρχεται από τις συγκεκριμένες εκτάσεις δεν μπορεί να παραληφθεί από τα εκκοκκιστήρια και να επιδοτηθεί, ενώ βεβαίως μπορεί να διατεθεί κανονικά στην αγορά.

Διασταύρωση στοιχείων

Στόχος του υπουργείου Γεωργίας είναι να διασταυρωθούν τα στοιχεία του δορυφόρου με εκείνα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων, ώστε να επιδοτηθεί μόνο η παραγωγή βαμβακιού που προέρχεται από τις δηλωμένες στο σύστημα εκτάσεις. Μεγάλες παρεκκλίσεις μεταξύ των δηλωμένων και των πραγματικά καλλιεργούμενων με βαμβάκι εκτάσεων έχουν ήδη εντοπιστεί με την τηλεπισκόπηση στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία και μικρότερες μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γιαννιτσών.

Πρόστιμα

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της επαλήθευσης των στοιχείων που δίνει ο δορυφόρος με ελέγχους κατά τόπο. Ο έλεγχος γίνεται από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), το οποίο έχει στη διάθεσή του τόσο τις αποτυπώσεις του δορυφόρου όσο και τα στοιχεία των δηλώσεων που έχουν υποβάλει οι βαμβακοκαλλιεργητές από κάθε περιοχή. Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Γεωργίας, οι παραβάτες καλλιεργητές λειτουργούν εις βάρος των συναδέλφων τους, αφού η υπέρβαση στο πλαφόν παραγωγής που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει αυξημένα πρόστιμα συνυπευθυνότητας - δηλαδή μείωση της επιδότησης που τελικά θα εισπράξουν.

Διαφωνούν

Ωστόσο, διαφορετική άποψη διατυπώνουν οι αγροτοσυνδικαλιστές για την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια των στοιχείων που δίνει ο δορυφόρος. Όπως είπε στα "ΝΕΑ" ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Γιάννης Πατάκης: "Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να υποστηρίξει τον κανονισμό για την καλλιέργεια του βαμβακιού και για να βρει τρόπους να τη μειώσει προφασίζεται περιβαλλοντικούς λόγους και μετρήσεις με δορυφόρο. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να έχει ακριβή εικόνα από τον δορυφόρο και δεν εμπιστευόμαστε αυτές τις μετρήσεις. Αίτημά μας είναι να παραληφθεί όλη η παραγωγή με 310-320 δραχμές το κιλό, όπως μας είπαν από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου".